Fermierii români care cresc vaci din Rasa Brună pierd anul acesta sprijinul cuplat pentru că mulți dintre ei nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic. Crescătorii de vaci de lapte sunt supărați că nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an. Criteriile de eligibilitate au fost făcute pentru fermierii mari, acuză crescătorii mici.
Registrul Genealogic al Rasei Brună este condus de Agenția Națională de Zootehnie. Rasa este slab reprezentată în România, deși este recunoscută pentru calitățile deosebite ale laptelui, procent bun de grăsime și proteine. Sunt 220.00 de capete de vaci și juninci, din care doar 10.000 se regăsesc în ferme mari. Celelalte exemplare sunt, practic, risipite în gospodăriile țărănești. Efectivul existent nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că Registrul genealogic (RG), așa cum se obișnuiește, nu a fost cedat asociației care reprezintă crescătorii de vaci din rasa respectivă.
În anii trecuți, prin 2013, mulți dintre fermierii care dețineau peste 20 de capete de vaci și-au împărțit fermele în două. De ce? Un fermier care crește peste 20 de capete este obligat să aibă animalele înscrise în Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Crescătorii încasau doar ajutorul național tranzitoriu și nu prea le venea să plătească pentru COP. Taxa este aproximativ 2,8 lei/cap de vacă/ lună. Fermierii ajungeau la câteva milioane de lei vechi pe an. Acum e alta situația. Sprijinul cuplat e mare, e undeva la 11 milioane de lei vechi, fermierii sunt interesați să-l încaseze. Din păcate, crescătorii noștri nu știu cum să procedeze și pierd startul. În primul rând, animalele trebuie înscrise în COP. Un tehnician veterinar ia probe de lapte, etc. datele strânse merg la asociația fermierilor care execută COP și abia după aceea animalul poate fi înscris în Registru genealogic. Mulți dintre fermieri nu au informații și uite că pierd bani, spune Dorel Codrea, liderul Asociației Crescătorilor de Vaci din Rasa Brună Maramureș.
Fermierii mari care cresc vaci Brune le-au înscris în RG, așa că ei își vor încasa sprijinul cuplat, 250 euro/cap de vacă de lapte/an. Nu mai este un secret pentru nimeni că această subvenție nu se acordă fermierilor care dețin sub 10 capete de bovine. Fie că vorbim de vaci de lapte sau bovine pentru carne.
Acest sprijin cuplat a fost o soluție de compromis pentru sectorul lapte care șchiopăta. Dar au fost prost negociate criteriile de eligibilitate. Am încercat să discutăm la Ministerul Agriculturii. Fără șanse. Asociația noastră este membră în Federația Europeană pentru Rasa Brună, știm cum decurg lucrurile. Când mergi în Europa cu argumente solide nu se poate să nu ți le accepte. Dar aici e o luptă între marii fermieri și micii crescători. Este motivul pentru care s-a și stabilit să se dea sprijinul cuplat de la 10 capete în sus. Vrem să schimbăm această condiție. Sunt exemplare valoroase din Rasa Brună în România, dar aceste animale se găsesc în micile ferme, spune fermierul din Maramureș.
Liderul fermierilor mai spune că se fărămițează micile ferme și prin asta și civilizația rurală. Este mare păcat că nu-l ascultăm pe prințul Charles să nu distrugem micile ferme, să mai păstrăm ce e bun și nealterat.
Asociația pe care o conduce Dorel Codrea și-a unit forțele cu o asociație de crescători de vaci din Satu Mare și-n felul acesta speră să reușească să conducă Registrul genealogic al rasei. Fermierii sunt deciși să formeze o delegație care să vină la Ministerul Agriculturii pentru a solicita schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine.
În România, Rasa Brună se crește atât pentru lapte, cât și pentru carne. Producția medie de lapte este de 3.000 de litri în timp ce în Elveția depășește 7.000 de litri.