Adama
AGRICOVER

Cum poți să pierzi 250 euro/cap de vacă de lapte/an sprijin cuplat?

Publicat: 04 octombrie 2015 - 20:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români care cresc vaci din Rasa Brună pierd anul acesta sprijinul cuplat pentru că mulți dintre ei nu și-au înscris animalele în Registrul Genealogic. Crescătorii de vaci de lapte sunt supărați că nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an. Criteriile de eligibilitate au fost făcute pentru fermierii mari, acuză crescătorii mici.

Registrul Genealogic al Rasei Brună este condus de Agenția Națională de Zootehnie. Rasa este slab reprezentată în România, deși este recunoscută pentru calitățile deosebite ale laptelui, procent bun de grăsime și proteine. Sunt 220.00 de capete de vaci și juninci, din care doar 10.000 se regăsesc în ferme mari. Celelalte exemplare sunt, practic, risipite în gospodăriile țărănești. Efectivul existent nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că Registrul genealogic (RG), așa cum se obișnuiește, nu a fost cedat asociației care reprezintă crescătorii de vaci din rasa respectivă.

În anii trecuți, prin 2013, mulți dintre fermierii care dețineau peste 20 de capete de vaci și-au împărțit fermele în două. De ce? Un fermier care crește peste 20 de capete este obligat să aibă animalele înscrise în Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Crescătorii încasau doar ajutorul național tranzitoriu și nu prea le venea să plătească pentru COP. Taxa este aproximativ 2,8 lei/cap de vacă/ lună. Fermierii ajungeau la câteva milioane de lei vechi pe an. Acum e alta situația. Sprijinul cuplat e mare, e undeva la 11 milioane de lei vechi, fermierii sunt interesați să-l încaseze. Din păcate, crescătorii noștri nu știu cum să procedeze și pierd startul. În primul rând, animalele trebuie înscrise în COP. Un tehnician veterinar ia probe de lapte, etc. datele strânse merg la asociația fermierilor care execută COP și abia după aceea animalul poate fi înscris în Registru genealogic. Mulți dintre fermieri nu au informații și uite că pierd bani, spune Dorel Codrea, liderul Asociației Crescătorilor de Vaci din Rasa Brună Maramureș.

Fermierii mari care cresc vaci Brune le-au înscris în RG, așa că ei își vor încasa sprijinul cuplat, 250 euro/cap de vacă de lapte/an. Nu mai este un secret pentru nimeni că această subvenție nu se acordă fermierilor care dețin sub 10 capete de bovine. Fie că vorbim de vaci de lapte sau bovine pentru carne.

Acest sprijin cuplat a fost o soluție de compromis pentru sectorul lapte care șchiopăta. Dar au fost prost negociate criteriile de eligibilitate. Am încercat să discutăm la Ministerul Agriculturii. Fără șanse. Asociația noastră este membră în Federația Europeană pentru Rasa Brună, știm cum decurg lucrurile. Când mergi în Europa cu argumente solide nu se poate să nu ți le accepte. Dar aici e o luptă între marii fermieri și micii crescători. Este motivul pentru care s-a și stabilit să se dea sprijinul cuplat de la 10 capete în sus. Vrem să schimbăm această condiție. Sunt exemplare valoroase din Rasa Brună în România, dar aceste animale se găsesc în micile ferme, spune fermierul din Maramureș.

Liderul fermierilor mai spune că se fărămițează micile ferme și prin asta și civilizația rurală. Este mare păcat că nu-l ascultăm pe prințul Charles să nu distrugem micile ferme, să mai păstrăm ce e bun și nealterat.

Asociația pe care o conduce Dorel Codrea și-a unit forțele cu o asociație de crescători de vaci din Satu Mare și-n felul acesta  speră să reușească să conducă Registrul genealogic al rasei. Fermierii sunt deciși să formeze o delegație care să vină la Ministerul Agriculturii pentru a solicita schimbarea criteriilor de eligibilitate pentru sprijinul cuplat la bovine.

În România, Rasa Brună se crește atât pentru lapte, cât și pentru carne. Producția medie de lapte este de 3.000 de litri în timp ce în Elveția depășește 7.000 de litri.

Vizualizat: 3360 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Sprijinul cuplat de 300 de euro/vita de carne/an și 250 euro/vaca de lapte/an nu se obține deloc ușor. APIA sancționează drastic orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate. Nu doar că animalele din fermă sunt tăiate de la plată, dar se lasă și cu sancțiuni drastice pentru fermier.

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Fermierii din toată Franța s-au îndreptat încă de marți cu 1.500 de tractoare spre Paris. Ei au paralizat capitala pentru 24 de ore din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Chiar dacă UE i-a alocat Franței 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul cuplat în zootehnie, doar pentru 2015, fermierii nu sunt mulțumiți de subvențiile primite.

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

APIA începe verificările la fermierii care solicită prin cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne. Subvenția acordată de Comisia Europeană se ridică la 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

26 martie 2023 - 18:08

La fiecare sfârșit de săptămână, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță într-un Jurnal de fermier plățile făcute pentru fermieri, crescători animale, ultimele informații de la APIA.

Bani achiziții utilaje ferme animale: 300.000 euro/fermă!

Bani achiziții utilaje ferme animale: 300.000 euro/fermă!

26 martie 2023 - 17:45

Crescătorii români de animale beneficiază, începând cu acest an, de fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole pentru ferme. Măsura se numește DR 20 Investiții în sectorul zootehnic, Plan Național Strategic 2023-2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii