Iată cum completați în cererea unică datele pentru subvențiile din sectorul zootehnic!
Câmpul 47 din cererea unică se completează de către solicitant cu numărul de animale pe care le deţine (împreună cu toti membrii gospodăriei, după caz), în măsura în care aceştia contribuie la activitatea agricolă a solicitantului, precizând numărul şi speciile acestora.
Tabel coeficienți conversie UVM
Tauri, vaci şi alte bovine de mai mult de doi ani şi ecvidee de mai mult de şase luni 1,0 UVM
Bovine între şase luni şi doi ani 0,6 UVM
Bovine de mai puţin de şase luni 0,4 UVM
Ovine şi caprine 0,15 UVM
Scroafe de reproducţie > 50kg 0,5 UVM
Alte porcine 0,3 UVM
Găini ouătoare 0,014 UVM
Alte păsări de curte(*) 0,03 UVM
Câmpul 48. CODUL (CODURILE) EXPLOATAŢIEI/ILOR ZOOTEHNICE ALE MEMBRILOR FERMEI/GOSPODĂRIEI. Este codul de identificare al exploataţiei în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE). Solicitantul are obligaţia să declare toate codurile de exploataţie atribuite în RNE pentru ferma sa sau pentru membrii gospodăriei din care acesta face parte, în măsura în care aceştia contribuie la activitatea agricolă a solicitantului.
GOSPODĂRIA este formată din totalitatea membrilor de familie, a rudelor sau a altor persoane care locuiesc şi gospodăresc împreună, având buget comun, şi care, după caz, lucrează împreună terenul sau întreţin animalele, consumă şi valorifică în comun produsele agricole obţinute. Gospodăria poate fi formată şi dintr-un grup de două sau mai multe persoane între care nu există legături de rudenie, dar care declară că, prin înţelegere, locuiesc şi se gospodăresc împreună.
ATENȚIE! În cazul în care în aceeaşi gospodărie sunt mai mulţi solicitanţi de plăţi şi fiecare din aceştia deţin exploataţii zootehnice, codurile de exploataţie se declară în mod individual de către fiecare dintre solicitanţi în fiecare dintre cererile unice de plată.
Se vor completa şi CNP-urile membrilor fermei/gospodăriei aferente codurilor de exploataţie. Aceste informaţii sunt declarate de membrii fermei/gospodăriei, numai în măsura în care contribuie la activitatea agricolă a solicitantului prin cererea de plată depusă la APIA.
DECLARAŢIE PRIVIND SECTORUL ZOOTEHNIC PENTRU CARE SE SOLICITĂ PLĂŢI-2016
Declaraţia privind sectorul zootehnic pentru care se solicită plăţi se completează pentru animalele deţinute în cadrul exploataţiilor zootehnice. Beneficiarii plăţilor care se acordă în sectorul zootehnic sunt crescătorii de animale din cadrul exploataţiilor cu cod ANSVSA.
PARTEA III punctul 49 se completează datele referitoare la adresa fiecărei exploataţii zootehnice (cu cod ANSVSA) pentru care se solicită plata şi se bifează tipul/ tipurile schemei/schemelor de plată solicitate.
La punctul 50 din cerere se completează adresa /adresele locaţiei / locaţiilor în care se vor menţine animalele în perioada de reţinere, pentru ANTZ9 ovine şi caprine şi pentru SCZ în sectorul zootehnic (ovine, caprine, vaci de lapte, bivoliţe de lapte, vaci din rase de carne şi vaci metise cu rase de carne).
La punctul 51 se va completa cantitatea de lapte pentru care se solicită ajutor naţional tranzitoriu - specia bovine, în sectorul lapte. Cantitatea de lapte se înscrie în tone pentru categoriile „livrat” şi “vândut” direct” în anul de cotă de referinţă (2012-2013/2013-2014/2014-2015) pentru fiecare exploataţie în parte pentru care are alocată cotă în Sistemul de administrare a cotelor de lapte.
Pentru fermierii neînregistrați în sistemul de administrare a cotelor de lapte pânã la data de 1 aprilie 2015, se completează cantitatea de lapte comercializată în perioada de referinţă 01.04.2015- 29.02.2016.
La punctul 52 din cerere se completează:
BOVINE
- Dacă solicitantul a beneficiat pentru schema de plată ANTZ 8 –de un drept la primă în anii anteriori, se completează codul ANSVSA al exploatatiei, precum şi numărul total de capete pentru care a obţinut dreptul la plată, fără a detalia pe numere de identificare (crotalii).
- Pentru schemele de plată a sprijinului cuplat (bivolita de lapte, vaca de lapte, taurinele din rase de carne şi metişii acestora) precum şi pentru schema de plată ANTZ 8 –pt exploataţiile nou înfiinţate sau în cazul în care solicitantul nu a beneficiat de un drept la primă în anii anteriori se completează pt fiecare exploataţie: codul ANSVSA al exploatatiei, data de referinţă (doar pentru ANTZ 8), lista cu animalele pentru care se solicită plata, detaliată pe numere de identificare care va cuprinde informaţii referitoare la specie, sex, data naşterii, vârstă la data de referinţă (ANTZ-8) şi data ieşirii din exploataţie şi tipul de plată solicitat.
Datele referitoare la animale vor fi precompletate automat cu date preluate din baza de date a cererilor anilor anteriori şi cu date înregistrate în Baza Naţională de Date (Registrul Naţional al Exploataţiilor) astfel încât listele de la punctul 52 vor conţine animalele potenţial eligibile pentru fiecare specie în parte şi pentru fiecare tip de plată în parte. Solicitantul are posibilitatea să modifice lista completată automat. Pentru sprijinul cuplat listele de animale vor cuprinde numărul maxim de animale la nivelul căruia se face plata pentru fiecare categorie în parte.
OVINE ȘI CAPRINE
- Pentru schemele de plată ANTZ 9 – ovine/caprine şi SCZ ovine şi caprine se completează pentru fiecare exploataţie: codul ANSVSA al exploatatiei, şi lista cu animalele pentru care se solicită plata, detaliate pe numere de identificare care va cuprinde informaţii referitoare la sex, data naşterii, vârsta la data limită de depunere a cererilor fără penalităţi 16.05.2016 şi tipul de plată solicitat.
Datele referitoare la animale vor fi precompletate automat cu date înregistrate în Baza Naţională de Date (Registrul Naţional al Exploataţiilor) astfel încât listele de la punctul 52 vor conţine animalele potenţial eligibile pentru fiecare specie în parte şi pentru fiecare tip de plată în parte. Solicitantul are posibilitatea să modifice lista completată automat. Pentru sprijinul cuplat listele de animale vor cuprinde numărul maxim de animale la nivelul căruia se face plata pentru fiecare categorie în parte.
La punctul 54 sistemul informatic centralizează pe tipuri de SCHEME DE PLATĂ SOLICITATE ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC numărul de capete / efectivul / cantitatea de lapte.
La punctul 55, solictantul înscrie specia, rasa şi numărul de capete de femele adulte pentru care se solicită sprijinul aferent P8-M10, precum şi CUI-ul asociaţiei acreditate de ANZ pentru conducerea Registrului genealogic al rasei
PARTEA IV – SCHEME DE PLATĂ/MĂSURI DE SPRIJIN/AJUTOR SOLICITATE:
La punctul 56 din cererea unică de plată se completează calitatea de fermier activ a solicitantului în conformitate cu cuantumul subvenţiilor de care a beneficiat în anul anterior sau cu demonstrarea activităţii agricole desfăşurate prin dovezi verificabile pentru întreprideri cu activităţi neagricole care nu pot fi considerate fermieri activi dar pot demonstra prin dovezi verificabile că o treime din veniturile totale sunt obţinute din activităţi agricole sau cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din venituri.
Dacă fermierul solicită plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi pentru sectorul zootehnic, aplicaţia IPA-online afişează câmpul 57 B.1.
Dacă fermierul solicită plată numai pentru scheme de plată pe suprafaţă, aplicaţia IPA-online afişează câmpul 57B1, fără documente pentru ajutorul national tranzitoriu în sector zootehnic ANTZ şi sprijin cuplat în sector zootehnic SCZ. Dacă fermierul solicită plată numai pentru sectorul zootehnic, aplicaţia IPA-online afişează câmpul 57A.
La punctul 57A se bifează documentele generale obligatorii pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii în zootehnie şi pentru Sprijinul Cuplat în Zootehnie.
CONFRUNTĂ EXPLICAȚIILE CU CEREREA UNICĂ! Click aici pentru a descărca formularul!
( Sursa: Ordinul Ministrului Agriculturii 249/26 februarie 2016)