Liderii crescătorilor de ovine din zona monatană spun că pășunile sunt concesionate de primării la niște prețuri absurde. Un hectar ar ajunge și la 1.000 de lei/ha. Pe lângă acest lucru, pe pășunile de pe platoul Bucegilor ar fi pus mâna băieții deștepți care nu au animale și care trăiesc cu subvențiile încasate de la APIA prin Londra, Miami și Paris.
Au apărut profitorii de subvenții pe pășuni care nu au turme de oi, au... turme de câini. Umblu prin țară și ce văd e un dezastru. În fiecare an, din două în două luni, se fac corecturi la Camera Deputaților privind legea pășunilor. Se fac numai evaziuni și profită băieții deștepți care au terminat industria și acum sunt puși să termine pășunile. Adică, să se îmbogățească de pe urma pășunilor. Chestionați-i pe acești bravi bărbați, să vedeți câți dintre ei au teren în concesiune? Ei încasează subvențiile și sunt proprietari. Platoul Bucegi are 40.000 ha, vedeți câți crescători de animale au în concesiune pășuni? Ei (fermierii n.r.) închiriază pășunea și mai plătesc și 200-300 de lei suplimentar la băieții deștepți, care încasează și subvențiile. Și băieții deștepți stau prin Londra, Paris, București, Miami, Las Vegas și le vin banii, a declarat Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, pentru TVR.
Fermierul spune că ar fi aceiași indivizi care au retezat pădurile din România și au cumpărat mii de hectare de pășune la prețuri mici sau au luat în concesiune aceste hectare la prețuri la fel de mici și încasează subvențiile chiar dacă nu au animale. Pentru crescătorii de animale, redevențele pe pășuni ajung la sume uriașe.
În munții Rodna, unde suprafețele cu pășune sunt mici și puține, redevențele plătite primăriilor de crescătorii de animale urcă la prețuri absurde, de la 300 de lei/ha până la 1.000 de lei/ha, este supărată Maria Acu, președinta Asociației Ovine Caprine din Bistrița Năsăud. Ce spune ministrul agriculturii despre afacerile care se fac de pe urma pășunilor?
Noi am creat cadrul legal, asta trebuie să facă Ministerul Agriculturii, apoi sunt alte instituții ale statului, Prefectura, Ministerul de Interne. De fiecare dată când au venit oierii și s-au plâns că s-a viciat procesul de concesiune, am sesizat. Este prevăzut un mecanism în legea pe care noi am dat-o, în ordonanța din 2013 privind pajiștile, prin care nu se poate supralicita la infinit un hectar de pășune, a declarat Daniel Constantin pentru TVR.
Șeful Agriculturii românești a adăugat că sunt multe cazuri de abuzuri detectate la concesionarea pășunilor și că se petrec în fiecare colț de țară.Cred că o să luăm noi și partea de control la Ministerul Agriculturii, ca să putem să intervenim. Din punct de vedere al agriculturii, noi putem să verificăm doar dacă se respectă încărcătura de animale pe hectar. Atât și nimic mai mult. Iar poliția sau alte instituții care verifică procedurile de achiziții publice, pot acționa.
Eugen Gonțea, liderul oierilor de la munte, dezvăluie și de ce s-ar fi renunțat la ajutorul de minimis pentru berbeci. Banii s-ar fi strecurat și prin alte buzunare decât cele ale crescătorilor de ovine.
Anul trecut s-au furat banii pe formula de ajutor de minimis pentru berbecuți. Adică, s-au vândut berbecuți de 6 luni cu 2.500 de lei și poate s-au vândut doar pe acte și-n realitate nu s-a vândut niciun berbecuț. Ministerul Agriculturii recunoaște, de aceea anul acesta a oprit această formulă de hoție.
Condițiile obligatorii pentru ca un fermier să încaseze subvenția pentru pășune sau pajiște de la APIA este să asigure încărcătura cu animale sau să demonstreze cu documente că a cosit fânul, cel puțin o dată pe an, și că l-a vândut.