Experţi din domeniul sănătăţii au transmis un apel de urgenţă privind reducerea utilizării antibioticelor în fermele intensive, pentru a minimaliza influenţa acestora la om şi a împiedica ceea ce unii numesc „o criză gravă la nivel mondial”.
Potrivit publicaţiei britanice The Ecologist, aproximativ jumătate din antibioticele prescrise în Europa sunt adresate sectorului zootehnic, iar în Statele Unite se ajunge chiar la 70%.
Utilizarea excesivă a acestui tip de medicamente are influenţe nefaste asupra oamenilor, deoarece în multe cazuri s-a constatat că bacteriile au devenit rezistente la antibioticele existente. Ultimele dovezi ştiinţifice arată că bacteriile rezistente sunt transferate la om prin intermediul lanţului alimentar, expunându-ne astfel unor riscuri de infecţii ce nu pot fi tratate.
Bacteriile se pot răspândi de la animale la om prin diferite modalităţi, inclusiv materiile fecale infectate care ne pot contamina în timpul procesului de sacrificare sau în timpul procesului de împrăştiere a gunoiului de grajd pe culturi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că acest consum de medicamente în zootehnice joacă un „rol semnificativ” în răspândirea infecţiilor cu Salmonella şi Campylobacter la om, în timp ce oficialii UE din domeniul siguranţei alimentare spun ca ar putea fi, de asemenea, o sursă de dezvoltare a unor tulpini rezistente la antibiotice a MRSA şi E. coli - infecţii care pun viaţa în pericol.
În pofida acestor îngrijorări, eforturile de a reduce utilizarea antibioticelor la animalele, în special în fermele intensive de creştere a porcilor şi păsărilor, rămân deocamdată fără rezultat. Există totuşi unele semnale cum că Uniunea Europeană ar urma să adopte anul acesta măsuri mai dure ca parte a strategiei sale privind sănătatea animalelor. Autorităţile de la Bruxelles susţin că se impune o „utilizare raţională” a antibioticelor de către fermieri.