Sectorul de creştere în sistem tradiţional a puilor de carne şi a găinilor ouătoare în România este departe de cele din alte state din Uniunea Europeană, iar autorităţile române mai mult îi încurcă decât îi sprijină pe crescătorii de păsări.
Cea mai arzătoare problemă pentru crescătorii de păsări rămâne Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii, care reglementează distanţele de amplasare a fermelor faţă de spaţiile de locuit (ferme de păsări între 51-100 capete: 50 m, 101-5.000 capete: 500 m, peste 5.000 de capete şi complexuri avicole industriale: 1.000 m).
„Ştiţi cum sunt gospodăriile aici în Ardeal, cam toţi au trei vaci, 6-7 porci, 50-100 de găini. Dacă vin cu normele de amplasare, nici unul nu o să mai corespundă, o să îi termine pe toţi”, spune Teodor Pintean, din Com. Şepreuş, jud. Arad, care are o exploataţie autorizată veterinar pentru 1.000 de capete de păsări şi 30 de capete de suine. Acum are în exploataţie 200 de găini Isa Brown şi şase scroafe pentru reproducţie, dar vrea să îşi crească efectivele.
Noile proiecte PNDR trebuie să respecte OMS 119/2014
„În fişa Măsurii 1.1.1. M04 - Investiţii în active fizice publicate de MADR, este precizat expres că noile proiecte din PNDR 2014-2020 trebuie să respecte OMS 119/2014. Acest lucru duce la blocarea unor noi investiţii, datorită faptului că aceste distanţe nu respectă nici un minim ştiinţific, cât şi pentru făptul că OMS 119/2014 nu are metodologie de aplicare aprobată pentru recalcularea distanţelor în cazul în care se doreşte modificarea acestor distanţe. (…) În condiţiile în care se doreşte deschiderea de noi sesiuni de depunere pentru proiecte finanţate de AFIR prin PNDR, se impune accelerarea procesului de modificare a acestui act normativ”, atrage atenţia Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.
O serie de propuneri privind modificarea legislaţiei au fost deja trimise atât Ministerului Sănătăţii, cât şi Ministerului Agriculturii, dar fără rezultate concrete până acum.
Pe larg despre toate acestea în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie!