Creşterea intensivă a animalelor pare să fi condus la modificări moleculare care au creat boli ce pot oricând provoca pandemii umane, susţine un respectat profesor din cadrul Universităţii Exeter (Marea Britanie).
Evoluţia rapidă la nivel mondial a efectivelor de păsări de curte, precum şi noile tehnici de reproducţie şi de producţie selectivă, care au modificat dramatic metabolismul zburătoarelor, făcând planeta mai "infectabilă", susţine profesorul Stephen Hinchliffe, în noua sa carte intitulată "Vieţi patologice", publicată recent, la care au contribuit alţi trei colegi de-ai săi.
Potrivit teoriei sale, oamenii şi animalele sunt în pericol, din cauza unei combinaţii de factori, care au dus la crearea unor forme de viruşi mutanţi, foarte agresivi. "Gripa aviară ar putea fi adesea prezentată ca o problemă a păsărilor sălbatice infectate care răspândesc boala, dar pentru a înţelege pe deplin fenomenul trebuie să ne gândim la viaţa patologică, să studiem modul cum este organizată viaţa noastră şi economia de piaţă, într-o lume cu producţie accelerată şi intensitate biologică", spun autorii cărţii.
Unele forme actuale de gripă aviară pot infecta oamenii şi, deşi nici una nu poate fi transmisă în prezent de la om la om, numărul tot mai mare de cazuri descoperite reprezintă un motiv serios de îngrijorare, susţin cercetătorii britanici, iar profesorul Hinchliffe adaugă: "Gripa aviară a fost prezentă pentru o lungă perioadă de timp la păsările sălbatice, fără a crea prea multe probleme".
"Orice epidemiolog vă va spune că un microb poate deveni mortal sau patogen numai în cazul în care apar condiţiile de mediu şi de gazdă. Numărul tot mai mare de păsări şi organismele modificate au făcut planeta mult mai vulnerabilă la infecţii", consideră Stephen Hinchliffe.
Recenta creştere la nivel mondial a cazurilor de gripă aviară a dus sacrificarea a milioane de păsări în întreaga lume, într-o încercare de a izola formele severe ale virusului.