Reprezentanţii crescătorilor de ovine şi cei ai crescătorilor de bovine au fost invitaţi la MADR, în 20 ianuarie 2015, pentru a discuta problemele din sector. La întâlnire li s-a promis că va participa şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Subvenţiile pe 2014 şi 2015, modul de depunere a cererii de plată, plăţile cuplate pentru 2015-2020 sunt probleme urgente pentru crescătorii de animale.
„Am solicitat autorităţii care gestionează SNIIA şi Registrul Naţional al Exploataţiilor să ne spună câte ferme cu peste 10 vaci există la ora actuală, ca să ne putem face o strategie pentru plăţile cuplate”, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
Legea pajiştilor: FCBR vrea ca toţi cei care primesc bani pentru pajişti să aibă animale
Legea pajiştilor este, de asemenea, o problemă importantă atât pentru crescătorii de ovine, cât şi pentru cei care cresc bovine.
FCBR insistă în continuare ca toţi beneficiarii de bani europeni pentru pajişti să aibă animale. „Legea pajiştilor spune că pajiştile se exploatează cel puţin o dată pe an, prin cosire sau păşunare. Toată lumea care are la APIA categorii de pajişti trebuie să aibă şi animale, dacă nu, nu poate beneficia de subvenţii. Asta trebuie să fie filosofia. Vom încerca să modificăm acest aspect prin normele de aplicare a legii pajiştilor, care sunt elaborate acum şi urmează să fie aprobate”, ne-a declarat preşedintele FCBR. Potrivit lui Frânc, normele ar trebui finalizate şi aprobate „de urgenţă”, deoarece trebuie notificate la Comisia Europeană.
Reluarea exportului de ovine
Crescătorii de ovine s-au întâlnit, în decembrie 2014, la Ministerul Comerţului, cu reprezentanţi din Ministerul Comerţului şi cel al Agriculturii, ai ANSVSA şi ataşaţi ai ambasedelor ţării noastre în ţările arabe, pentru a discuta reluarea exporturilor de ovine.
„După ce institutul de referinţă a dat verdictul că din 2 decembrie nu mai zboară vectorul de Bluetongue, noi am cerut Ministerului Comerţului şi ANSVSA să transmită acest lucru şi ţărilor arabe. Ministerul Comerţului s-a mişcat mai repede şi deja veniseră răspunsuri de la Egipt, Turcia şi Iordania. Noi colaborăm în continuare, poate reuşim să găsim o piaţă. Discuţiile au rămas deschise. (...) ANSVSA spune că după 60 de zile de la data de 2 decembrie, România e liberă pentru export până la apariţia de noi focare de Limbă Albastră. Sperăm că după 2 februarie să putem să ne vindem berbecuţii rămaşi din 2014. (...)”, ne-a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Romovis.