Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, afiliat la Agrostar, cere abrogarea Legii vânătorii - legea 407/2006, modificată în iulie 2015, întrucât consideră că aceasta încalcă grav dreptul la proprietate și le permite asociațiilor de vânătoare să facă ce doresc pe terenurile proprietate privată.
Reprezentanții crescătorilor de ovine amenință că vor protesta în fața Parlamentului dacă legea nu va fi abrogată. Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate și asociațiile crescătorilor de animale, sunt aberante și încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu în acest sens este interzicerea pășunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie - 24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-și recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat, afirmă Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, într-un comunicat transmis redacției.
O altă prevedere aberantă este aceea că li se interzice crescătorilor de animale să își protejeze bunurile, respectiv turma, cu mai mult de doi câini, pentru a nu fi speriat vânatul, în condițiile în care animalele sălbatice le produc crescătorilor de animale pagube însemnate, iar aceștia nu sunt despăgubiți.
De asemenea, taxele pentru închirierea terenului nu sunt încasate de proprietar, ci de primării și nici nu se plătește TVA, mai susțin reprezentanții crescătorilor de ovine.
Întrucât această lege încalcă grav Constituția României, cerem abrogarea ei. În caz contrar, suntem deciși să trecem la acțiuni de protest în fața Parlamentului. Totodată, vom sesiza și Avocatul Poporului și Curtea Constituțională, avertizează președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.