Ordinul nr. 573/2014 pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, în 2014, a fost publicat în Monitorul Oficial. Fermierii pot depune cereri la APIA până la 30 mai a.c..
„Pentru a beneficia de ajutoarele prevăzute la art. 1 şi 2, solicitanţii trebuie să depună cererea unică de plată pentru fiecare beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de la ANSVSA, al cărei model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta anexă, în perioada 18 aprilie-30 mai a anului pentru care se face solicitarea, la centrul judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de documente generale şi documente specifice fiecărei categorii de animale în funcţie de schema aplicată”, se arată în Ordinul nr.573/2014.
Condiţii de eligibilitate pentru acordarea ajutoarelor
Bovine de lapte
Pentru a primi ANT, crescători de bovine pentru lapte trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) exploataţia de bovine să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) la data solicitării primei;
b) solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013-2014;
c) solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de cotă de referinţă 2012-2013.
Prima pentru schema de ajutor specific pentru producţia de lapte se acordă pe cantitatea de lapte produs şi înregistrat la livrări şi/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012-2013.
Schema de sprijin ANT se acordă producătorilor agricoli menţionaţi la art. 1 care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) deţin un efectiv minim de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă de 31 ianuarie 2013 înregistrate în RNE;
b) exploataţia de bovine este înregistrată în RNE la data de referinţă 31 ianuarie 2013 şi la data solicitării primei.
Pentru crescătorii de bovine nou-înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013-2014, prima prevăzută la art. 1 lit. a) se acordă producătorilor agricoli menţionaţi la art. 1 care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) exploataţia de bovine să fie înregistrată în RNE la data solicitării primei;
b) solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de cotă 2013-2014.
Pentru exploataţiile de bovine înfiinţate în perioada 1 februarie 2013-17 aprilie 2014, ANT se acordă în mod corespunzător cu prevederile art. 4 alin. (2) producătorilor agricoli menţionaţi la art. 1 care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) deţin un efectiv minim de 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 17 aprilie 2014 înregistrate în RNE;
b) exploataţia de bovine este înregistrată în RNE la data solicitării primei.
Bovine de carne
Beneficiarii prevăzuţi la art. 2 care solicită ajutor specific pentru taurine din rase de carne şi metişii acestora: tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise cu rase de carne, tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne,
trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să solicite ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maximum 90 de capete pe beneficiar, constituit, după caz, din:
(i) vaci din rase de carne şi/sau vaci metise cu rase de carne, pentru care nu s-a beneficiat de ajutor specific pentru categoria prevăzută la art. 2 lit. a); şi/sau
(ii) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne; şi/sau
(iii) tauri din rase de carne.
b) efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE;
c) să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
d) să deţină documente oficiale care atestă rasa de carne/metişii din rasele de carne;
e) să deţină documente care atestă ieşirile din efectiv, după caz;
f) animalele pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie a acestora şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii, după caz, cu excepţia vacilor din rase de carne care trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere, exploataţia şi locaţia de control fiind situate în zonele defavorizate din România prevăzute în anexa nr. 4 A la Programul naţional de dezvoltare rurală 2007-2013.
Ovine/Caprine
Schema cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine se acordă producătorilor agricoli menţionaţi la art. 1, crescători de ovine/caprine, pentru femelele de ovine şi/sau femelele de caprine identificate conform legislaţiei în domeniu care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) efectivul din exploataţie cu cod Autoritatea Naţională Sanitară Veterninară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 30 martie a anului în care se face solicitarea primei;
b) efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în RNE la data solicitării primei;
c) efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima să fie menţinut în exploataţie la adresa/locaţia menţionată în cerere pe perioada de reţinere de 90 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată;
d) să deţină registrul individual al exploataţiei în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovină şi caprină şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 şi a Directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE.
Bivoliţe
Beneficiarii prevăzuţi la art. 2 care solicită ajutor specific pentru animalele din categoria Bivoliţe trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să solicite ajutor specific pentru un efectiv de maximum 50 de capete de bivoliţe de lapte pe beneficiar;
b) bivoliţele de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionate în cerere, exploataţia şi locaţia de control fiind situate în zonele defavorizate din România prevăzute în anexa nr. 4 A la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013;
c) bivoliţele de lapte din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific trebuie să fie identificate şi înregistrate în RNE;
d) să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
IMPORTANT: Începând cu anul acesta, toţi fermierii care depun cerere pentru ANT trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
Mai multe detalii privind condiţiile de eligibilitate şi modalitatea de acordare a plăţilor puteţi găsi în Ordinul nr. 573/2014, publicat în Monitorul Oficial.