NU PIERDEȚI BANII! Ministrul agriculturii, Petre Daea, avertizează crescătorii de animale care solicită subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să nu scoată din ferme animalele declarate în cerere, să nu le sacrifice, să nu le vândă în perioada de reținere obligatorie pentru încasarea banilor. Cât timp trebuie să mențineți ovinele, taurinele, în ferme ca să nu pierdeți banii?
În momentul în care ai încheiat pe data de 15 mai (referire la termenul limită de depunere a cererii pentru subvenții n.r.) ai niște obligații care decurg din prevederile europene care înseamnă obligativitatea de a păstra, în zootehnie, timp de 100 de zile efectivul pe care l-ai declarat, în situația ovinelor sau, în situația taurinelor, 6 luni de zile.
Cu alte cuvinte dacă tu ai declarat 100 de vaci la 15 mai, ești obligat ca timp de 6 luni de zile, până-n 15 noiembrie, să le păstrezi, să nu te atingi de ele. chiar dacă ai în efectivul respectiv o reformă, pe care vrei să o scoți, chiar dacă ai în efectivul respectiv o destinație pentru sacrificare. Nu ai voie să faci acest lucru! Dacă nu respecți acest termen, evident te duci cu el, cum s-au dus de-a lungul vremii, treci în anul următor. Ce înseamnă anul următor? Înseamnă să ții animalele pe costuri mari, la furajare, la cheltuieli suplimentare cu energia, la imposibilitatea de a le scoate din efectiv pentru a le valorifica și a câștiga.
Ce înseamnă la specia ovină? Nu poți să scoți reformele. Și păstrezi în efectivul tău animalele care nu au rost din punct de vedere economic să le păstrezi, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru Viața Satului, TVR 1.
Crescătorii de ovine și/sau caprine și cei de bovine care solicită sprijinul cuplat în zootehnie, subvenția cu cel mai mare cuantum, au obligația să respecte această perioadă de reținere în ferme a animalelor declarate în cererea APIA. Astfel, ovinele pentru care fermierii cer sprijinul cuplat trebuie menținute în exploatațiile agricole timp de 100 de zile de la data limită a depunerii cererii unice de plată. Vacile de lapte, taurinele de carne pentru care crescătorii cer sprjinul cuplat trebuie menținute în exploatații timp de 6 luni de la data limită de depunere a cererii la APIA. Aceste obligații sunt prevăzute în angajamentele pe care fermierii le semnează la APIA în momentul depunerii cererii unice.
Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea sprijinului cuplat poate atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plata sprijinului cuplat respectiv penalităţi/sancţiuni suplimentare.
Crescătorii de animale sunt scutiți de sancțiuni doar când intervine circumstanța naturală, de exemplu moartea animalului care s-a produs fără vina fermierului. În caz de circumstanță naturală, în termen de 10 zile calendaristice, fermierul trebuie să comunice în scris la APIA reducerea efectivului de animale în perioada de menţinere de 100 de zile de la data limită de depunere a cererii unice de plată, ca urmare a circumstanţei naturale, în caz contrar evenimentul nu este luat în considerare iar animalele vor fi generatoare de sancțiuni.