Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

CRESCĂTOR DE ANIMALE, MESAJ URGENT pentru DAEA! CE ÎI CERE ACESTA MINISTRULUI!

Publicat: 09 septembrie 2019 - 11:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCRISOARE DESCHISĂ PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII. Crescătorul de bovine Florin Năstase Strâmbu a postat pe grupul nostru AGROINFO, Facebook, o scrisoare deschisă pentru ministrul agriculturii Petre Daea. Subiectul: suspiciuni legate de încasarea celei mai mari subvenții din zootehnie, sprijinul cuplat. Valoarea acestei subvenții s-a ridicat și la 900 de euro pe cap de bovină.

Domnule ministru, mai verificați și asociatia crescătorilor de bovine Botoșani, să vedeți cum se face COP-ul (control oficial al postare-crescator_bperformanțelor/producțiilor n.r.). În comună la mine sînt 8 crescători cu COP din care nici unul nu îndeplinește condițiile. Sîntem doi operatori, dar nici unul nu face însămânțări cu noi, se duc și cumpără buletine de la alți operatori, din alte comune.

Controlorii vin și iau probe din bidon de acasă, că doar crescătorii au animalele pe cîmp, nu le mulg cu aparatul de muls, iar vacile sînt de toate culorile, nu sint vaci de rasă, am si poze o să postez să vedeți vacile din COP. Cum se explică faptul că acum 4 ani era 1 (o vacă n.r.) in comună și a luat 900 euro subvenție pe cap de animal (valoarea sprijinului cuplat bovine n.r.), iar anul acesta sînt 8 sau chiar mai multe și s-a luat 200 euro pe cap de animal?! Deodată au apărut în comună vaci de rasă pentru COP. Vă rog să trimiteți o echipă de control în județul Botoșani. Cu respect.

Sprijinul cuplat pentru bovine, taurine din rase de carne și metișii acestora și vaci de lapte, se acordă crescătorilor de animale care sunt fermieri activi și care dețin minim 10 capete de vaci eligibile la plata acestei subvenții. Excepție face zona montană unde numărul minim de capete de animale, pentru acest sprijin european, este 5. Numărul maxim de bovine pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) plătește sprijinul cuplat la bovine este 250 de capete. Condiția obligatorie pentru încasarea banilor este înscrierea animalelor în registrul genealogic al rasei respective, secțiunea principală sau secundară. Primul pas pentru înregistrarea în cărțile de rasă este înscrierea animalelor în controlul oficial al producțiilor (COP). Dacă se plătește subvenția europeană, sprijin cuplat, și pentru animale care nu sunt, în realitate, de rasă, nu au origine, așa cum spune crescătorul, atunci e grav, iar cei care au încasat banii de la APIA sunt buni de plată.

Valoarea sprijinului cuplat pentru  taurine din rase de carne și metișii acestora pentru 2018 a fost de 291,4906 euro/cap de animal = 1.359,4538 lei/cap de animal/an, iar pentru sprijin cuplat(SCZ) vaci de lapte - 340,9081 euro/cap de animal = 1.589,9271 lei/cap de animal/an.

Întreaga responsabilitate a celor afirmate în scrisoare aparține crescătorului de animale Florin Năstase Strâmbu din județul Botoșani. AGROINFO așteaptă și punctul de vedere al asociației crescătorilor de bovine din Botoșani.

Vizualizat: 2878 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!