În organizarea Asociaţiei europene a zonelor de munte – EUROMONTANA, s-a desfășurat în perioada 22-24 octombrie 2014, la Palatul de Congrese Euskalduna, Bilbao – Ţara Bascilor – Spania, cea de-a IX-a Convenție Europeană a țărilor cu munți din Europa.
Tema aleasă pentru acest an a fost „Calitatea montană-prosperitate pentru populaţie şi teritorii”. Ca un preambul al Convenţiei europene, pe parcursul acestui an, au avut loc un număr de 6 Conferinţe de informare naţionale cu tema „Noua Politică Agricolă Comună – Munţi de Oportunităţi” în următoarele ţări: Italia, Franţa, Portugalia, Spania, Slovenia şi România, unde s-au dezbătut aspecte privind problematica montană naţională şi europeană.
Convenţia EUROMONTANA - 2014 a avut loc într-un context specific caracterizat de următoarele elemente:
– Intrarea în noua etapă de programare 2014-2020, explorarea modului în care noile politici europene răspund nevoilor zonelor montane;
– Actul delegat privind menţiunea facultativă produs montan intrat în vigoare la începutul anului 2014;
– Pregătirea strategiilor de dezvoltare locală pentru noua etapă, posibilitatea unui schimb util pentru Grupurile de Acţiune Locală din zonele montane europene;
– Anul 2014 fiind Anul internaţional al agriculturii familiale are totodată o semnificaţie aparte, avându-se în vedere că agricultura montană este în cea mai mare parte de tip familial.
Dezbaterile din cadrul Conferinţei Euromontana au reliefat necesitatea unor acţiuni comune şi eficiente din partea tuturor organizaţiilor membre pentru sensibilizarea factorilor de decizie din statele membre, în contextul finalizării negocierilor privind noile politici europene 2014-2020, pentru ca specificitatea montană şi nevoile zonei montane să fie luate în considerare în documentele de programare.
De asemenea, pentru adoptarea menţiunii facultative produs montan, este important ca etichetarea produsului montan să se aplice acelor produse montane reale, care sunt cu adevărat obţinute în zona montană şi de care să beneficieze economia zonelor montane precum şi consumatorii acestor produse care, prin preţul plătit, contribuie la menţinerea producătorilor şi unităţilor de transformare în spaţiul montan.
În urma discuţiilor cu parteneriatul Green Mountain s-a creat în cadrul Euromontana Grupul SEE (Sud-est european) – Acest Grup va avea in vedere adoptarea unei „platforme” pentru susţinerea zonelor europene din sud-estul Europei. Green Mountain este un proiect INTERREG B care grupează 13 parteneri din ţări aparţinând spaţiului sud-est european, care doreşte să propună, după implementare, un model de dezvoltare durabilă a zonelor montane din aceste ţări.