CRITERII OBLIGATORII PENTRU SPRIJINUL CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE! Crescătorii de animale din România care vor să obțină de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal trebuie să îndeplinească condiții generale obligatorii pentru această subvenție. Aceste condiții sunt valabile și obligatorii atât pentru crescătorii de ovine, cât și pentru cei care cresc bovine, capre, bivolițe de lapte.
Sprijinul Cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) se acordă fermierilor activi. Ce înseamnă fermier activ și cum dovediți că sunteți fermieri activi.
Fermierul Activ
Beneficiarii plăţilor directe din agricultură sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare.
În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.
FERMIERII PERSOANE FIZICE
Fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe care nu ar fi depăşit cuantumul de 5.000 euro şi care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă, în cadrul exploataţiei sale, este fermier activ şi poate beneficia de sprijinul cuplat.
Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe care ar fi depășit cuantumul de 5000 euro se pot înregistra la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale conform O.U.G. nr. 44/2008 sau ca persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă. Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale, rezultate ca urmare a înregistrării la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, se subrogă în drepturi şi obligaţii persoanei fizice, în ceea ce priveşte patrimoniul de afectaţiune (totalitatea bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice autorizate).
Fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe care ar fi depăşit cuantumul de 5000 euro şi care nu se înregistrează conform prevederilor de mai sus, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea următoarelor condiţii (art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015):
- cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în ultimul an fiscal, pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; sau
- veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţi agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.
FERMIERII PERSOANE JURIDICE
Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe care ar fi depăşit cuantumul de 5.000 euro sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu activitate agricolă.
În situaţia persoanelor juridice care nu deţin cod CAEN/statut/act de înfiinţare din care să rezulte că desfăşoară activitate agricolă, dovezile verificabile sunt situaţiile financiare anuale, respectiv raportările contabile anuale, din care rezultă venitul total realizat în anul anterior anului depunerii cererii unice de plată.
Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane juridice care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăţi directe care ar fi depășit cuantumul de 5.000 euro şi care nu sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului și din ale căror acte de înfiinţare/act constitutive/statut/regulament de organizare și funcționare al stațiunii de cercetare şi a celor aflate în subordinea universităţilor reiese că desfășoară activitatea agricolă sunt fermieri activi.
În cazul în care din actul de înfiinţare/actul constitutiv/statutul/regulamentul de organizare şi funcţionare al staţiunii de cercetare şi a celor aflate în subordinea universităţilor nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze dovezile verificabile din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificarile şi completările ulterioare. Concret, acestea sunt:
- cuantumul anual total al plăţilor directe reprezintă cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în ultimul an fiscal, pentru care sunt disponibile astfel de dovezi verificabile; sau
- veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţi agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile.
Fermierii care în anul anterior de plată au beneficiat de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5.000 euro sunt fermieri activi dacă din documentele depuse, respectiv certificatul de înregistrare şi/sau certificatul constatator eliberat/e de ONRC sau actul de înfiinţare/actul constitutiv/statut reiese că desfăşoară activitate agricolă.
Fermierii care depun cererea unică de plată în calitate de persoană fizică şi ulterior optează pentru persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, pentru a respecta condiţia de fermier activ, trebuie să prezinte la APIA documentele prevăzute la art.17 alin. (1) din O.M.A.D.R. nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv certificatul de înregistrare sau actul de înființare/act constitutiv/statut reiese că desfășoară activitatea agricolă. la depunerea notificării privind schimbarea formei de organizare, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.
Fermierii persoane fizice care nu au depus cereri unice de plată în anul anterior, calculul estimat al plăţilor directe depăşind plafonul de 5.000 euro, care nu se înregistrează la ONRC, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art.6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015, pe care le aveți mai sus.
Dovezile verificabile pentru îndeplinirea calităţii de fermier activ trebuie să fie prezentate la APIA nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.
Fermierii persoane juridice care nu au depus cereri unice de plată în anul anterior, calculul estimat al plăţilor directe depăşind plafonul de 5.000 euro, pot dovedi calitatea de fermier activ potrivit prevederilor art. 6 alin. (4) şi (41) din OUG 3/2015, respectiv:
- sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu activitate agricolă (au cod CAEN principal sau secundar). În cazul în care, din înregistrarea la ONRC nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art.6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015;
- fermierii care nu sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului trebuie să furnizeze actul de înfiinţare din care să reiasă activitatea agricolă. În cazul în care din actul de înfiinţare nu reiese activitatea agricolă, trebuie să furnizeze documente din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art.6 alin. (5) lit. a) sau b) din O.U.G. nr. 3/2015.
Fermierii persoane juridice, pentru a respecta condiţia de fermier activ trebuie să prezinte la APIA, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere, dovezile verificabile pentru îndeplinirea calităţii de fermier activ.
Persoanele fizice care nu au optat pentru înscrierea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau ca persoane juridice, persoane care nu au obligația să organizeze şi să conducă contabilitatea financiară conform art. 1 alin. (1)-(4) din Legea nr. 82 din 24 decembrie 1991 a contabilității – Republicată, prezintă adeverința eliberată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală privind veniturile totale realizate în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi și, după caz, veniturile din activități agricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi.
Dovezile verificabile privind îndeplinirea condiţiilor de fermier activ de către fermierii persoane fizice se prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.
În situaţia persoanelor juridice care nu deţin cod CAEN/statut/act de înfiinţare din care să rezulte că desfăşoară activitate agricolă, dovezile verificabile sunt:
- formularul ”Date informative” (cod 30) aprobat anual prin ordin al Ministrului Finanţelor Publice privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice cu modificările şi completările ulterioare, care cuprinde indicatorul ,,venituri din activităţi agricole”;
- formularul ,,Situaţia veniturilor şi cheltuielilor" (cod 20), aprobat anual prin ordin al Ministrului Finanţelor Publice privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice care cuprinde indicatorul ”venituri totale”.
Dovezile verificabile pe care le prezintă persoanele juridice care nu sunt înregistrate la ONRC şi din ale căror acte de înfiinţare/act constitutiv/statut/regulament de organizare și funcționare al stațiunii de cercetare și a celor aflate în subordinea universităților nu reiese activitatea agricolă, sunt, după caz, următoarele:
- bilanţ contabil conform Legii contabilităţii 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- jurnalul de venituri şi cheltuieli;
- contul de execuţie a bugetului instituţiei publice şi al activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii.
Dovezile verificabile privind îndeplinirea condiţiilor de fermier activ de către fermierii persoane juridice se prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată, dar nu mai târziu de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere.
Dacă fermierul nu poate dovedi calitatea de fermier activ, se respinge de la plată schema spijinului cuplat.
Sprijin Cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) se acordă fermierilor activi crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale determinate / kg gogoşi crude determinate, din următoarele categorii:
a. bivoliţe de lapte;
b. ovine;
c. caprine;
d. taurine din rase de carne şi metişii acestora;
e. vaci de lapte;
f. viermi de mătase.
ATENȚIE! Pe lângă condițiile de eligibilitate menționate, solicitanţii SCZ trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate prevăzute la art. 93 şi anexa II din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013, pe întreaga exploataţie cu cod ANSVSA , cu excepția solicitanților pentru SCZ – viermi de mătase.
Sursa: Ghid APIA