CRESCĂTORII DE OVINE, DISPERAȚI DE NECAZURI! Crescătorii de ovine din România spun că nu mai rabdă deformarea realității printr-o campanie de promovare a oii care nu-i ajută cu nimic pe cei mulți. Ministrul agriculturii, Petre Daea, merge cu caravana campaniei Alege Oaia, din județ în județ, și alege să vadă doar oaia grasă din ferma câtorva ciobani cu stare, nu și mioara pricăjită din fermele năpădite de necazuri.
AGROINFO a primit la redacție scrisoarea deschisă a oierilor, adresată ministrului agriculturii, Petre Daea. Crescătorii de ovine vor ca strigătul lor să fie auzit de șeful de la Agricultură, care, poate, nu știe în ce necazuri se zbat. Oierii nu au uitat ce le-a promis Petre Daea.
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DOMNUL MINISTRU AL AGRICULTURII,
Domnule ministru, cu respect vrem să vă spunem că oierii din România sunt în buza prăpastiei și că mulți dintre noi mai avem un pas până la faliment. Am înțeles că dumneavoastră promovați oaia, dar poate nu știți ce se întâmplă în cele mai multe ferme de ovine din țară, pentru că noi am observat că mergeți doar în ferme cu dedicație. Vă punem pe hârtie, punct cu punct, fiecare necaz de-al nostru, și așteptăm un răspuns de la dumneavoastră pentru fiecare problemă care macină oieritul. Nu ne-am mai răbdat să vedem că peste tot, prin presă, apare că oaia se vinde și că oierii o duc bine. Vrem să spunem lucrurilor pe nume și lumea să știe în ce ne zbatem.
1. Nu avem cui să vindem mieii. Prețul a scăzut la 6-7 lei kg de miel în viu. Un preț de batjocură, dar și la prețul ăsta mic, mieii nu se caută. Nu avem la cine-i da cu banii jos și nu vrem să ne lăsăm păcăliți de samsarii care umblă prin fermele de ovine, iau mieii , fac promisiuni si ne mai vedem banii la paștele cailor. Nu vrem să rămânem de pagubă.
2. Unde sunt abatoarele promise?! Unde să tăiem reformele din ferme și mieii?! Ni s-au promis abatoare, dar nu le avem nici acum.
3. Ce facem cu lâna oilor?! Unde sunt centrele de colectare lână, în afara de cele vechi care erau și până acum, nu s-au deschis altele noi. Lâna oilor o puteam vinde, în urmă cu ceva timp, cu 1,50 lei/kg, 2 lei/kg și acum o putem da doar cu 50 de bani/kg și nici la prețul ăsta de nimic nu o cumpără nimeni.
4. Ce ați făcut, domnule ministru, pentru crescătorii de oi care primesc doar ANT (ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat n.r.)? Cum îi ajutați? De ce nu e legat sprijinul cuplat pentru ovine de ANT? Sprijinul cuplat de 25 de euro pe cap de oaie nu are rezultate în performanța ovinelor. Pentru că cei care fac controlul oficial al producțiilor (COP) nu-l fac pe bune. Noi suntem de acord să primească SCZ, nu 25 de euro, ci chiar dublu, că e muncă multă, dar controlul oficial al performanțelor să se facă pe bune și să vedem și noi că există performanță. De ce nu au fost buni pentru sprijinul cuplat berbecii pe care i-au avut crescătorii în ferme, de ce nu au fost berbecii ăștia bonitați cu origine și am fost forțați, mulți dintre noi, să scoatem bani foarte mulți din buzunare ca să cumpărăm berbeci de la X și Y? ANT pe care-l încasăm toți oierii e mic, 17-18 lei nu ne ajung să acoperim cheltuielile cu o oaie.
5. Domnule ministru, de ce nu mergeți acolo unde fermierii au probleme cu pășunea, cu berbecii de rasă, etc.? De ce mergeți doar la fermierii cu stare? Sunt vizite cu dedicație?
7. Prețul pe litrul de lapte de oaie a scăzut la 2,60 lei - 2,70 de lei, sub costul de producție.
6. Domnule ministru, vi se pare corect ca la Crăciun să promovați oaia și la Paște, porcul?
Domnule ministru al agriculturii, vă rugăm frumos să luați măsuri de urgență. Dacă nu, suntem nevoiți să ne unim mai mulți oieri și să nu ne oprim până la Bruxelles, poate acolo vom fi ascultați, pentru că ne-a ajuns și nouă cuțitul la os și suntem în pragul falimentului.
Grupul ciobanilor români cu tradiție