Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII ROMÂNI, AMENINȚAȚI CU CONTROALE ȘI EXCLUDEREA DE LA PLATA SUBVENȚIEI APIA! MOTIVUL ESTE ULUITOR!

Publicat: 11 decembrie 2018 - 21:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL URIAȘ ÎN OIERIT! Toată lumea tace! Inclusiv ministrul agriculturii, Petre Daea! AGROINFO vă dezvăluie ce se întâmplă în acest moment la fermele de ovine din România. Ciobanii sunt forțați să cumpere berbeci cu originea doar pe hârtie, altfel sunt excluși din controlul oficial al performanțelor și, implicit, de la sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare. Asociațiile oierilor care au refuzat să facă asta ar fi fost deja supuse unor verificări, declanșate cu scopul intimidării, ne dezvăluie Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine, Caprine Sălaj.

Oierii au reclamat din vară că sunt forțați să cumpere berbeci pricăjiți, degenerați doar pentru simplul motiv că au certificate de origine. Cum au obținut aceste exemplare certificatele de origine? E un mister pe care responsabilii din zootehnie nu vor, se pare, să-l lămurească. Toată această goană după berbeci pricăjiți, dar scumpi, cam 3.000 de lei bucata, a fost declanșată de autorități, respectiv Agenția Națională de Zootehnie și Ministerul Agriculturii, care vântură Regulamentul european 1012/2016, intrat în vigoare, pentru crescătorii de animale din România, pe data de 1 noiembrie 2018, și care insistă asupra ameliorării raselor de animale și a performanțelor din ferme.

Lucrurile s-au înrăutățit și a ieșit un scandal uriaș când fermele a zeci de crescători de ovine au fost excluse de asociațiile acreditate de ANZ din controlul oficial al performanțelor (COP). Se știe că fără COP, animalele nu pot să figureze în registrele genealogice ale raselor, condiție obligatorie pentru ca oierii să beneficieze de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie. Astfel, acești crescători sunt excluși și de pe lista de plată a subvenției. Pentru ovine și caprine, sprijinul cuplat pentru anul 2018 este de 15,9737 euro/cap de animal = 74,4981 lei/cap de animal.

Crescătorul de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj, s-a trezit că din 140 de oieri, din asociația condusă de el, câți erau înscriși în COP, au mai rămas vreo 30, restul au fost excluși pe motiv că nu și-au cumpărat berbeci cu certificate de origine. Asociațiile care au refuzat să-i excludă pe fermieri ar fi fost deja verificate de ANZ și unora li s-ar fi retras acreditarea pentru COP. Dumitru Ardelean ne spune că acest lucru s-a întâmplat la o asociație a crescătorilor de ovine din județul Mureș.

Când a văzut ce întorsătura iau lucrurile, Dumitru Ardelean a trimis o adresă ministrului agriculturii, Petre Daea, în speranța că va rezolva cumva situația. În adresă, liderul crescătorilor din Sălaj îi spune ministrului agriculturii:

Nu suntem de acord să se aibă în vedere doar originea berbecilor înscriși în registrul genealogic, adresa-madr-oieri_badresa-madr-oieri-doi_braspun-oieri-dec_braspuns-oieri-doi_braspuns-oieri-trei_bdeoarece originea acestora poate fi stabilită cu exactitate doar prin teste de genotipare și examen de paternitate. În teritoriu se comercializează în cele mai multe cazuri crotaliile însoțite de certificate de origine și berbeci degenerați din punct de vedere genetic.

Modul de înregistrare si atribuire a originii berbecilor este generatoare de conflicte și abuzuri. Niciunul dintre berbecii de așa-zisă origine nu au pedigriu (teste de filiație, teste genetice, așa cum prevede Regulamentul UE 1012/2016).

Solicităm autorizarea la monta din anul 2018 a berbecilor care corespund din punct de vedere al standardului de rasă.

Registrul genealogic să poată încheia contracte cu crescătorii care au folosit la monta din 2018 berbeci autorizați.
Prin actuala reglementare, aproximativ 80% din crescătorii de ovine și caprine vor ieși din controlul oficial al producției, deși această activitate se derulează de 3 ani.

Ce se va întâmpla cu animalele pentru care crescătorii au achitat taxele pentru COP și care sunt introduse în registrul genealogic? 

După primirea adresei, ministrul Daea a făcut ședință cu oierii la sfârșitul lunii noiembrie. Și a chemat și echipa de conducere. A promis că va rezolva situația în favoarea fermierilor. Ardelean ne-a spus că s-a dus liniștit acasă, la Sălaj, că nu se va întâmpla nenorocirea. Dar răspunsul venit de la Ministerul Agriculturii era exact pe dos și pe lângă subiect, spune oierul.

Una am vorbit la ședință și alta s-a întâmplat, spune necăjit oierul.

Răspunsul este semnat de directorul general adjunct din MADR, Ion Roșu.

Spicuim din răspunsul primit de la MADR de oierul Ardelean și care nu rezolvă deloc scandalul din oierit:

Registrul genealogic este instrumentul de ameliorare a rasei și de gestionare a purității acesteia. Registrul genealogic este înființat de societăți de ameliorare (asociații ale crescătorilor de animale acreditate de autoritatea competentă) și este organizat conform regulamentului de organizare și funcționare a registrului genealogic, întocmit de societatea de ameliorare și aprobat de autoritatea competentă.

Testele de paternitate pot fi efectuate în cadrul activității de inspecție sau atunci când există suspciuni la corectitudinea înregistrării datelor de reproducție și sunt obligatorii pentru reproducătorii masculi utilizați la însămânțări artificiale.

Deci, în oieritul din România nicio suspiciune. Toți berbecii vânduți anul ăsta, așa pricăjiți, sunt cu origine, fac performanță.

Ce mai spune directorul general adjunct din MADR?

Originea berbecilor este înregistrată (nu atribuită) pe baza unor documente și a unei proceduri prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic.

Pedigriu înseamnă origine certificată, ascendență înregistrată, puritate rasială. Aceasta poate fi dovedită cu certificatul de origine eliberat de registrele genealogice.

Adică, ne învârtim în cerc. Un berbec, fie slab cât un pisic, dacă are certificat de origine e de rasă pură, susțin domnii din MADR.

Pentru că fermierii au cerut autorizarea la monta din anul 2018 a berbecilor care corespund din punct de vedere al standardului de rasă, directorul general adjunct Roșu le spune scurt:

Campania de montă a oilor din anul 2018 s-a încheiat, deci nu se mai pot autoriza berbeci în acest an. (...)

Pentru monta anului 2018 au fost autorizați exclusiv reproducătorii de rasă pură având în vedere faptul că produșii obținuți după 1 noiembrie să poată fi supuși testării performanțelor, iar cei care corespund din punct de vedere al performanței minime să poată fi înscriși/înregistrați în RG.

Dumitru Ardelean a apelat, din nou, la ministrul agriculturii spunându-i că situația nu s-a rezolvat. Dimpotrivă. Crescătorii sunt excluși din COP, de la subvenție, au plătit taxe pentru COP și s-au dus și banii și totul pe apa sâmbetei. A așteptat însă în zadar ca ministrul Petre Daea să ia atitudine.

Apoi, președintele asociației crescătorilor de ovine și caprine din Sălaj a transmis către AGROINFO toate documentele, cu rugămintea să facem cunoscut tuturor oierilor ce se întâmplă. În cazul în care vor vedea fermierii că sunt excluși de la subvenție, să știe de ce li se întâmplă asta.

Nu pot să ne transforme în niște slujitori sau în niște idioți cu capul plecat. Noi avem coloană vertebrală. Demersurile noastre la ministrul agriculturii au rămas fără rezolvare.

Faptul că o problemă evidentă, clară, nimeni nu vrea să o rezolve e un semn mare de întrebare.

Noi credem că toată acțiunea asta a fost premeditată, cu controlul unei găști din asta care s-a constituit, urmată de câțiva fermieri și de câțiva de pe la ANZ (Agenția Națională de Zootehnie n.r.) și de pe la minister care susțin astfel de chestiune când trebuia să predomine discuțiile despre performanță. Nu despre vânzarea unor berbeci falși.

Este un fals pus pe piața românească! Nu poți să-l obligi pe om să-ți cumpere un lucru fals! Numai la noi se întâmplă așa ceva! Fermierii au fost excluși din controlul oficial al performanțelor pentru că nu au cumpărat berbeci cu certificate de origine.

Oierii noștri nu mai pot beneficia de sprijinul cuplat, de nimic. Mai mult, cei care vin de doi-trei ani și au făcut controlul oficial, lucrările specifice, acum le-au întrerupt. În momentul în care trebuia să le bonităm berbecuții și mieluțele s-a întrerupt acțiunea asta.

Oamenii și-au plătit dările către asociații, de trei ani încoace, unii au făcut mulți bani pe seama acestor fermieri, s-au văzut ei cu sacii în căruță și s-au apucat să-i dea afară pe oameni.

Vor să-i oblige pe crescătorii noștri să cumpere un animal de care nu e convins că e de calitate. Numai la noi se poate întâmpla să-l obligi pe om să ia un lucru fals, un lucru impus. Eu aș cumpăra un berbec, și fermierii ar cumpăra, dar cineva trebuie să mă asigure că acel berbec îmi aduce performanță în fermă.

De exemplu, îmi crește cantitatea de lapte. Că dacă mă păcălește, îmi strică tot efectivul de oi, îmi degenerează animalele. Sigur că suntem pentru performanță și pentru ameliorare, dar nu așa.

Uite, sub forma asta au reușit să creeze o prăpastie între crescătorii de ovine. Pe de o parte, sunt unii care vând berbeci și o țin pe a lor, bănuiesc că sunt foarte mulți bani în joc, și spun: da, domle, o ținem așa, iar restul de 95% dintre oieri spun: nu e bine așa!

Așteptăm ca ministrul agriculturii să fie foarte ferm și să curme treaba asta. În sfârșit, sunt dezamăgit! Am zis să stăm puțin să nu ne pripim că ministrul agriculturii are și alte lucruri, nu doar chestia asta, dar, totuși, când am văzut că ne pasează cu tot felul de comisii.

Acum au început și verificările astea de intimidare. Bineînțeles, că noi nu ne speriem de umbra noastră, dar nu e în regulă ce se întâmplă, a declarat Ardelean, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Dumitru Ardelean adaugă că este foarte supărat pentru că pe simplii crescători de ovine nu-i reprezintă nimeni. În timp ce unii oieri, puțini, și-au vândut berbecii cu așa-zisă origine cu 3.000 de lei bucata, majoritatea crescătorilor de ovine vinde oile cu prețul rușinos de mic de 4 lei pe kilogram.  

Pe oamenii ăștia simpli, Dumnezeu îi mai reprezintă. Atât. Ministerul Agriculturii și statul român la care noi plătim taxe stau cu spatele la noi. Păi, cât să mai răbdăm?! Încep oamenii să discute că-și vând oile și că o să plece din țară. Asta ne dorim?! Ministrul agriculturii folosea acum un an sintagma de zootehnizare a agriculturii. Asta e zootehnizare?!

Noi nu cerem nimic, nu cerem funcții și nici nu stă nimeni în spatele nostru. Vrem să fim normali că suntem fermieri europeni. Vreau să vorbesc cu fermierul francez de la egal la egal. Să nu-mi spună mie ANZ că și în Franța se vând astfel de berbeci cu certificate de origine, mai spune Ardelean.

Vizualizat: 3107 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii