Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBANII ROMÂNI, AMENINȚAȚI CU CONTROALE ȘI EXCLUDEREA DE LA PLATA SUBVENȚIEI APIA! MOTIVUL ESTE ULUITOR!

Publicat: 11 decembrie 2018 - 21:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL URIAȘ ÎN OIERIT! Toată lumea tace! Inclusiv ministrul agriculturii, Petre Daea! AGROINFO vă dezvăluie ce se întâmplă în acest moment la fermele de ovine din România. Ciobanii sunt forțați să cumpere berbeci cu originea doar pe hârtie, altfel sunt excluși din controlul oficial al performanțelor și, implicit, de la sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare. Asociațiile oierilor care au refuzat să facă asta ar fi fost deja supuse unor verificări, declanșate cu scopul intimidării, ne dezvăluie Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine, Caprine Sălaj.

Oierii au reclamat din vară că sunt forțați să cumpere berbeci pricăjiți, degenerați doar pentru simplul motiv că au certificate de origine. Cum au obținut aceste exemplare certificatele de origine? E un mister pe care responsabilii din zootehnie nu vor, se pare, să-l lămurească. Toată această goană după berbeci pricăjiți, dar scumpi, cam 3.000 de lei bucata, a fost declanșată de autorități, respectiv Agenția Națională de Zootehnie și Ministerul Agriculturii, care vântură Regulamentul european 1012/2016, intrat în vigoare, pentru crescătorii de animale din România, pe data de 1 noiembrie 2018, și care insistă asupra ameliorării raselor de animale și a performanțelor din ferme.

Lucrurile s-au înrăutățit și a ieșit un scandal uriaș când fermele a zeci de crescători de ovine au fost excluse de asociațiile acreditate de ANZ din controlul oficial al performanțelor (COP). Se știe că fără COP, animalele nu pot să figureze în registrele genealogice ale raselor, condiție obligatorie pentru ca oierii să beneficieze de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie. Astfel, acești crescători sunt excluși și de pe lista de plată a subvenției. Pentru ovine și caprine, sprijinul cuplat pentru anul 2018 este de 15,9737 euro/cap de animal = 74,4981 lei/cap de animal.

Crescătorul de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj, s-a trezit că din 140 de oieri, din asociația condusă de el, câți erau înscriși în COP, au mai rămas vreo 30, restul au fost excluși pe motiv că nu și-au cumpărat berbeci cu certificate de origine. Asociațiile care au refuzat să-i excludă pe fermieri ar fi fost deja verificate de ANZ și unora li s-ar fi retras acreditarea pentru COP. Dumitru Ardelean ne spune că acest lucru s-a întâmplat la o asociație a crescătorilor de ovine din județul Mureș.

Când a văzut ce întorsătura iau lucrurile, Dumitru Ardelean a trimis o adresă ministrului agriculturii, Petre Daea, în speranța că va rezolva cumva situația. În adresă, liderul crescătorilor din Sălaj îi spune ministrului agriculturii:

Nu suntem de acord să se aibă în vedere doar originea berbecilor înscriși în registrul genealogic, adresa-madr-oieri_badresa-madr-oieri-doi_braspun-oieri-dec_braspuns-oieri-doi_braspuns-oieri-trei_bdeoarece originea acestora poate fi stabilită cu exactitate doar prin teste de genotipare și examen de paternitate. În teritoriu se comercializează în cele mai multe cazuri crotaliile însoțite de certificate de origine și berbeci degenerați din punct de vedere genetic.

Modul de înregistrare si atribuire a originii berbecilor este generatoare de conflicte și abuzuri. Niciunul dintre berbecii de așa-zisă origine nu au pedigriu (teste de filiație, teste genetice, așa cum prevede Regulamentul UE 1012/2016).

Solicităm autorizarea la monta din anul 2018 a berbecilor care corespund din punct de vedere al standardului de rasă.

Registrul genealogic să poată încheia contracte cu crescătorii care au folosit la monta din 2018 berbeci autorizați.
Prin actuala reglementare, aproximativ 80% din crescătorii de ovine și caprine vor ieși din controlul oficial al producției, deși această activitate se derulează de 3 ani.

Ce se va întâmpla cu animalele pentru care crescătorii au achitat taxele pentru COP și care sunt introduse în registrul genealogic? 

După primirea adresei, ministrul Daea a făcut ședință cu oierii la sfârșitul lunii noiembrie. Și a chemat și echipa de conducere. A promis că va rezolva situația în favoarea fermierilor. Ardelean ne-a spus că s-a dus liniștit acasă, la Sălaj, că nu se va întâmpla nenorocirea. Dar răspunsul venit de la Ministerul Agriculturii era exact pe dos și pe lângă subiect, spune oierul.

Una am vorbit la ședință și alta s-a întâmplat, spune necăjit oierul.

Răspunsul este semnat de directorul general adjunct din MADR, Ion Roșu.

Spicuim din răspunsul primit de la MADR de oierul Ardelean și care nu rezolvă deloc scandalul din oierit:

Registrul genealogic este instrumentul de ameliorare a rasei și de gestionare a purității acesteia. Registrul genealogic este înființat de societăți de ameliorare (asociații ale crescătorilor de animale acreditate de autoritatea competentă) și este organizat conform regulamentului de organizare și funcționare a registrului genealogic, întocmit de societatea de ameliorare și aprobat de autoritatea competentă.

Testele de paternitate pot fi efectuate în cadrul activității de inspecție sau atunci când există suspciuni la corectitudinea înregistrării datelor de reproducție și sunt obligatorii pentru reproducătorii masculi utilizați la însămânțări artificiale.

Deci, în oieritul din România nicio suspiciune. Toți berbecii vânduți anul ăsta, așa pricăjiți, sunt cu origine, fac performanță.

Ce mai spune directorul general adjunct din MADR?

Originea berbecilor este înregistrată (nu atribuită) pe baza unor documente și a unei proceduri prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic.

Pedigriu înseamnă origine certificată, ascendență înregistrată, puritate rasială. Aceasta poate fi dovedită cu certificatul de origine eliberat de registrele genealogice.

Adică, ne învârtim în cerc. Un berbec, fie slab cât un pisic, dacă are certificat de origine e de rasă pură, susțin domnii din MADR.

Pentru că fermierii au cerut autorizarea la monta din anul 2018 a berbecilor care corespund din punct de vedere al standardului de rasă, directorul general adjunct Roșu le spune scurt:

Campania de montă a oilor din anul 2018 s-a încheiat, deci nu se mai pot autoriza berbeci în acest an. (...)

Pentru monta anului 2018 au fost autorizați exclusiv reproducătorii de rasă pură având în vedere faptul că produșii obținuți după 1 noiembrie să poată fi supuși testării performanțelor, iar cei care corespund din punct de vedere al performanței minime să poată fi înscriși/înregistrați în RG.

Dumitru Ardelean a apelat, din nou, la ministrul agriculturii spunându-i că situația nu s-a rezolvat. Dimpotrivă. Crescătorii sunt excluși din COP, de la subvenție, au plătit taxe pentru COP și s-au dus și banii și totul pe apa sâmbetei. A așteptat însă în zadar ca ministrul Petre Daea să ia atitudine.

Apoi, președintele asociației crescătorilor de ovine și caprine din Sălaj a transmis către AGROINFO toate documentele, cu rugămintea să facem cunoscut tuturor oierilor ce se întâmplă. În cazul în care vor vedea fermierii că sunt excluși de la subvenție, să știe de ce li se întâmplă asta.

Nu pot să ne transforme în niște slujitori sau în niște idioți cu capul plecat. Noi avem coloană vertebrală. Demersurile noastre la ministrul agriculturii au rămas fără rezolvare.

Faptul că o problemă evidentă, clară, nimeni nu vrea să o rezolve e un semn mare de întrebare.

Noi credem că toată acțiunea asta a fost premeditată, cu controlul unei găști din asta care s-a constituit, urmată de câțiva fermieri și de câțiva de pe la ANZ (Agenția Națională de Zootehnie n.r.) și de pe la minister care susțin astfel de chestiune când trebuia să predomine discuțiile despre performanță. Nu despre vânzarea unor berbeci falși.

Este un fals pus pe piața românească! Nu poți să-l obligi pe om să-ți cumpere un lucru fals! Numai la noi se întâmplă așa ceva! Fermierii au fost excluși din controlul oficial al performanțelor pentru că nu au cumpărat berbeci cu certificate de origine.

Oierii noștri nu mai pot beneficia de sprijinul cuplat, de nimic. Mai mult, cei care vin de doi-trei ani și au făcut controlul oficial, lucrările specifice, acum le-au întrerupt. În momentul în care trebuia să le bonităm berbecuții și mieluțele s-a întrerupt acțiunea asta.

Oamenii și-au plătit dările către asociații, de trei ani încoace, unii au făcut mulți bani pe seama acestor fermieri, s-au văzut ei cu sacii în căruță și s-au apucat să-i dea afară pe oameni.

Vor să-i oblige pe crescătorii noștri să cumpere un animal de care nu e convins că e de calitate. Numai la noi se poate întâmpla să-l obligi pe om să ia un lucru fals, un lucru impus. Eu aș cumpăra un berbec, și fermierii ar cumpăra, dar cineva trebuie să mă asigure că acel berbec îmi aduce performanță în fermă.

De exemplu, îmi crește cantitatea de lapte. Că dacă mă păcălește, îmi strică tot efectivul de oi, îmi degenerează animalele. Sigur că suntem pentru performanță și pentru ameliorare, dar nu așa.

Uite, sub forma asta au reușit să creeze o prăpastie între crescătorii de ovine. Pe de o parte, sunt unii care vând berbeci și o țin pe a lor, bănuiesc că sunt foarte mulți bani în joc, și spun: da, domle, o ținem așa, iar restul de 95% dintre oieri spun: nu e bine așa!

Așteptăm ca ministrul agriculturii să fie foarte ferm și să curme treaba asta. În sfârșit, sunt dezamăgit! Am zis să stăm puțin să nu ne pripim că ministrul agriculturii are și alte lucruri, nu doar chestia asta, dar, totuși, când am văzut că ne pasează cu tot felul de comisii.

Acum au început și verificările astea de intimidare. Bineînțeles, că noi nu ne speriem de umbra noastră, dar nu e în regulă ce se întâmplă, a declarat Ardelean, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Dumitru Ardelean adaugă că este foarte supărat pentru că pe simplii crescători de ovine nu-i reprezintă nimeni. În timp ce unii oieri, puțini, și-au vândut berbecii cu așa-zisă origine cu 3.000 de lei bucata, majoritatea crescătorilor de ovine vinde oile cu prețul rușinos de mic de 4 lei pe kilogram.  

Pe oamenii ăștia simpli, Dumnezeu îi mai reprezintă. Atât. Ministerul Agriculturii și statul român la care noi plătim taxe stau cu spatele la noi. Păi, cât să mai răbdăm?! Încep oamenii să discute că-și vând oile și că o să plece din țară. Asta ne dorim?! Ministrul agriculturii folosea acum un an sintagma de zootehnizare a agriculturii. Asta e zootehnizare?!

Noi nu cerem nimic, nu cerem funcții și nici nu stă nimeni în spatele nostru. Vrem să fim normali că suntem fermieri europeni. Vreau să vorbesc cu fermierul francez de la egal la egal. Să nu-mi spună mie ANZ că și în Franța se vând astfel de berbeci cu certificate de origine, mai spune Ardelean.

Vizualizat: 3147 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii