Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBANII ROMÂNI, AMENINȚAȚI CU CONTROALE ȘI EXCLUDEREA DE LA PLATA SUBVENȚIEI APIA! MOTIVUL ESTE ULUITOR!

Publicat: 11 decembrie 2018 - 21:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCANDAL URIAȘ ÎN OIERIT! Toată lumea tace! Inclusiv ministrul agriculturii, Petre Daea! AGROINFO vă dezvăluie ce se întâmplă în acest moment la fermele de ovine din România. Ciobanii sunt forțați să cumpere berbeci cu originea doar pe hârtie, altfel sunt excluși din controlul oficial al performanțelor și, implicit, de la sprijinul cuplat, subvenția cea mai mare. Asociațiile oierilor care au refuzat să facă asta ar fi fost deja supuse unor verificări, declanșate cu scopul intimidării, ne dezvăluie Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine, Caprine Sălaj.

Oierii au reclamat din vară că sunt forțați să cumpere berbeci pricăjiți, degenerați doar pentru simplul motiv că au certificate de origine. Cum au obținut aceste exemplare certificatele de origine? E un mister pe care responsabilii din zootehnie nu vor, se pare, să-l lămurească. Toată această goană după berbeci pricăjiți, dar scumpi, cam 3.000 de lei bucata, a fost declanșată de autorități, respectiv Agenția Națională de Zootehnie și Ministerul Agriculturii, care vântură Regulamentul european 1012/2016, intrat în vigoare, pentru crescătorii de animale din România, pe data de 1 noiembrie 2018, și care insistă asupra ameliorării raselor de animale și a performanțelor din ferme.

Lucrurile s-au înrăutățit și a ieșit un scandal uriaș când fermele a zeci de crescători de ovine au fost excluse de asociațiile acreditate de ANZ din controlul oficial al performanțelor (COP). Se știe că fără COP, animalele nu pot să figureze în registrele genealogice ale raselor, condiție obligatorie pentru ca oierii să beneficieze de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare din zootehnie. Astfel, acești crescători sunt excluși și de pe lista de plată a subvenției. Pentru ovine și caprine, sprijinul cuplat pentru anul 2018 este de 15,9737 euro/cap de animal = 74,4981 lei/cap de animal.

Crescătorul de ovine Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj, s-a trezit că din 140 de oieri, din asociația condusă de el, câți erau înscriși în COP, au mai rămas vreo 30, restul au fost excluși pe motiv că nu și-au cumpărat berbeci cu certificate de origine. Asociațiile care au refuzat să-i excludă pe fermieri ar fi fost deja verificate de ANZ și unora li s-ar fi retras acreditarea pentru COP. Dumitru Ardelean ne spune că acest lucru s-a întâmplat la o asociație a crescătorilor de ovine din județul Mureș.

Când a văzut ce întorsătura iau lucrurile, Dumitru Ardelean a trimis o adresă ministrului agriculturii, Petre Daea, în speranța că va rezolva cumva situația. În adresă, liderul crescătorilor din Sălaj îi spune ministrului agriculturii:

Nu suntem de acord să se aibă în vedere doar originea berbecilor înscriși în registrul genealogic, adresa-madr-oieri_badresa-madr-oieri-doi_braspun-oieri-dec_braspuns-oieri-doi_braspuns-oieri-trei_bdeoarece originea acestora poate fi stabilită cu exactitate doar prin teste de genotipare și examen de paternitate. În teritoriu se comercializează în cele mai multe cazuri crotaliile însoțite de certificate de origine și berbeci degenerați din punct de vedere genetic.

Modul de înregistrare si atribuire a originii berbecilor este generatoare de conflicte și abuzuri. Niciunul dintre berbecii de așa-zisă origine nu au pedigriu (teste de filiație, teste genetice, așa cum prevede Regulamentul UE 1012/2016).

Solicităm autorizarea la monta din anul 2018 a berbecilor care corespund din punct de vedere al standardului de rasă.

Registrul genealogic să poată încheia contracte cu crescătorii care au folosit la monta din 2018 berbeci autorizați.
Prin actuala reglementare, aproximativ 80% din crescătorii de ovine și caprine vor ieși din controlul oficial al producției, deși această activitate se derulează de 3 ani.

Ce se va întâmpla cu animalele pentru care crescătorii au achitat taxele pentru COP și care sunt introduse în registrul genealogic? 

După primirea adresei, ministrul Daea a făcut ședință cu oierii la sfârșitul lunii noiembrie. Și a chemat și echipa de conducere. A promis că va rezolva situația în favoarea fermierilor. Ardelean ne-a spus că s-a dus liniștit acasă, la Sălaj, că nu se va întâmpla nenorocirea. Dar răspunsul venit de la Ministerul Agriculturii era exact pe dos și pe lângă subiect, spune oierul.

Una am vorbit la ședință și alta s-a întâmplat, spune necăjit oierul.

Răspunsul este semnat de directorul general adjunct din MADR, Ion Roșu.

Spicuim din răspunsul primit de la MADR de oierul Ardelean și care nu rezolvă deloc scandalul din oierit:

Registrul genealogic este instrumentul de ameliorare a rasei și de gestionare a purității acesteia. Registrul genealogic este înființat de societăți de ameliorare (asociații ale crescătorilor de animale acreditate de autoritatea competentă) și este organizat conform regulamentului de organizare și funcționare a registrului genealogic, întocmit de societatea de ameliorare și aprobat de autoritatea competentă.

Testele de paternitate pot fi efectuate în cadrul activității de inspecție sau atunci când există suspciuni la corectitudinea înregistrării datelor de reproducție și sunt obligatorii pentru reproducătorii masculi utilizați la însămânțări artificiale.

Deci, în oieritul din România nicio suspiciune. Toți berbecii vânduți anul ăsta, așa pricăjiți, sunt cu origine, fac performanță.

Ce mai spune directorul general adjunct din MADR?

Originea berbecilor este înregistrată (nu atribuită) pe baza unor documente și a unei proceduri prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic.

Pedigriu înseamnă origine certificată, ascendență înregistrată, puritate rasială. Aceasta poate fi dovedită cu certificatul de origine eliberat de registrele genealogice.

Adică, ne învârtim în cerc. Un berbec, fie slab cât un pisic, dacă are certificat de origine e de rasă pură, susțin domnii din MADR.

Pentru că fermierii au cerut autorizarea la monta din anul 2018 a berbecilor care corespund din punct de vedere al standardului de rasă, directorul general adjunct Roșu le spune scurt:

Campania de montă a oilor din anul 2018 s-a încheiat, deci nu se mai pot autoriza berbeci în acest an. (...)

Pentru monta anului 2018 au fost autorizați exclusiv reproducătorii de rasă pură având în vedere faptul că produșii obținuți după 1 noiembrie să poată fi supuși testării performanțelor, iar cei care corespund din punct de vedere al performanței minime să poată fi înscriși/înregistrați în RG.

Dumitru Ardelean a apelat, din nou, la ministrul agriculturii spunându-i că situația nu s-a rezolvat. Dimpotrivă. Crescătorii sunt excluși din COP, de la subvenție, au plătit taxe pentru COP și s-au dus și banii și totul pe apa sâmbetei. A așteptat însă în zadar ca ministrul Petre Daea să ia atitudine.

Apoi, președintele asociației crescătorilor de ovine și caprine din Sălaj a transmis către AGROINFO toate documentele, cu rugămintea să facem cunoscut tuturor oierilor ce se întâmplă. În cazul în care vor vedea fermierii că sunt excluși de la subvenție, să știe de ce li se întâmplă asta.

Nu pot să ne transforme în niște slujitori sau în niște idioți cu capul plecat. Noi avem coloană vertebrală. Demersurile noastre la ministrul agriculturii au rămas fără rezolvare.

Faptul că o problemă evidentă, clară, nimeni nu vrea să o rezolve e un semn mare de întrebare.

Noi credem că toată acțiunea asta a fost premeditată, cu controlul unei găști din asta care s-a constituit, urmată de câțiva fermieri și de câțiva de pe la ANZ (Agenția Națională de Zootehnie n.r.) și de pe la minister care susțin astfel de chestiune când trebuia să predomine discuțiile despre performanță. Nu despre vânzarea unor berbeci falși.

Este un fals pus pe piața românească! Nu poți să-l obligi pe om să-ți cumpere un lucru fals! Numai la noi se întâmplă așa ceva! Fermierii au fost excluși din controlul oficial al performanțelor pentru că nu au cumpărat berbeci cu certificate de origine.

Oierii noștri nu mai pot beneficia de sprijinul cuplat, de nimic. Mai mult, cei care vin de doi-trei ani și au făcut controlul oficial, lucrările specifice, acum le-au întrerupt. În momentul în care trebuia să le bonităm berbecuții și mieluțele s-a întrerupt acțiunea asta.

Oamenii și-au plătit dările către asociații, de trei ani încoace, unii au făcut mulți bani pe seama acestor fermieri, s-au văzut ei cu sacii în căruță și s-au apucat să-i dea afară pe oameni.

Vor să-i oblige pe crescătorii noștri să cumpere un animal de care nu e convins că e de calitate. Numai la noi se poate întâmpla să-l obligi pe om să ia un lucru fals, un lucru impus. Eu aș cumpăra un berbec, și fermierii ar cumpăra, dar cineva trebuie să mă asigure că acel berbec îmi aduce performanță în fermă.

De exemplu, îmi crește cantitatea de lapte. Că dacă mă păcălește, îmi strică tot efectivul de oi, îmi degenerează animalele. Sigur că suntem pentru performanță și pentru ameliorare, dar nu așa.

Uite, sub forma asta au reușit să creeze o prăpastie între crescătorii de ovine. Pe de o parte, sunt unii care vând berbeci și o țin pe a lor, bănuiesc că sunt foarte mulți bani în joc, și spun: da, domle, o ținem așa, iar restul de 95% dintre oieri spun: nu e bine așa!

Așteptăm ca ministrul agriculturii să fie foarte ferm și să curme treaba asta. În sfârșit, sunt dezamăgit! Am zis să stăm puțin să nu ne pripim că ministrul agriculturii are și alte lucruri, nu doar chestia asta, dar, totuși, când am văzut că ne pasează cu tot felul de comisii.

Acum au început și verificările astea de intimidare. Bineînțeles, că noi nu ne speriem de umbra noastră, dar nu e în regulă ce se întâmplă, a declarat Ardelean, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Dumitru Ardelean adaugă că este foarte supărat pentru că pe simplii crescători de ovine nu-i reprezintă nimeni. În timp ce unii oieri, puțini, și-au vândut berbecii cu așa-zisă origine cu 3.000 de lei bucata, majoritatea crescătorilor de ovine vinde oile cu prețul rușinos de mic de 4 lei pe kilogram.  

Pe oamenii ăștia simpli, Dumnezeu îi mai reprezintă. Atât. Ministerul Agriculturii și statul român la care noi plătim taxe stau cu spatele la noi. Păi, cât să mai răbdăm?! Încep oamenii să discute că-și vând oile și că o să plece din țară. Asta ne dorim?! Ministrul agriculturii folosea acum un an sintagma de zootehnizare a agriculturii. Asta e zootehnizare?!

Noi nu cerem nimic, nu cerem funcții și nici nu stă nimeni în spatele nostru. Vrem să fim normali că suntem fermieri europeni. Vreau să vorbesc cu fermierul francez de la egal la egal. Să nu-mi spună mie ANZ că și în Franța se vând astfel de berbeci cu certificate de origine, mai spune Ardelean.

Vizualizat: 2994 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

LEGE: PRODUSELE DE LA MICII FERMIERI, COLECTATE și CUMPĂRATE DE STAT!

29 mai 2020 - 09:11

LEGE privind achiziţionarea produselor alimentare din producţie autohtonă! Un proiect de lege, înregistrat la Senatul României, stabilește ca produsele de la micii fermieri români, de la procesatorii care folosesc materie primă românească, să fie colectate și cumpărate de stat și distribuite apoi magazinelor, unităților militare, cantinelor, spitalelor. Proiectul de lege este inițiat de deputatul Grațiela Leocadia Gavrilescu (PPU) și susținut de grupul parlamentar PSD.

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

MIERE ROMÂNEASCĂ PUȚINĂ ȘI SCUMPĂ! BIROCRAȚIA FRÂNEAZĂ AJUTOARELE pentru APICULTORI!

29 mai 2020 - 08:09

APICULTORII RUINAȚI! Vremea capricioasă, temperaturile scăzute, criza sanitară, toate la un loc au afectat grav apicultura din România. Apicultorii spun că mierea va fi puțină anul acesta și scumpă, mai ales cea de salcâm. Au nevoie de ajutor, dar cu toate acestea, mulți dintre ei renunță la ajutorul de minimis de 20 de lei/familie de albină. Birocrația e mare. Dacă ai șapcă, de ce ai șapcă, dacă nu ai, de ce nu ai, spune un apicultor din județul Cluj.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

28 mai 2020 - 08:28

ATACUL ANIMALELOR SĂLBATICE! Crescătorii de animale din zona montană sunt disperați! Animalele sălbatice, urșii și lupii, le ucid zeci de animale în fiecare an. Zeci de oi și de vaci cad pradă urșilor și lupilor. Crescătorii nu au primit nici acum despăgubiri pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Dosarele pentru despăgubiri s-au împotmolit la Ministerul Mediului.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii