SYNGENTA
Adama

CIOBAN SUPĂRAT: NOI, ĂȘTIA MICI, ORI DISPĂREM, ORI ȚINEM OILE DE DRAGUL LOR!

Publicat: 02 iunie 2019 - 20:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Crescătorii mici de ovine nu vor mai fi profitabili în curând, crede oierul Ninu Farcaș din Râu Mic, Hunedoara. Nu ai cu cine să lucrezi, nu ai unde să vinzi laptele, brânza, carnea, lâna. Oierul a stat doi ani în Italia, a mai fost și prin Franța la un schimb de experiență și a văzut cât sunt de organizați ciobanii de acolo. În România, fără o organizare a ciobanilor, o unire a lor, oierii mici și fără putere financiară vor dispărea.

Crescătorul de ovine Ninu Farcaș a povestit la emisiunea Satul hunedorean că a prins drag de oi de când era copil, de când a schimbat o capră pe o oaie. Din păcate, acum nu are cu cine să lucreze, păstori buni nu se mai găsesc și vor să lucreze doar pe salarii mari.

Am avut o capră și am dat-o la schimb pe o oaie. Cu frate-meu, care era la școală, ne-am pus la oi. Părinții noștri habar nu aveau de oi. O venit o dată maică-mea la mine la munte, la oi și o început să plângă când o văzut cum stăm. Am lucrat și pe la mină, am luat Ordonanța și am venit și m-am apucat din nou de oi. E greu cu mâna de lucru. Cât le-ai da și ce le-ai face, nu ai pe cine să chemi. Chiar azi dimineață ne pomenirăm că nu avem cu cine mulge oile. M-am rugat de o vecină, spune Ninu Farcaș, oier Râu Mic, Hunedoara, pentru Satul hunedorean.

Crescătorul a văzut cum e pe la alții, prin Franța, Italia. Ciobanii sunt organizați și nu așteaptă totul de la instituțiile statului.

Io am fost în schimb de experiență prin Franța și-i altă treabă. Toată lumea știe unde vinde produsul. Noi mergem sâmbătă în Vulcan să vindem brânza, dacă vinde, vinde, dacă nu, vine cu marfa înapoi. Cumperi mâncare, cumperi una-alta, te-ai ales cu nimic, spune oierul.  

Ciobanul a reușit să obțină sprijin pentru instalare tineri fermieri. Pe vremea când el a cerut banii, sprijinul maxim era 25.000 de euro, nerambursabili. Ninu Fărcaș a obținut 15.000 de euro. În acest execițiu financiar, 2014-2020, sprijinul pentru tineri fermieri este de maxim 50.000 de euro, nerambursabili, și va fi dublat în următoarea politică agricolă comună la 100.000 de euro.

Aș mai încerca să iau sprijin, că am copilul clasa a 12 a și-i place la oi, de miele. Dar nu știm ce să facem cu ziua de mâine. Ce să putem face ca să fim bazați. Mieii i-am dat fără bani în mână și am bani de recuperat. Că mi-o fost frică că rămân cu ei. Am oprit 50 de miale să le întineresc, mai am miei cruzi, dar nu știu cui să-i dau. Dacă aș ști prețul, am atâția, prețul e atât, să-mi fac o socoteală. Noi nu ne putem baza pe ziua de mâine. Am berbeci foarte frumoși, dar ăștia nu mai îs buni. Trebuie să dau 25 de milioane de lei pe unul cu origine. Programele de ajutor făcute îs foarte bune. Dar io trebuie să fac vânzare ca să-mi dea banii. Și unde vând? Și atunci fiecare se descurcă cum poate.

Subvențiile îs cum îs, care au cu un milion-două de lei la hectar, ăia se merită, noi care plătim 9 milioane de lei  chirie pe hectarul de pășune, nu mai rămânem nici de acolo cu nimic, mai spune ciobanul.

Și cum la omul sărac, nici boii nu-i trag, vremea i-a dat peste cap pășunea și culturile de porumb. Când nu-i ploaie, nu suntem mulțumiți, când îi ploaie, e prea multă. Nicicum nu e bine.

Crescătorul a stat 2 ani în Italia și spune că oierii de acolo au altă viziune, altă mentalitate, toată lumea știe pentru ce lucră și pentru ce ține oi. Țara ca a noastră nu se există și nu facem nimic.  Avem zone foarte frumoase, din păcate, nu știu ce o mai fi cu ele, or rămâne pustii, spune el. Ninu Farcaș crede că crescătorii mici de ovine nu au șansa să devină profitabili. Noi ăștia mici o să ținem oile de dragul lor! Spune el. Sau o dispară oierii mici și fără putere financiară dacă crescătorii de ovine nu se unesc.

Vizualizat: 6417 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

21 ianuarie 2025 - 17:56

Cu ocazia sărbătoririi ”Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

21 ianuarie 2025 - 17:40

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestrul III 2024.

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii