Adama
Vinasa Rompak

CIFRE ŞOC: CÂTE MILIOANE de PURCEI şi de PUI IMPORTĂ România!

Publicat: 02 aprilie 2020 - 15:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

APELUL FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN. Reprezentanţii crescătorilor şi exportatorilor de animale din România cer Guvernului să NU accepte interzicerea transporturilor de animale vii pe teritoriul Uniunii Europene, pe perioada pandemiei de coronavirus.

Aceştia susţin că interzicerea transportului de animale vii va prăbuşi zootehnia României şi spun un „NU” hotărât unei astfel de interdicţii, atâta timp când bunăstarea animalelor este respectată.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă a preşedintelui ACEBOP către Prim-mininistrul României:

Către,
Domnul Ludovic ORBAN, Prim-ministrul României
Stimate domnule Prim-ministru,

Fermierii crescători de animale de rentă sunt îngrijoraţi privind demersurile făcute de unii europarlamentari şi ONG-uri europene pentru stoparea transporturilor de animale vii, în contextul epidemiei cu Coronavirus, COVID-19.

Este demonstrat ştiinţific că animalele nu transmit Coronavirusul.

Vă aducem la cunoştinţă faptul că România este singurul stat european care are în curs de adoptare un proiect legislativ cu condiţii intărite de bunăstare pentru animalele vii în timpul transportului. Am salutat cu încredere proiectul iniţiat de domnii Miniştri Florin Cîţu şi bunăstare pentru animalele vii în timpul transportului., proiect care va micşora, prin aplicarea lui, riscul ca animalele să suporte condiţii de transport sub standardele europene.

În acelaşi timp, am agreat Ghidul de monitorizare a măsurilor aplicate la graniţă, publicat de Comisia Europeană în data de 16 martie, care cuprinde elemente importante pentru protecţia comercială.

În primele zile ale epidemiei, am întâmpinat un disconfort accentuat datorită restricţiilor de pe teritoriul Ungariei privind transportul de purcei, la fel şi la graniţa Nădlac, unde camioane cu pui de o zi au aşteptat ore întregi la cozile formate.

Odată cu stabilirea „culoarelor verzi”, situaţia s-a ameliorat simţitor, atât pentru animalele vii, cât şi pentru produsele alimentare, decizia acestei măsuri fiind într-adevăr benefică pentru producători.

Evoluţia situaţiei în raport cu COVID-19 este una pozitivă, chiar dacă mai apar neclarităţi sau riscuri, acestea sunt punctuale şi le rezolvăm printr-o bună comunicare cu Guvernul.

România este o ţară dependentă, mai bine de 70%, în domeniul agroalimentar, de celelalte state membre. În acest context, interzicerea transporturilor de animale vii ne-ar aduce mari dezechilibre economice.

Datorită evoluţiei pestei porcine africane (PPA) şi a neaplicării legii reproducţiei la suine, nu avem reproducţie. Achiziţionăm în jur de 1,5 milioane capete purcei din state membre mari producătoare, precum Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Ungaria şi milioane de pui de o zi.

În ţară intră zilnic multe transporturi cu animale vii, care ajung la destinaţie cu respectarea regulilor comunitare pentru bunăstarea animalelor.

Este o perioadă benefică şi exporturilor de ovine şi bovine către statele din Golf, ţinând cont de faptul că în această perioadă nu se înregistrează temperaturi care să streseze animalele.

Respectăm bunăstarea animalelor şi considerăm că treptat, printr-un plan pe 4-5 ani, vom ajunge la plus valoarea dată de comercializarea cărnii.

Susţinem poziţia Comisiei Europene din Orientările privind măsurile de gestionare a frontierelor publicate la 16 martie, în care se insistă asupra faptului că transportul de animale între Statele Membre şi ţările din afara UE trebuie să continue, în ciuda problemelor severe impuse de epidemia actuală.

Vă rugăm, stimate domnule Prim-ministru, să ne susţineţi activitatea de producători, exportatori şi să nu acceptaţi interzicerea transportului de animale vii.

Mulţumim pentru sprijin, asigurându-vă de întreaga noastră consideraţie.

Preşedinte ACEBOP
Dr. Mary-Eugenia PANĂ

porc-oaie_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 3293 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Piaţa internaţională a lactatelor, sub presiunea Covid-19

Piaţa internaţională a lactatelor, sub presiunea Covid-19

Potrivit Rabobank, traiectoria ascendentă a preţurilor globale pentru produsele lactate, vizibilă în al patrulea trimestru din 2019, s-a oprit la începutul anului, pe fondul apariţiei epidemiei de coronavirus în China.

MĂSURI de SIGURANŢĂ în FERMELE lui DIMITRIE MUSCĂ, după ce O ANGAJATĂ care A MURIT a fost CONFIRMATĂ cu COVID-19!

MĂSURI de SIGURANŢĂ în FERMELE lui DIMITRIE MUSCĂ, după ce O ANGAJATĂ care A MURIT a fost CONFIRMATĂ cu COVID-19!

PE CONT PROPRIU ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA COVID-19. Fermierul arădean Dimitire Muscă îşi izolează o parte din angajaţi în ferme, de teama noului coronavirus. Ce spune acesta despre DSP Arad, după ce o angajată din ferma de la Macea a murit, fiind confirmată cu COVID-19!

CRIZA COVID-19. Comisia Europeană: MEDICAMENTELE VETERINARE sunt BUNURI ESENŢIALE!

CRIZA COVID-19. Comisia Europeană: MEDICAMENTELE VETERINARE sunt BUNURI ESENŢIALE!

Comisia Europeană a emis săptămâna trecută o comunicare privind punerea în aplicare a aşa-numitor "culoare verzi" pentru transportul de mărfuri, în cadrul măsurilor de gestionare a frontierelor pe fondul crizei provocate de pandemia cu coronavirus.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Covid-19 a prăbuşit preţurile la carne în Noua Zeelandă

Covid-19 a prăbuşit preţurile la carne în Noua Zeelandă

Efectele pandemiei de coronavirus se fac simţite şi la antipozi, nu doar în Asia şi Europa. Noua Zeelandă, de pildă, a pierdut bani serioşi din cauza restricţiilor privind exporturile de ovine spre China, locul de unde a pornit practic tot acest coşmar.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii