11.145.958 euro sunt în total la dispoziția fermierilor români! Banii au fost alocați României de Comisia Europeană, în toamna anului trecut, sub forma unui ajutor special pentru două sectoare lovite de criză: sectorul laptelui și sectorul cărnii de porc. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a reușit să împartă toți banii. Termenul pentru accesarea ajutorului ar putea fi 27 mai 2016!
Fermierii români nu s-au înghesuit să ceară la APIA acest ajutor special. Inițial, termenul de depunere a cererilor a fost 8 aprilie 2016. După expirarea acestui termen, APIA a constatat că a rămas cu bani în buzunar. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că va prelungi acest termen astfel încât să fie împărțiți toți banii pe care ni i-a trimis Europa.
Odată cu prelungirea termenului, au fost schimbate și câteva dintre condițiile de accesare a ajutorului special. Ministerul Agriculturii a conceput un proiect de act normativ care schimbă condițiile din hotărârea de Guvern adoptată inițial. Concret, noile criterii nu sunt atât de rigide. În forma inițială a actului normativ, în sectorul lapte, ca să ceară ajutorul, fermierii trebuiau să demonstreze că au un contract de minim 6 luni cu un prim cumpărător.
Acum, pot să ceară banii și fermierii care au o ofertă scrisă, o promisiune cu alte cuvinte, că vor încheia un contract cu un prim-cumpărător, act care să fie valabil la dat depunerii cererii. Livrarea laptelui poate fi atestată cu cel puțin un document fiscal.
Dacă nici așa nu se împart toți banii, fermierii care au depus deja cereri vor beneficia de un ajutor special mai mare decât se plănuise inițial. Suma pe care o vor primi crescătorii de bovine va fi recalculată cu 10 zile înainte de efectuarea plății.
Din cele 11,1 milioane de euro, pentru sectorul lapte au fost alocate 8.773.154 euro. Cum se împart acești bani?
Art. 5 Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar se calculează de către APIA conform cantităţii de lapte livrate în anul de cotă 2014-2015, astfel:
a) 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 de tone inclusiv;
b) 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone şi până la 200 de tone inclusiv;
c) 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone. (Hotărârea de Guvern 160/2016)
Proiectul de act normativ stabilește cum se vor suplimenta aceste sume în cazul în care vor fi puține cereri.
În sectorul laptelui și produselor lactate, suma rezultată din neutilizarea integrală sau depășirea plafonului alocat sectorului, se repartizează după cum urmează:
a) fiecăreia dintre cele trei categorii de producători menţionate la art.5, proporţional cu suma eligibilă categoriei din grila de alocare;
b) către aceiaşi beneficiari eligibili, recalculându-se cuantumul unitar alocat pe beneficiar în cazul categoriilor prevăzute la art. 5 lit.a) și c) sau pe cantitatea de producţie realizată în perioada de referinţă, în cazul categoriei prevăzută la art.5 lit.b), după caz, scrie în proiectul de act normativ care modifică Hotărârea 160/2016 prin care se distribuie ajutorul excepțional alocat României de Comisia Europeană la data de 15 octombrie 2015.
Dacă vor fi mai multe cereri și bugetul alocat va fi depășit, suma care revine fiecărui fermier va fi diminuată. Proiectul de act normativ stabilește și perioada în care APIA ar trebui să reia primirea cererilor, 16 mai – 27 mai 2016.
Pentru sectorul cărnii de porc, suma alocată este 2.372.804 euro.
Proiectul actului normativ se află în dezbatere publică pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.