Adama
Vinasa Rompak

Centrele de colectare a peştelui din Deltă, evaluate de DSVSA Tulcea

Publicat: 17 noiembrie 2011 - 13:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Centrele de colectare a peştelui şi cherhanalele din Delta Dunării s-au transformat în puncte de debarcare, după ce medicii veterinari tulceni au constatat că cele mai multe dintre acestea nu îndeplineau normele impuse de Uniunea Europeană.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Marilena Tertiş, evaluarea unităţilor din Delta Dunării aparţinând pescarilor sau asociaţiilor acestora a început încă de acum un an, în timpul acestora constatându-se că centrele de colectare a peştelui nu îndeplineau normele de autorizare impuse de legislaţia în vigoare.

„Unităţile din Delta Dunării au fost evaluate începând de anul trecut şi în prezent mai sunt câteva în evaluare. Din cauză că nu îndeplineau condiţiile pentru centrul de colectare supus autorizării, unităţile au solicitat înregistrarea ca puncte de debarcare, astfel că per total nu putem vorbi de o scădere a numărului centrelor din Deltă care preiau sau prelucrează într-o anumită măsură resursa piscicolă”, a menţionat Marilena Tertiş.

În Deltă sunt doar trei cherhanale şi patru centre de colectare a peştelui autorizate
Conform spuselor acesteia, în prezent, în Delta Dunării, există doar trei cherhanale autorizate, aceste unităţi de produse proaspete din pescuit având dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui.

De asemenea, în Deltă se află doar patru centre de colectare a peştelui - unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea, depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare, tăierea aripioarelor, a peştelui provenit din pescuit sau acvacultură şi livrarea produselor rezultate către alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.

45 de puncte de debarcare şi şapte unităţi de procesare
„În Deltă sunt autorizate în prezent 45 de puncte de debarcare, aceste puncte fiind de fapt locuri cu deschidere la apă, care dispun de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, a mai spus Marilena Tertiş.

Piscicultura_b

În ceea ce priveşte unităţile de procesare a peştelui, în judeţ există, potrivit sursei citate, şapte asemenea societăţi, două dintre ele, înfiinţate la Jurilovca cu sprijinul fondurilor structurale, fiind în insolvenţă. Toate cele şapte unităţi îndeplinesc condiţiile de funcţionare impuse de legislaţia europeană.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3213 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii