Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) a organizat un concurs în care s-au înscris 100 de exemplare de vaci de lapte. Evenimentul a fost inclus între manifestările Congresului Internațional al Rasei Bălțată tip Simmental, 7-8 august Târgu Mureș. Titlul Cea mai frumoasă Bălțată Românească l-a primit o văcuță de la Stațiunea de Cercetare Sângeorgiu de Mureș.
Frumoasa Nuți s-a născut în ianuarie 2009, a fătat deja patru viței, ultima fătare a fost în martie 2014 și dă 7.630 de litri de lapte pe an. A fost obținută cu material seminal furnizat de compania Semtest BVN, spune Ioan Oroian, directorul Stațiunii de Cercetare Sângeorgiu de Mureș. Așa că e o Bălțată tip Simmental. Care e deosebirea între Bălțata noastră curat Românească și Bălțată tip Simmental? Putem spune că nu e nicio diferență. La ameliorarea Bălțatei noastre s-a folosit material biologic Simmental. Dar structura e românească. Ameliorarea a început în 1970, e o muncă de 45 de ani. Iar pe lângă Simmental am folosit și infuzie de Red. La stațiune mai avem câteva exemplare din rasa curată Bălțată românească. Se consideră Bălțată Românească, dacă are peste 50% din rasa curată. De fapt, Bălțata Românească face parte din tulpina Simmental, explică directorul.
Thomas Nibler, Federația Crescătorilor de Bovine din Germania, o evaluează pe cea mai frumoasă Bălțată
Bălțata câștigătoare a primit o diplomă, o cupă și un plic. Directorul Stațiunii a desfăcut plicul în fața noastră și a numărat trei bancnote de câte 200 de lei, adică 600 de lei. Atât s-a reușit, atât am dat. Suntem transparenți, nu avem nimic de ascuns, spune Iacob Boca, vicepreședintele FCBR.
Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, înmânează Marele premiu inginerului Ioan Oroian, directorul Stațiunii de Cercetare Sângeorgiu de Mureș
Aprecierea fenotipică a văcuței a făcut-o Comisia de bonitare în care au fost membri și nemții Thomas Nibler, Federația Crescătorilor de Bovine din Germania și Albrecht Strotz, director Program de Ameliorare. Comentatorii de specialitate au fost Valer Sician, directorul Semtest BVN pentru România și Attila Kelemen, vicepreședintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
(de la stânga la dreapta) Claudiu Frânc, Ioan Oroian și Valer Sician, directorul Semtest BVN România
În timp ce directorul Semtest BVN s-a mărginit la comentarii despre participante și a dovedit că vorbește cursiv limba germană, deputatul Kelemen s-a legat de ținuta îngrijitorilor care au defilat cu vacile în ring. La concursuri trebuie să te îmbraci ca la nuntă. Nu se vine în pantaloni scurți, că e lipsă de respect, a subliniat vicepreședintele Comisiei de agricultură.