Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce-i arde la buzunare pe crescătorii de ovine?

Publicat: 12 ianuarie 2016 - 20:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine trebuie să fie atenți câte oi declară în cererea unică de plată. Fermierii care plusează numărul oilor pe hârtie, ar putea rămâne fără o parte consistentă din ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) sau chiar să fie excluși de la plată.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate să taie din subvențiile care li se cuvin oierilor dacă descoperă, de exemplu, diferențe între numărul oilor declarate în cererea unică și numărul oilor de la stână, care îndeplinesc criteriile de eligibilititate pentru plata subvenției.

Orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligații legate de condițiile de acordare a ajutorului sau sprijinului este denumită de APIA neconformitate. Animalele care sunt eligibile pentru acordarea ajutorului se numesc determinate.

Valoarea ajutorului cuvenit se reduce în baza unui procent calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:

a) dacă raportul, dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat, este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio penalizare, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determinat;

b) dacă raportul, dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat, este mai mare de 3%,  ajutorul se reduce astfel:

cu 5% dacă raportul, dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat, este mai mic sau egal cu 10%;
- cu 10% dacă raportul dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu 20%;
- cu 15% dacă raportul dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu 30%;
- cu 20% dacă raportul dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50%;
- cu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național tranzitoriu, dacă raportul dintre numărul de animale cu neconformități şi numărul de animale determinat este mai mare de 50%.

Ajutorul național tranzitoriu (ANT) se acordă în sistem regresiv. Dacă anul trecut, oierii au încasat 28,08 lei/cap de oaie, anul acesta cuantumul ajutorului ar putea să scadă la aproximativ 26 de lei/cap de oaie. Ministerul Agriculturii a prevăzut în bugetul pe 2016 suma de 259 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii la ovine și caprine.

Vizualizat: 3147 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! APAN Horticultură - Indagra 2019

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii