Fermierul Nicușor Șerban, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein, a adus la târgul INDAGRA câteva exemplare frumoase de vaci din rasa Holstein. Președintele Klaus Iohannis și ministrul agriculturii Daniel Constantin s-au oprit să discute cu fermierul. Ce l-a întrebat președintele țării pe fermier?
Nicușor Șerban i-a explicat președintelui țării că rasa Holstein este una dintre cele mai răspândite în România, cu o producție la lapte foarte bună. Aproximativ 30-40 de litri pe zi, i-a spus lui Iohannis fermierul. Imediat a intervenit și Daniel Constantin. Ministrul agriculturii i-a explicat șefului statului de ce e nevoie ca fermierii să fie uniți în cooperative. Fermierii ar fi o forță în negocierile cu procesatorii și ar obține un preț mult mai bun pe litrul de lapte.
Ministrul Daniel Constantin îi explică președintelui Klaus Iohannis ce se întâmplă pe piața laptelui din România și cum sunt sprijiniți financiar fermierii. În partea dreaptă a șefului statului e fermierul Nicușor Șerban
Asociația Holstein a investit foarte mult în genetică, așa crește și producția, dar și calitatea. Dânsul are doar o fermă, dar a făcut o asociație care gestionează și registrul genealogic, efectuează și controlul oficial al producției. Știți că, la nivel european, avem o criză a laptelui, a prețului laptelui. În România asta s-a simțit cel mai mult. A scăzut prețul laptelui din pricina embargoului cu Federația Rusă. De asta încercăm să facem cooperative. Cei care vând singuri, iau 0,6 lei – 0,7 lei/litrul de lapte.
Față de? a întrebat scurt Klaus Iohannis.
Față de 1,5 lei, 1,6 lei pe litru. Iar cooperativele, dânșii cred că au un preț 1,4 lei, 1,5 lei, i-a răspuns ministrul. 1,4 lei, l-a corectat Nicușor Șerban pe ministrul agriculturii.
Președintele Klaus Iohannis și fermierul Nicușor Șerban
De asta vă spun. Cu cât au forța de negociere mai mare, fermierii pot obține un preț mai bun. Dar ca să-i ajutăm, am introdus de anul acesta, tot din fonduri europene, plăți cuplate de 250 de euro/cap de vacă de lapte. Este un sprijin pentru cei care au între 10 și 250 de capete. E cea mai mare formă de sprijin europeană. A fost la libertatea fiecărui stat membru. Și sper să menținem sectorul, că e foarte important, a continuat ministrul agriculturii.
Nicușor Șerban a fost vizibil emoționat de vizita președintelui României. Înainte de sosirea acestuia, îngrijitorii nu au contenit să șteargă văcuțele și să curețe în țarcul improvizat.