PROMOVAREA OII DĂUNEAZĂ BUZUNARULUI CIOBANILOR! Cum au reușit ajutorul pentru lână și campania Alege Oaia să aducă vântul prin buzunarele ciobanilor? Pare un paradox de România. Dar ciobanii care cunosc realitatea din ferme, și nu din cabinetul de ministru, spun că ajutorul la lână a scăzut drastic prețul pe kilogramul de lână, iar campania Alege oaia a coborât brusc prețul la carnea de oaie. Astfel, în loc de un ajutor binevenit, oierii români s-au trezit că sunt aduși în pragul falimentului.
Ciobanii se roagă acum fierbinte să nu cumva să-i treacă prin minte ministrului agriculturii Petre Daea să facă și o campanie pentru brânză. De se întâmplă așa ceva, ajunge kilogramul de brânză la trei lei și crescătorii români de ovine își vor vinde turmele și vor emigra. Că altă soluție nu le mai rămâne.
La mine în comună, la Cincu, județul Brașov, e 2,40 de lei litrul de lapte de oaie. Acum doi ani, vindeam un litru de lapte de oaie cu prețul unui pachet de țigări. Acum un pachet de țigări este de cel puțin 6-7 ori mai mult. Nu pot rămâne pe piață în ritmul ăsta. Nu putem să ne plătim niciun fel de cioban în momentul în care 3,80 euro - 4 euro e kilogramul de carne de miel în Italia, Franța, Germania și noi îl vindem cu un euro și 20 de eurocenți. Deci, cum putem ține noi pasul cu oamenii ăia?! Cum putem noi să plătim un salar de 800 de euro, 1000 de euro, pentru că acum e mare problemă cu forța de muncă, cum putem plăti 800 de euro unui om care ne ajută în condițiile în care noi vindem la prețurile de 30% față de comunitatea de europeni. De asta ne-au ajuns necazurile.
Pentru noi s-au ales cele mai proaste soluții. S-a făcut campania lâna, s-a dus lâna. Vindeam lâna cu 2 lei pe kilogram, a dat domnul ministru Petre Daea ajutorul de un leu pe kilogramul de lână, automat prețul la lână a scăzut de la 2 lei la 80 de bani și chiar 50 de bani. S-a făcut campania Alege Oaia, s-a dus și oaia. Prețul la carne de oaie a scăzut vertiginos. Am ajuns să vindem oile reformă cu 50 - 100 de lei bucata. Prețurile au scăzut vertiginos. Se văd în piață prețurile. I-am spus ministrului și a zis că se rezolvă. Vedeți prețurile de pe piață!
"Voi susține oaia până voi muri", a declarat ministrul agriculturii Petre Daea.
Prețul la miel a început să urce de Paște la 10 lei/kilogramul în viu, au trecut sărbătorile, a ajuns la 7 lei/kg în viu. Samsarii au toate legile, toate portițele și pârghiile să cumpere de la noi. Cum să dai un tir de 400 de miei și să nu primești decât două hârtii albe. Nu am atâta pregătire încât să verific astea două hârtii. El (samsarul n.r.) îmi spune că-mi bagă în 72 de ore banii. I-am spus domnului ministru de trei ori, personal: Opriți-i, domnule ministru, vă rog eu frumos! Mă pun și în genunchi. Ceea ce nu fac la nimeni că sunt ardelean. Faceți ceva cu hoția asta. Că dăm mii de miei pe două hârtii și nu ne mai răspund samsarii la telefon. Am rămas fără bani, am muncit o iarnă întreagă pe nimic.
Să ne ajute bunul Dumnezeu să nu facă (ministrul agriculturii Petre Daea n.r.) și campania la brânză că atunci ajungem să vindem brânza cu 3 lei pe kilogram. Să sperăm că nu se va ajunge până aici. Noi vrem să rămânem ciobani în România. Vreau ca șase persoane, familia mea, să trăiască din munca mea. Am luat bani împrumut de la mătușă, văr, frate ca să pot să întrețin 780 de oi. Anul trecut am vândut 340 de oi din efectiv din cauza asta, pentru că nu mai putem rămâne pe piață. Este strigător la cer ca un om cu 750 - 1000 de oi să nu putem măcar să ne întreținem. Noi nici nu putem supraviețui. La pășuni este aceeași poveste. Ciobanii au devenit o casă de amanet între APIA și primărie. Nu se poate! E inadmisibil ca să ajungă redevența pe hectarul de pășune la SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) care e undeva la 127 de euro/ha, 650 de roni, atât e și redevența pe hectar. Și avem cazuri în România de crescători care plătesc redevența pe pășune egală cu valoarea subvenției sau chiar mai mult, a pus degetul pe rană crescătorul de ovine Ioan Suciu, la conferința de presă organizată luni, 6 mai 2019, de nou-înființata Asociație Profesională a Ciobanilor (APC).