O rază de lumină pentru laptele de bivoliţă - prăvălirea preţului la laptele de vacă. Cel puţin asta am înţeles din discursul unui investitor italian prezent la seminar, care acum zece ani, când a simţit că sectorul laptelui de vacă este în declin, a trecut pe creşterea bivoliţelor de lapte.
În cadrul târgului Agraria, pe 23 aprilie 2016 - chiar de Sf. Gheorghe -, Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania a organizat seminarul cu tema „Importanţa creşterii bivolului - trecut, prezent şi viitor”.
O rază de lumină pentru laptele de bivoliţă - prăvălirea preţului la laptele de vacă. Cel puţin asta am înţeles din discursul unui investitor italian prezent la seminar, care acum zece ani, când a simţit că sectorul laptelui de vacă este în declin, a trecut pe creşterea bivoliţelor de lapte. (...)
Din păcate, în condiţiile în care bivolul aproape că a dispărut din peisaj, asociaţiile de producători se „hârjonesc”. Ba cine să ţină Registrul Genealogic, ba cine e mai mare şi mai tare. Mediul academic ar trebui să coboare printre crescători mai des iar crescătorii ar fi bine să se informeze. Atunci ar dispărea încetul cu încetul şi diferenţele de opinii, susţine preşedintele ACBT, Călin Andrei Zanc. Ca şi Tiberiu Ştef, directorul asociaţiei Agrom RO, care a îndemnat la acţiuni comune de susţinere a creşterii bivolului.
Sprijinul cuplat e binevenit pentru crescători, dar nu e de ajuns pentru a revigora semnificativ efectivele. Iar materialul seminal se „produce la inspiraţie dacă ţinem cont că până în 2014 erau doar 289 de bivoli în registru”, subliniază nevoia de creştere a calităţii viitorilor produşi, profesorul Constantin Velea, deşi până de curând medicii veterinari treceau în registre bivolii la metişi de taurine pentru ca producătorii să primească sprijin, susţine cel care a avut un rol principal în omologarea în 1987 a rasei Bivolul Românesc. Nu transilvan, nu dobrogean, ci românesc. Cam aşa ar trebui să privească şi responsabilii, dar şi asociaţiile problema resuscitării unui sector care are un viitor.
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!