Fermierii români așteaptă cu nerăbdare să fie împărțite cele 11,1 milioane de euro trimise de Comisia Europeană, sub forma unui ajutor suplimentar. Vor intra acești bani în buzunarele fermierilor sau în buzunarele largi ale procesatorilor? Iată cu ce noutăți de ultimă oră vine ministrul agriculturii!
Ultima propunere care a venit din partea fermierilor este aceea de a acorda direct sprijinul către fermieri. Deci, nu așa cum, la un moment dat, exista o discuție, prin procesatori. Este o discuție dacă vom acorda acești bani numai ca formă de sprijin sau vom susține anumite programe de promovare. Sigur că și eu încurajez creșterea consumului și e un lucru foarte important care va duce la reglarea prețului în piață. Vreau să vă spun un lucru. Am văzut chiar astăzi (declarația ministrului agriculturii a fost făcută vineri, 2 octombrie n.r.), INS (Institutul Național de Statistică) a publicat un raport în care arată că, în luna august 2015, comparativ cu august 2014, vânzările de produse agro-alimentare au crescut cu 24,9%.
Cred că e un lucru foarte bun ca urmare a scăderii TVA la produsele alimentare. Cred că trebuie să facem o acțiune de promovare, de consum a produselor românești, spun eu ca ministru în această țară, astfel încât să încurajăm creșterea consumului. E un lucru foarte bun. Eu voiam să dăm acest sprijin (cele 11,1 milioane de euro n.r) prin procesatori ca să-i stimulăm pe cei care au și investitori străini să cumpere din țara noastră. În egală măsură, să-i stimulăm pe producători să se ducă la unitățile de procesare sau să vândă direct către piață. Nu să vândă pe marginea drumului sau în forme neorganizate care nu aduc acel preț pe care și-l doresc, spune Daniel Constantin.
Ministrul agriculturii se întâlnește cu liderii fermierilor marți, 6 octombrie, la sediul Ministerului Agriculturii pentru a conveni sub ce formă se vor împărți milioanele de euro venite de la Europa. Criteriile de alocare a banilor și zonele spre care vor fi direcționați trebuie comunicate Comisiei Europene până pe 30 noiembrie, termen limită, iar banii, spune ministrul agriculturii, ar urma să fie împărțiți fermierilor, fie sub formă de supliment la subvenții, ajutoare de minimis, etc. până la sfârșitul lunii februarie 2016.
Liderii crescătorilor de animale au venit cu diverse propuneri. Unii dintre crescătorii de vaci de lapte au propus ca milioanele să fie investite în genetică sau achiziționarea de animale. Alții spun că ar trebui alocat un ajutor de minimis micilor fermieri. Cu certitudine, spune ministrul agriculturii, o parte din acest cadou trimis României de Comisia Europeană, aproximativ 2,8 milioane de euro vor fi direcționate către piața cărnii de porc unde prețul a scăzut dramatic, iar producătorii români au avut de suferit. Toți fermierii au respins categoric direcționarea banilor către procesatorii din piața laptelui.
Ajutorul de 11,1 milioane de euro provine din cei 420 de milioane de euro, un pachet financiar pe care Comisia Europeană l-a împărțit, în mod inegal, tuturor celor 28 de state membre pentru a ajuta piața laptelui și a cărnii de porc.