FINANȚARE NERAMBURSABILĂ PENTRU ABATOARE MOBILE! Fermierii români pot să depună cereri de finanțare la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) pentru abatoare mobile. Ce condiții trebuie să îndeplinească, obligatoriu, cei care vor să dețină un abator mobil, câte animale pot fi sacrificate într-un astfel de abator?
S-a pornit de la o idee, de la o necesitate, până la urmă. Ce facem cu animalele care trebuie sacrificate? În ferme, datorită unor cauze, să zic așa, sanitare, sau pentru comercializare. Și știm foarte bine că sunt puține abatoare. În județul Hunedoara este un singur abator care este autorizat sanitar-veterinar să sacrifice animale din speciile bovină, porcine, caprine și ovine. S-a implementat un proiect în județul Brașov de către o asociație de crescători de taurine Simmental, iar Ministerul Agriculturii a participat și a văzut ce înseamnă un abator mobil, iar prin puterea exemplului se dorește să se transpună în țară, în fiecare județ investiții de acest gen și anume abatoare mobile.
Abatoare care vin containerizate, au ciclul bine stabilit în ceea ce privește sacrificarea și toate celelalte procese, să zic așa, care duc la nivel de carcasă și valorificarea cărnii. Se pot face aceste abatoare din fonduri europene, pe măsura 4.2 procesarea produselor agricole și dorim cel puțin 10-15 abatoare mobile la nivelul județului Hunedoare, dispersate zonal, unde fermierii care au mai multe animale în fermă vor să dea reforme sau să valorifice animalele din ferme, cât și să facă prestări servicii pentru ceilalți fermieri care au animale mai puține. Să nu mai stăm cu grija că, Doamne ferește, își rupe vaca vreun picior sau porcul, sau oaia, sau trebuie să scoatem reformele. După cum se știe, cel puțin 15% din efectiv trebuie scos, în fiecare an, și reîntregit efectivul. Încercăm să-i lămurim pe oameni să depună aceste proiecte la colegii noștri de la AFIR, a declarat ing. Călin Petru Marian, director executiv Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara, pentru Satul hunedoarean.
Ce condiții trebuie să îndepliniți ca să beneficiați de finanțare nerambursabilă pentru abatoare mobile?
Fermierul trebuie să aibă un teren, trebuie să depună proiectul pe o firmă, să facă dovada că are terenul, să facă dovada că poate să-l cupleze la utilități, apă, canal, electricitate. Sunt abatoare care, după părerea mea, pot să satisfacă nevoile fermierilor în ceea ce privește abatorizarea. Ele sunt calibrate în următorul fel: pot să fie tăiate trei bovine pe zi sau 20 de porci sau 20 de oi.
Este un utilaj fără montaj, vine containerizat, este mai simplă abordarea lui din punct de vedere al proiectului. Trebuie să depui doar cererea de finanțare, studiul de fezabilitate, actele financiare ale firmei și, ulterior, după aprobare, aviz sanitar-veterinar și aviz de mediu, explică șeful DAJ Hunedoara, pentru sursa citată.
În județul Hunedoara a fost deja o întâlnire cu fermierii, organizată de DAJ Hunedoara, la care au participat și reprezentanții Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale și medici veterinari. Ce spun fermierii despre abatoarele mobile?
După cum merg politicile actuale, după cum ne sprijină inclusiv domnii de la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.) s-ar putea ca în cinci ani de zile să nu mai avem ce sacrifica și atunci vorbim povești. Abatoarele mobile sunt bune, sun utile, sunt necesare, spunea domnul director (al DAJ Hunedoara n.r.) că nu o să mai putem tăia la colțul străzii. De acord, dar trebuie schimbată toată strategia, toată politica în ceea ce privește agricultura și, în special, zootehnia românească, a declarat Pavel Iovăneasa, crescător de ovine din județul Hunedoara.