Prima zi în care crescătorii de animale sunt invitați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ca să completeze cererea unică pentru subvenții. Abia ieșit din testări, modulul de zootehnie a avut dificultăți și-n prima sa zi de funcționare. Fermierii au așteptat la coadă la APIA ca să se rezolve defecțiunea.
Centrele județene APIA au fost luate cu asalt de crescătorii de animale. Fermierii au la dispoziție mai puțin de o lună ca să depună cererea unică de plată fără penalități de întârziere. Termenul limită, stabilit de regulamentele europene, este 16 mai 2016. După această dată, APIA percepe penalități de 1% din subvențiile care li se cuvin fermierilor pentru fiecare zi calendaristică de întârziere.
Agenția de Plăți nu i-a programat până acum pe fermieri pentru completarea cererii unice deoarece modulul de zootehni, construit pentru etapa de preluare cereri, nu a fost funcțional. Acest modul face parte din Sistemul Informatic de Administrare și Control (IACS) și s-a aflat în testări până vineri, 22 aprilie, când s-a încercat punerea lui în producție.
Modulul pentru zootehnie este funcțional. În dimineața aceasta (luni, 25 aprilie n.r.) au fost ceva dificultăți de comunicație, dar se pare că s-au rezolvat din ce am văzut în semnalele de la colegi, spune Nicolae Horumbă, director general adjunct Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Fermierii care cresc animale, dar exploatează și teren, au completat cererea unică doar pentru schemele de plată din vegetal. Cererile lor au rămas deschise pentru adăugarea informațiilor care privesc animalele pe care le au în proprietate.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, APIA a importat și baza de date cu animale de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Campania de primire a cererilor unice a început pe 1 martie 2016. Până vineri, 22 aprilie, au fost depuse la APIA 498.070 cereri, pentru o suprafaţă de 2.300.571 hectare.