Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

AVERTISMENT pentru OIERI: TERMINAȚI CU CROTALIILE ÎN PUNGĂ! APUCAȚI-VĂ SERIOS DE AMELIORARE!

Publicat: 10 februarie 2020 - 09:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Cu crotaliile în pungă, o practică ilegală, despre care știu și vorbesc mai toți oierii din România. Pe scurt, crotaliile unor berbeci de rasă ar fi montate unor berbeci care nu au origine pentru a le crește prețul și pentru a se obține de la APIA subvenția pentru ovine cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, sprijinul cuplat. Europarlamentarul Daniel Buda îi avertizează pe oieri să termine cu această practică pentru că se întoarce împotriva lor.

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European i-a avertizat pe crescătorii de ovine, prezenți sâmbătă, 8 februarie 2020, la un forum de dezbateri pe tema Planului Național Strategic 2021-2027, că trebuie să pună punct practicii "crotalii la pungă" și să se apuce serios de un proces real de ameliorare la ovine. Eurodeputatul a cerut sprijinul lui Valeriu Tabără, președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Şiseşti, prezent și el la eveniment, pentru procesul de ameliorare a raselor de ovine.

Este un lucru foarte important vizavi de zona de piață pe care trebuie să o avem în vedere pe mai departe. Și aici, mă refer la componenta de genetică, sunt chestiuni foarte importante legate de progresul genetic și că trebuie să trecem peste aceasta mentalitate: mă, nu vrem să facem altceva decât oaia Țurcană. Măi, oameni buni, unul  și cu unul fac doi. Puteți să faceți numai oaia Țurcană fără nicio problemă, dar dacă nu venim cu un proces de ameliorare serios și nu cu crotalii la pungă, deci, hai să ne înțelegem, că știu și chestiile astea cu crotaliile pe la pungă și zicem că facem progres genetic.

Băi, atenție, că în timp astea se întorc împotriva noastră. Evident că se întorc împotriva noastră pentru că nu ai cum să fii performant dacă tu nu faci un proces de selecție și ameliorare serios. Domnule președinte Valeriu Tabără (preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Şiseşti n.r.), dragul meu prieten, trebuie să intrați în acest proces de selecție și ameliorare de la dumneavoastră și fermierii, ei trebuie să fie parte la acest proces. Că degeaba facem noi dezbatere în România și o dezbatere la nivel de Bruxelles, facem cercetare, dacă nu transferăm în teritoriu ceea ce obțineți pe partea de progres genetic. De asta e foarte important să fiți implicați și dumneavoastră în chestiunea asta.  

Am fost cu o seamă de oameni de bine de aici la Bruxelles și prin Africa de Sud. La Bruxelles, într-o fermă de oi, ca să vedeți ce importantă este, până la urmă, calitatea oilor, într-o fermă de oi unde era ceva rasă belgiană, cert este că omul ăla făcea pe o oaie, într-un an de zile, venit de 1.500 de euro. Atenție, 1.500 de euro după o oaie! De ce? Pentru că omul ăla și-a făcut selecția cum a trebuit, omul ăla nu și-a ținut mai multe oi decât a putut să ducă el. Pentru că ajungem și la partea asta cu forța de muncă, avem o problemă mare cu forța de muncă și aici, cu ajutorul Ministerului Agriculturii, o să discutăm, că nu avem ce face, trebuie să-i aducem de afară (pe lucrătorii din ferme n.r.), din Nepal, de unde or fi, că asta e viața. Dar mă întorc la componenta de genetică, este foarte important să investiți în genetică, i-a avertizat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, pe oierii prezenți sâmbătă, 8 februarie 2020, la Forumul organizat la Sibiu de mai multe asociații din oierit.

Eurodeputatul a promis că va dona doi berbeci aduși de la o fermă din Africa de Sud, pe care a vizitat-o anul trecut, berbeci folosiți doar pentru lână, o lână de calitate superioară care poate fi vândută la un preț mare.

Vreau să vă spun că în Africa de Sud sunt ferme unde castrează  berbecii și-i țin numai pentru lână și de la un berbec fac lână cât pentru 4-5 oi pentru că acolo lâna este de o calitate superioară și o valorifică. Vreau să aducem niște oi din Africa de Sud și eu fac o donație de doi berbeci numai să putem ameliora rasele pe care le avem, pe partea asta de lână, a spus eurodeputatul.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.


Vizualizat: 5168 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii