Adama
AGRICOVER

Ați solicitat sprijinul cuplat de sute de euro la bovine? APIA verifică la sânge animalele din ferme!

Publicat: 27 septembrie 2015 - 11:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sprijinul cuplat de 300 de euro/vita de carne/an și 250 euro/vaca de lapte/an nu se obține deloc ușor. APIA sancționează drastic orice nerespectare a criteriilor de eligibilitate. Nu doar că animalele din fermă sunt tăiate de la plată, dar se lasă și cu sancțiuni drastice pentru fermier.

Subvenția de 1.600 de lei pe cap de bovină/an, pe care a anunțat-o, în repetate rânduri, ministrul agriculturii, nu va fi încasată de toți crescătorii de animale. Ca să fie clar pentru toți fermierii trebuie să explicăm cum a ajuns Daniel Constantin la această sumă? Suma se compune din sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu și a fost calculată pentru vita de carne. Adică, 503 lei/vita de carne/an ajutor național tranzitoriu (acest cuantum a fost plătit pentru ANT în 2014) +300 de euro/vita de carne/an sprijin cuplat, cuantum aproximativ.

Concret și pe înțelesul tuturor, există un plafon alocat României de Comisia Europeană (CE) pentru vitele de carne și pentru vacile de lapte. Astfel, la vita de carne sprijinul cuplat se acordă pentru maxim 35.000 de capete. Presupunem că sunt în toată țara doar atâtea animale eligibile, cuantumul sprijinului cuplat ajunge la 300 de euro/cap de vită de carne/an. 

La vacile de lapte se acordă pentru maxim 300.000 de capete. Presupunem că sunt eligibile doar atâtea capete, atunci cuantumul sprijinului cuplat poate fi 250 euro/vacă de lapte/an.  Acest plafon nu poate fi depășit! Astfel, dacă sunt mai multe animale eligibile la plată, cuantumul sprijinului cuplat scade. La fel de bine ar putea să crească sprijinul cuplat dacă numărul animalelor eligibile este mai mic decât cel stabilit de CE. Cuantumul sprijinului cuplat va fi stabilit cert doar după finalizarea verificărilor APIA.

Ce verifică APIA?

Sprijinul cuplat se acordă pentru numărul de animale solicitate prin cererea unică de plată și pentru numărul de animale determinate. Ce înseamnă animale determinate? Sunt numite astfel animalele care, la verificările APIA, îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate prevăzute în Ordinul 619/2015 al ministrului agriculturii. Animalele cu neconformități sunt cele care nu respectă cerințele minime de acordare a sprijinului cuplat.

O excepție o constituie circumstanța de cauze naturale. Ce consideră APIA circumstanță naturală? Când animalele au decedat accidental sau din cauze care nu sunt din vina fermierului. Aceste animale vor fi tăiate de pe lista de plată, dar fermierul nu va fi sancționat. Orice astfel de eveniment se anunță la APIA în termen de 10 zile de la producerea lui.

Cerințele minime încep de la numărul animalelor din exploatație. Este obligatoriu ca fermierul să dețină în fermă minim 10 capete de vaci. Sub acest număr nu se plătește sprijinul cuplat nici pentru vaca de lapte, nici pentru vita de carne! Fermierul primește sprijinul cuplat pentru maxim 250 de capete de vite, iar la bivolițele de lapte pentru maxim 100 de capete. Sunt patru elemente verificate atent de angajații APIA. Și anume:

1. animalul să respecte sistemul de identificare, crotalii;
2. să fie înscris în baza electronică de date cu animale (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor);
3. să existe registrul individual al exploatației actualizat la zi;
4. documentele, pașapoartele pentru animalele din fermă și documentele de ieșire pentru animalele care nu sunt în fermă.

Sistemul de sancțiuni APIA pentru sprijinul cuplat!

Un animal este exclus automat de la plata sprijinului cuplat, fără alte verificări, dacă nu îndeplinește o cerință minimă. De exemplu, nu are adeverință emisă de medicul veterinar. 

Cum sancționează APIA? Procentul de sancționare a fermierului se stabilește din raportul între animalele cu neconformități și animalele determinate. O să dăm un exemplu ipotetic. Fermierul are 20 de capete de vaci de lapte. Din 20, angajații APIA descoperă că 3 animale sunt cu neconformități, să zicem că nu au crotalii de identificare. Se împarte numărul animalelor cu neconformități la numărul celor determinate și se înmulțește cu 100 pentru obținerea procentului.

3/17x100=17,65%  este procentul care va fi aplicat întregii sume la care are dreptul fermierul.

Peste trei capete, procentul se dublează în cazul în care este situat între 10% și 20%. De exemplu, fermierul a declarat în cererea de plată 120 de capete pentru sprijinul cuplat. 100 sunt determinate și 20 sunt cu neconformități.

20 /100 x100=20% procentul se dublează și fermierul va fi sancționat cu 40% din valoarea totală a subvenției care i se cuvine.

Dacă procentul depășește 20%, fermierul este tăiat de la plată și chiar mai mult i se aplică și sancțiune multianuală.  Ce înseamnă sancțiune multianuală? Valoarea ei este egală cu valoarea totală a sprijinului cuplat care i  s-ar fi cuvenit fermierului. APIA va încerca recuperarea sumei timp de 3 ani, deci până-n 2018 dacă cererea de plată a fost depusă în 2015. După trei ani, dacă datoria nu a fost recuperată, conform regulilor europene se șterge.

După ce s-au aplicat aceste sancțiuni, din suma rămasă fermierului, APIA aplică sancțiuni pentru nerespectarea normelor de eco-condiționalitate. Vom reveni asupra lor.

Anul acesta, APIA sancționează crescătorii de animale și cu 1% pe zi calendaristică de întârziere la depunerea cererii unice. Această sancțiune nu exista anul trecut.

Ordinul ministrului agriculturii cu sancțiunile APIA este în faza de draft și urmează să apară în maxim două săptămâni.

(surse: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Direcția Ajutoare Specifice Comunitare și de Stat, Regulamentul european 640/2014, Regulamentul european 1307/2013)

Vizualizat: 5210 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

Ce detalii te pot lăsa fără sprijinul cuplat la bovine? Iată la ce e atentă APIA!

APIA începe verificările la fermierii care solicită prin cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne. Subvenția acordată de Comisia Europeană se ridică la 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.

Pe hârtie țurcană, pe pășune țigaie! Crescătorii de ovine sunt în pericol să rămână fără sprijinul cuplat!

Pe hârtie țurcană, pe pășune țigaie! Crescătorii de ovine sunt în pericol să rămână fără sprijinul cuplat!

Rasele de ovine înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) nu corespund cu realitatea de pe pășune. Concret, în RNE sunt oi înregistrate la rasa țurcană, iar când se fac verificări în teren, se constată că aceleeași oi aparțin, de fapt, altei rase.

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

Crescătorii români de vaci ies mâine în stradă: E păcat de la Dumnezeu să aruncăm laptele, munca noastră!

28 martie 2023 - 17:39

Crescătorii români de vaci protestează miercuri, 29 martie 2023! Protestul este organizat de BOVICOOP și participă membrii cooperativelor crescătorilor de vaci din zona Ardealului. Protestul se desfășoară în comuna Surduc, județul Sălaj, la ferma unuia dintre crescătorii de vaci. Crescătorii de vaci sunt disperați pentru că nu mai au unde să vândă laptele produs în ferme. Procesatorii refuză să cumpere de la fermierii români în ciuda prețului mic pe litrul de lapte, care nu acoperă cheltuielile crescătorilor. 

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

28 martie 2023 - 14:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 28 martie 2023, eliberează adeverințe pentru beneficiarii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023.

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

Fermierii români: Suntem la capătul răbdării! Ieșim în stradă cu utilajele pe 7 aprilie!

28 martie 2023 - 12:40

Fermierii sunt pregătiți să iasă în stradă cu utilajele agricole pe 7 aprilie 2023! Ei spun că nu se mai lasă păcăliți de vorbe frumoase și nu mai au încredere în promisiunile guvernanților și ale Comisiei Europene.

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

MADR anunță deblocarea plăților agro-mediu, agricultură ecologică! APIA a autorizat la plată 126 milioane euro!

28 martie 2023 - 12:03

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că aproape 126 de milioane euro au fost autorizate pentru plata subvenţiilor acordate fermierilor pe măsurile de dezvoltare rurală M10 agro-mediu și climă și M11 agricultura ecologică.

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

Document subvenții transmis de fermierii români președintelui României!

28 martie 2023 - 06:15

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis președintelui României, prim-ministrului, ministrului agriculturii, europarlamentarilor un document care conține o o perspectivă de bază preliminară privind viitorul PAC post 2027, în contextul demarării la Bruxelles a discuțiilor pentru PAC post 2027.
Documentul a fost transmis și către Agroinfo.

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

Plățile APIA agromediu și agricultură ecologică, blocate!

27 martie 2023 - 14:10

Europarlamentarul Dacian Cioloș: "Plățile subvențiilor din fondurile europene pentru agricultură ecologică și măsurile de agromediu sunt blocate, deși plata acestora ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut".

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

Echipa care conduce Ministerul Agriculturii: un ministru, șase secretari de stat și un subsecretar!

27 martie 2023 - 09:02

Ministerul Agriculturii este condus în acest moment de o echipă formată din ministrul agriculturii, șase secretari de stat și un subsecretar de stat. Ministrul Petre Daea este la al treilea mandat în fruntea Ministerului Agriculturii. 

Decizie ajutoare fermierii români!

Decizie ajutoare fermierii români!

27 martie 2023 - 08:07

Agricultorii români ar putea primi despăgubiri de până la 50 de milioane de euro pentru cerealele nevândute din cauza importurilor din Ucraina. Comisia Europeană a fost de acord să majoreze suma de 10 milioane de euro, acordată inițial fermierilor români din rezerva agricolă de criză, după presiunile făcute de parlamentarii români. Suma acordată de UE va fi dublată din bugetul Ministerului Agriculturii. 

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

Șeful APIA: Subvenții APIA la plată în această săptămână!

26 martie 2023 - 18:08

La fiecare sfârșit de săptămână, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță într-un Jurnal de fermier plățile făcute pentru fermieri, crescători animale, ultimele informații de la APIA.

Bani achiziții utilaje ferme animale: 300.000 euro/fermă!

Bani achiziții utilaje ferme animale: 300.000 euro/fermă!

26 martie 2023 - 17:45

Crescătorii români de animale beneficiază, începând cu acest an, de fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole pentru ferme. Măsura se numește DR 20 Investiții în sectorul zootehnic, Plan Național Strategic 2023-2027.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii