Liderii fermierilor care au fost în Iordania, în urmă cu trei săptămâni, ca să discute reluarea exporturilor de animale vii, spun că arabii cer dovezi medicale clare că oile noastre nu sunt contaminate cu Bluetongue.
“Berbecuții stau nevânduți în ferme de anul trecut. Sunt peste 300.000 de capete, la o greutate mare, numai bune de livrat în țările arabe. E o piață de desfacere care i-ar salva pe ciobanii noștri”, spune Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine.
Delegația formată din liderii fermierilor români, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Economiei și reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a revenit în țară cu promisiuni ferme din partea Iordaniei. Arabii sunt dispuși să cumpere animalele, dar în anumite condiții, spune Nicolae Cioranu, care a participat la discuții.
“Oamenii vor să le facem dovada că animalele noastre sunt sănătoase. Dovada trebuie să o facă ANSVSA printr-un certificat medical. Ne-am înțeles cu arabii să vină o delegație în România, să vadă medicii lor veterinari, cu ochii lor, că oile noastre nu au boala limbii albastre. Încă nu au venit și noi stăm cu animalele pe cap.”
Pe 2 decembrie 2014 a debutat perioada liberă de vectori care transmit virusul bolii, iar la mijlocul lunii ianuarie 2015, autoritățile sanitar-veterinare din România au comunicat că focarele de Bluetongue au fost stinse și exporturile se pot relua.
“Au trecut peste 60 de zile de atunci și exporturile sunt tot înghețate”, spune Nicolae Cioranu.
În august 2014, Ministerul Agriculturii din Iordania a interzis importul de ovine și bovine din România după ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a anunțat că, în țara noastră, au fost depistate cazuri de Bluetongue.