Pentru că anul trecut pescarii nu au reuşit să îşi îndeplinească cotele de pescuit alocate prin autorizaţiile de mediu, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a demarat discuţiile cu asociaţiile locale, iar circa 200 de pescari ar putea rămâne fără permis.
Conform unui comunicat al ARBDD, nu pot fi emise autorizaţii de pescuit comercial pentru un număr de 83 de pescari care nu au raportat capturi în anul 2011 şi pentru 105 pescari care nu au realizat cota stabilită pentru anul trecut, potrivit guvernatorului rezervaţiei, Grigore Baboianu, o situaţie deosebită înregistrându-se în zona Grindu, unde cei aproape 100 de pescari nu au reuşit să depăşească o captură de 200 de kilograme pe tot parcursul anului trecut.
Pescarii trebuie să dea explicaţii pentru capturile mici raportate anul trecut.
„Am hotărât să le cerem o explicaţie pescarilor care nu au reuşit să-şi îndeplinească cotele anul trecut, pentru că unii dintre ei ar putea avea o justificare. Am discutat cu reprezentanţii asociaţiilor din Grindu şi am constatat împreună că cel puţin patru pescari nu pot justifica reînnoirea documentelor de autorizare. Dorim să discutăm direct cu pescarii săptămâna viitoare, atunci când le vom înmâna şi permisele de pescuit, pentru că vrem un parteneriat real în cadrul căruia atât administratorul resursei, cât şi utilizatorii acesteia să conştientizeze că abaterea de la respectarea obligaţiilor îi va scoate negreşit şi fără posibilitatea de a reveni din activitatea de pescuit, în condiţiile în care în cazul unor raportări repetate sub cotă există posibilitatea ca resursa piscicolă să fie declarată în declin şi să fie pusă sub protecţie”, a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.
Condiţiile meteorologice - nefavorabile pentru pescari
La prima întâlnire, care a avut loc marţi, cu şefii asociaţiilor de pescari din zona Grindu, la final de şedinţă, preşedintele asociaţiei Condorul, Constantin Sevastian, a spus că anul trecut nu a putut fi îndeplinită cota de pescuit din cauza condiţiilor meteorologice.
„Condiţiile de pescuit au fost nefavorabile în 2011, iar din acest motiv raportările au fost mici. Temperaturile au fost ridicate, nivelul Dunării a fost mic, iar în plus în zona noastră există stabilite arii de refacere biologică a sturionilor unde nu ne putem desfăşura activitatea”, a declarat preşedintele asociaţiei Condorul care numără circa 100 de pescari.
Potrivit ARBDD, până în prezent Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii nu au aprobat cotele de pescuit pentru asociaţiile din RBDD înaintate încă de anul trecut de Administraţie.
Anul trecut captura medie de pescar raportată a fost de circa 2 tone, iar captura maximă de circa 7-8 tone de peşte pe întregul an.
Dacă în 2011, cei 1.297 de pescari din RBDD au avut dreptul să captureze 2.380 de tone de peşte, anul acesta, potrivit propunerii înainte de autorităţile tulcene, ei ar putea avea dreptul să captureze cu 300 de tone mai puţin decât anul trecut.
sursa: Agerpres