TERMENE NOTIFICARE APIA. Crescătorii de animale care solicită anul acesta la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) plăți compensatorii în favoarea bunăstării porcinelor sunt obligați să respecte 15 reguli stabilite de APIA. Atenție la cazurile de forță majoră definite de APIA și la termenele care vă scapă de sancțiuni sau de excluderea de la plată. AGROINFO a obținut toate informațiile de la APIA.
Obligaţiile beneficiarilor Măsurii 14 PLĂȚI COMPENSATORII pentru BUNĂSTAREA PORCINELOR
1. Să respecte cerinţele specifice condiţiilor de bunăstare (cerinţe minime obligatorii şi cerinţe superioare pe întreaga perioada a angajamentului);
2. Să respecte standardele de ecocondiţionalitate (SMR) aplicabile animalelor și terenurilor agricole aparţinând exploatației cu cod ANSVSA şi activităţilor agricole relevante desfăşurate la nivelul exploataţiei cu cod ANSVSA (conform normelor de ecocondiționalitate în vigoare);
3. Să notifice în scris Centrului judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului (cu respectarea termenelor limită) orice modificări privitoare la informaţiile declarate în
cererea de plată si/sau din documentele atasate acesteia , anexând documentele justificative pentru aceste modificări;
4. Să prezinte documentele/informațiile suplimentare solicitate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în legătură cu cererea de plată și/sau documentele anexate, în termenele stabilite de aceasta( in conformitate cu termenle inscrise in notificarile intocmite și transmise).
5. Să permită accesul autorităţilor competente pentru efectuarea controlului la faţa locului. În cazul în care fermierul refuză efectuarea controlului la fața locului, cererea de plată va fi respinsă de la plată conform art. 59 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr.
1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
6. Să comunice în scris Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dacă exploataţia cu cod ANSVSA a fost afectată de un caz de forţă majoră/circumstanță excepțională, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care este în măsură să trimită respectiva
notificare (art. 2 din Regulamentul UE nr. 1306/2013, cu modificările și completările ulterioare, și art.4 din Regulamentul (UE) nr. 640/2014) , cu modificările și completările ulterioare,. În acest sens vor prezenta dovezile privind apariţia cazului de forţă majoră
sau a circumstanţei excepţionale.
Cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale sunt: decesul solicitantului/beneficiarului, incapacitatea profesională de lungă durată a solicitantului/beneficiarului, expropierea unei părţi importante a exploataţiei, în cazul în care această expropiere nu era previzibilă la data subscrierii la respectivul angajament, o catastrofă naturală gravă care afectează foarte multe suprafeţele agricole ale exploataţiei, distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor din exploataţie, o epizootie care afectează parţial sau integral şeptelul solicitantului.
7. Să comunice în scris Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dacă exploataţia cu cod ANSVSA a fost afectată de un caz de circumstanţă naturală, în termen de 10 zile lucrătoare după constatarea acesteia (art.32 din Regulamentul (UE) nr.640/2014, cu modificările și completările ulterioare). Cazurile de circumstanţă naturală sunt: moartea unui animal ca urmare a unei boli şi/sau moartea unui animal ca urmare a unui accident de care solicitantul/beneficiarul nu poate fi considerat responsabil.
8. Să respecte angajamentul/angajamentele asumat/e voluntar.
9. Să ramburseze suma plătită necuvenit, în cazul în care se constată acest lucru ulterior efectuarii plații anuale
10.Să declare tehnologia de creştere a suinelor utilizată odata cu depunerea cererii de plată.
11. Pe parcursul derulării angajamentului anual, fermierul se obligă să nu schimbe tehnologia de creştere a suinelor și nici amplasamentul compartimentelor/ boxelor declarate odată cu depunerea cerereii de plată,
12. Să notifice în scris Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură dacă (una din) exploataţia cu cod ANSVSA a fost înstrăinată, a fuzionat, a fost divizată sau alte asemenea și nu va beneficia de plata compensatorie în cazul în care angajamentul/angajamentele nu este/sunt preluat/preluate.
13. Să își exprime acordul ca datele din cerere și documentele anexate să fie introduse în baza de date a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, procesate şi verificate (conform art. 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare) în vederea calculării plăţii transmise autorităţilor responsabile, în vederea elaborării de studii statistice şi de evaluări economice şi făcute publice cu respectarea prevederilor Legii129/2018. , cu modificările şi completările ulterioare.
14. Să își exprime acordul ca datele prevăzute la art. 111 şi 112 din Regulamentul (UE) nr.1306/2013, cu modificările şi completările ulterioare în legătură cu beneficiarii plăților să fie publicate ex-post anual pe site-ul AFIR/APIA și să poată fi prelucrate de către organisme de audit și de investigare ale Uniunii și ale statelor membre în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii, potrivit prevederilor art. 113 din același regulament.
15. Să certifice că datele înscrise în Formularul de cerere de plată/deconturile justificative şi în documentele anexate sunt reale, corecte, complete și perfect valabile.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.