Fermierii nu s-au înghesuit să ceară ajutorul special pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să-l împartă în sectorul lapte și-n cel al cărnii de porc până la 30 iunie 2016. Suma infimă de 0,8 euro/cap de porc nu-i prea tentează pe crescători. Banii sunt o picătură într-un ocean de probleme.
Cred că va trebui să facem o consultare pentru că, din datele pe care le am, nu se acoperă complet suma. Poate decidem cu partenerii noștri sociali, cu reprezentanții fermierilor din cele două sectoare, pentru o prelungire eventual cu 10 zile a perioadei de depunere a cererilor. Sigur, asta depinde de crescătorii de animale. Eu, la Ministerul Agriculturii, nu am făcut nimic fără să mă consult cu reprezentanții fermierilor și cu Parlamentul care este organ legislativ, declară ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Comisia Europeană a alocat, anul trecut, României 11,1 milioane de euro, un ajutor special pentru criza pe care o traversează sectorul laptelui și al cărnii de porc. Suma putea fi dublată de la bugetul național, așa cum au făcut alte state membre UE. România însă nu a dublat-o, probabil, din lipsa fondurilor.
Suma alocată de CE României s-a împărțit astfel: 8.773.154 euro, pentru sectorul lapte și 2.372.804 euro pentru sectorul de creștere a porcilor.
Ajutorul suplimentar în sectorul laptelui este de minim 12 euro și maxim 2.900 de euro. Cererea de solicitare a ajutorului sepcial și actele s-au depus la APIA până la data de 8 aprilie 2016. Potrivit APIA, pe 1 aprilie erau 21.000 de fermieri români care au solicitat acest ajutor special.
APIA mai are bani de împărțit din cei 11,1 milioane de euro, așa că fermierii români ar putea să beneficieze de o prelungire a depunerii cererilor.