Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Direcţia de Investigare a Fraudelor au făcut front comun pentru verificarea activităţii de cumpărare, sacrificare şi comercializare a cărnii rezultate din procesul de producţie – abatoare.
Astfel, în perioada 14 – 17 octombrie 2014, 26 de specialişti de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, coordonaţi de către conducerea Direcţiei Generale de Control Oficial, împreună cu 50 poliţişti sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor, au acţionat pe raza judeţului Buzău, pentru a verifica doi agenţi economici care au ca obiect principal de activitate achiziţionarea, sacrificarea şi comercializarea cărnii rezultate din procesul de producţie (abatoare).
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, au fost verificate: două abatoare, autorizate pentru sacrificarea de bovine, ovine şi solipede (cai), situate în localităţi din judeţul Buzău; patru Circumscripţii Sanitar Veterinare de Asistenţă de pe raza judeţului Buzău; un incinerator de capacitate mică, aparţinând unuia dintre abatoarele verificate şi 35 de exploataţii comerciale şi non-profesionale de bovine, din localităţi aflate pe raza judeţului Buzău.
Ulterior, acţiunile de control au fost extinse în alte cinci judeţe, respectiv Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, fiind verificate 193 de persoane fizice sau juridice care au comercializat peste 1600 animale către cele două abatoare în ultimele 6 luni din anul 2014.
Au fost depistate astfel animale neidentificate, documente (sanitar-veterinare, de mişcare precum şi contabile) care nu sunt conforme cu realitatea, animale vii prezente în exploataţii, în condiţiile în care acestea apăreau ca fiind sacrificate în abator, utilizarea de certificate sanitar veterinare (care atestă starea de sănătate a animalelor vii) care nu corespund prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi faptul că, abatoarele au recepţionat animale vii provenite din gospodării care nu au deţinut niciodată animale.
În urma deficienţelor constatate, pentru unul dintre abatoarele controlate a fost emisă Ordonanţa de suspendare a activităţii şi a fost interzisă activitatea incineratorului pentru 45 zile, începând cu data de 16.10.2014. De asemenea, s-au instituit dosare penale pentru cei implicaţi în infracţiunile depistate.