Adama
Agreena
AGRICOVER

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

Publicat: 19 decembrie 2023 - 14:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a activităților de obținere și de vânzare directă și/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum și a activităților de producție, procesare, depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală stabileşte activitățile supuse înregistrării sanitare veterinare și procedura de înregistrare sanitară veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor de origine animală, redefinește activitățile privind ”vânzarea directă”, „aprovizionarea directă de către producător” și „activitatea locală de comerț cu amănuntul” și stabilește cantitățile maxime ce pot fi vândute în fiecare caz:

e) produse de origine animală comercializate prin vânzare directă:

1. produse primare de origine animală - produsele rezultate din producţia primară, incluzând produsele obţinute din creşterea animalelor, din vânat sălbatic sau pescuit, așa cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. (b) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004; din categoria produselor primare de origine animală destinate vânzării directe fac parte:
(i) laptele crud;
(ii) ouăle obţinute în ferme proprii, fără activităţile de marcare sau ambalare a acestora;
(iii) mierea de albine extrasă şi alte produse apicole primare recoltate din stup, depozitarea acestora excluzând tratamentele de încălzire a mierii de albine;
(iv) produsele pescărești primare a căror natură nu a fost substanțial modificată, inclusiv moluştele bivalve vii provenite din pescuit sau acvacultură;
(v) vânatul sălbatic nejupuit și nedeplumat, obţinut de către vânători, eviscerat sau neeviscerat;
2. carnea de pasăre sau lagomorfe care provine de la animale tăiate în fermă;

f) vânzare directă de produse de origine animală - livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unităţi de comerţ cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantități mici de produse primare rezultate din creșterea animalele de crescătorie, din vânătoare și pescuit și de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în fermă.

Vânzarea directă de produse de origine animală:
(i) include şi furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care deţin exploataţii de animale;
(ii) nu include activităţile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unităţile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfăşura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităţilor şi al ariei de distribuţie.

g) cantităţi mici - următoarele cantităţi de produse de origine animală pot face obiectul vânzării directe de către producător la consumatorul final sau la unităţi locale de comerţ cu amănuntul care furnizează produsele direct consumatorului final:
1. lapte crud - lapte de vacă până la 300 l/zi/exploataţie;
lapte de la alte specii până la 100 l/zi/exploataţie;
2. peşte proaspăt - până la 300 kg/săptămână pentru peştele capturat din mare şi din ape dulci;
3. vânat sălbatic nejupuit și nedeplumat - maxim 10 unităţi vânat mare şi 100 unităţi vânat mic pe an.
4. carne de pasăre sau lagomorfe – provenind de la cel mult 10.000 de capete/ an;
5. melci şi moluşte bivalve vii - până la 50 kg/săptămână;
6. (i) ouă de găină - provenind de la cel mult 50 de găini ouătoare/zi;
(ii) ouă de prepeliţă - provenind de la cel mult 300 de prepeliţe ouătoare/zi;

Art. 7. - Vânzarea directă de către producător a produselor primare de origine animală, a cărnii de pasăre și de lagomorfe sacrificate în exploatație este permisă către consumatorul final și unități de vânzare cu amănuntul locale care le vând consumatorului final;

3. La articolul 17 din Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, literele a), d), e), f) și h) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„a) vânzarea cu amănuntul - înseamnă manipularea și/sau prelucrarea produselor alimentare și depozitarea lor în punctele de vânzare sau livrare către consumatorul final și include terminalele de distribuție, operațiunile de catering, cantine de fabrică, catering instituțional, restaurante și alte operațiuni similare în domeniul serviciilor alimentare, magazine, centre de distribuție tip supermarket și puncte de vânzare en gros, astfel cum este definită la capitolul I articolul 3 punctul 7 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare.

d) furnizare marginală - furnizarea de produse de origine animală în cantități mici obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unități de vânzare cu amănuntul;
e) furnizare localizată – furnizarea de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul către alte unități de vânzare cu amănuntul situate pe teritoriul județului și în orice județ limitrof județului unde funcționează unitatea de vânzare cu amănuntul;
f) furnizare restrânsă – furnizarea de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul, respectiv 5 sortimente din fiecare categorie de produse de origine animală către alte unități de vânzare cu amănuntul;

h) cantități mici - următoarele cantități de produse de origine animală obținute în unitatea de vânzare cu amănuntul și care sunt destinate vânzării către alte unități de vânzare cu amănuntul, în scopul vânzării către consumatorul final, și anume:
1. carne tranșată, carne tocată, carne preparată și/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă până la maximum 5 sortimente, cumulate, în cantitate de până la 8.000 kg/lună;
2. brânzeturi - până la 1.500 kg/săptămână, medie anuală;
3. lapte pasteurizat și produse lactate lichide - până la 3.000 kg/săptămână;
4. produse proaspete din pescuit - până la 1.000 kg/săptămână;
5. produse din pescuit prelucrate - până la 2.000 kg/lună;
6. vânat sălbatic - până la 300 kg/lună.

Vezi integral Proiectul de ordin care stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor din ferme

Vizualizat: 11445 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii