BĂNUIȚI CĂ VINDEAU CAI FURAȚI. De la doi cai care nu aveau microcip, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a descoperit că o exploatație comercială din Bihor a vândut cai deși nu era autorizată. Mai mult decât atât, bănuiala este că exploatația colecta și vindea și cai furați.
Potrivit ANSVSA, cei doi cai fără microcip și un altul care figura deja sacrificat în Sistemul de Identificare şi Înregistrare Ecvidee (SIIE) au fost descoperiți la un abator din județul Timiș. De aici, inspectorii ANSVSA au pornit pe fir și au ajuns în județul Bihor, într-o exploatație comercială de cabaline, cu punct de lucru în localitatea Gepiu.
Inspectorii ANSVSA au aflat că această exploatație comericală de cabaline a fost închisă de DSVSA Bihor în ianuarie 2016 din pricina unor nereguli. Redeschiderea exploatației, după remedierea deficiențelor, a fost autorizată în data de 23 iunie 2016. Cu toate că avea activitatea suspendată, ferma de cai a funcționat în toată această perioadă. A colectat și a vândut 586 de cai. Anchetatorii bănuiesc că o parte a cailor ar proveni din furturi. Bănuiala s-a ivit în timpul verificărilor făcute la fermă, când din 9 cai, doar doi aveau microcip.
Abatorul din Timiș a fost amendat cu 6.000 de lei. Ferma de cai din Bihor a fost amendată cu 40.000 de lei, i s-a anulat autorizația sanitară veterinară, iar inspectorii ANSVSA au anunțat Poliția Bihor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Agenția de Protecție a Mediului.
Medicul veterinar care a emis certificatele sanitare veterinare de sănătate pentru cabalinele care au ajuns la abatorul din Timiș a fost amendat cu 1.200 de lei și reclamat la Colegiul Medicilor Veterinari care îl va supune unei anchete.
Operațiunea inspectorilor ANSVSA face parte din Planul comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor de ecvidee.
(Sursa ANSVSA)