Utilizarea excesivă a antibioticelor, numărul mare de animale şi diversitatea genetică scăzută asociată creşterii intensive sporesc riscul transferului de agenţi patogeni la om, susţin oamenii de ştiinţă britanici.
O echipă internaţională de cercetători condusă de Universităţile din Bath şi Sheffield, a investigat evoluţia Campylobacter jejuni, o bacterie purtată în general de bovine dar şi de unele păsări de curte, care este cauza principală a gastroenteritei în ţările dezvoltate.
Aceasta este transferată de obicei la oameni prin consumul de carne contaminată şi chiar dacă nu este la fel de periculoasă ca febra tifoidă sau E.coli, poate provoaca boli grave la pacienţii cu probleme de sănătate. Mai mult decât atât, potrivit statisticilor, cazurile de Campylobacter la om sunt de trei ori mai răspândită decât E.coli, Salmonella şi listeria laolaltă! Se estimează că Campylobacter este prezent în 20% din materiile fecale bovine din întreaga lume iar bacteria a devenit în timp foarte rezistentă la antibiotice din cauza folosirii lor în agricultură.
Cercetătorii britanici au studiat evoluţia genetică a agentului patogen şi au constatat că tulpinile specifice bacteriilor au apărut în acelaşi timp cu o creştere dramatică a numărului de bovine din secolul trecut. Autorii studiului sugerează că modificările în dieta bovinelor, anatomia şi fiziologia au declanşat transferul de gene între tulpinile generale şi cele specifice bovinelor. Aceasta a ajutat bacteria să treacă de bariera speciilor şi să infecteze oamenii, declanşând o problemă majoră de sănătate publică.
"Există aproximativ 1,5 miliarde de vite pe Pământ, fiecare producând în jur de 30 kg de gunoi de grajd în fiecare zi. Dacă luăm în considerare faptul că aproximativ 20% din el poartă Campylobacter, asta reprezintă un risc potenţial imens de sănătate publică", a explicat profesorul Sam Sheppard de la Centrul Milner pentru Evoluţie din cadrul Universităţii din Bath.
Cercetătorii speră că studiul lor poate ajuta oamenii de ştiinţă să prezică potenţialele probleme în viitor, astfel încât să poată fi prevenite înainte de a se transforma într-o altă epidemie. În ultimele decenii, au existat mai multe virusuri şi bacterii patogene care au schimbat speciile de la animale sălbatice la om: HIV a început la maimuţe; H5N1 a provenit de la păsări; acum Covid-19 este suspectat că provine de la lilieci.