Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ADOPTAT DE SENAT! 60 DE MILIOANE DE EURO pentru CENTRE de COLECTARE a LAPTELUI din ZONA MONTANĂ!

Publicat: 11 martie 2018 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Senatul a adoptat proiectul de lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Ajutorul acordat fermierilor este în valoare totală de 60 de milioane de euro, iar banii vor fi investiți în crearea de centre de colectare a laptelui din zona montană.

Prin acest Program, se instituie o schemă de finanțare prin care fermierii/beneficiarii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizării de centre de colectare a laptelui în zona montană.

Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale cu condiția ca ajutorul maxim combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției pentru:

- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
- cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004 cu modificările și completările ulterioare.
Finanțarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar privat și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.

BENEFICIARII AJUTORULUI

- persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
- grupuri de producători;
- persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperației agricole 566/2004 cu modificările și completările ulterioare;
- persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 1/2005 prvind organizarea și funcționarea cooperației;
- persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăților 31/1990 cu modificările și completările ulterioare.

Toți acești beneficiari privați ai ajutorului trebuie să desfășoare activități în agricultură și/sau industrie alimentară.

Centrele de colectare a laptelui vor fi construite pe baza unor proiecte-tip puse la dispoziția beneficiarilor de Agenția Zonei Montante. Proiect-tip înseamnă documentația tehnico-economică elaborată de AZM, conform legislației în vigoare, pentru realizarea și dotarea unei construcții-cadru, amplasată în zona montană, care corespunde standardelor în domeniu și se încadrează în bugetul previzionat pentru finanțarea acestui Program.

În centrele de colectare se face preluarea cantităților de lapte și păstrarea acestuia în recipiente specifice.

VALOAREA TOTALĂ A PROGRAMULUI ESTE DE 60 MILIOANE DE EURO, ECHIVALENT ÎN LEI LA DATA ACCESĂRII PROGRAMULUI. BANII SE ASIGURĂ DE LA BUGETUL DE STAT!

Numărul centrelor de colectare, tipul acestora, amplasamentul în localitățile din zona montană, proiectul-tip de realizare se stabilesc anual prin ordin al ministrului agriculturii. Centrele de colectare a laptelui din zona montană, realizate în cadrul acestui Program, pot presta servicii și altor beneficiari privați, pe bază de contract de prestări-servicii.

Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană. În situația în care decizia Comisiei Europene conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor se completează și/sau se modifică.

Senatul a adoptat acest proiect de lege pe data de 28 februarie 2018. Inițiatorii legii au cerut ca aceasta să fie adoptată în regim de urgență. Pe 5 martie 2018, Biroul Permanent al Camerei Deputaților nu a fost de acord cu această solicitare. Deci, legea nu va urma procedura de urgență.

Proiectul de lege pentru acordarea acestui ajutor crescătorilor de animale se află, în acest moment, pe masa Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Membrii Comisiei au termen de depunere a amendamentelor până la data de 14 martie 2018, iar Comisia trebuie să depună un raport până la data de 22 martie 2018.

Camera Deputaților este for decizional.

Sursa: Parlamentul României


Vizualizat: 9066 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii