După fătare, iezii sunt mult mai sensibili la frig decât mieii, de aceea când condiţiile de întreţinere sunt mai precare, fătările se programează în luna martie - începutul lunii aprilie.
Având în vedere sensibilitatea iezilor după fătare, specialiştii recomandă ca fătările să aibă loc în adăposturi călduroase, în care să fie aşternut un strat curat de paie, iar curenţii de aer să nu fie reci.
Pentru iezii cu viabilitate scăzută şi pentru cei proveniţi din fătări triple sau duble este bine să se organizeze boxe individuale sau comune, dar cu număr redus de capre (5-10 capete), separat de turmă, unde se poate efectua o supraveghere mult mai atentă a caprelor şi a iezilor. Într-un colţ al boxei se poate instala o lampă de căldură, însă, trebuie să asiguraţi o protecţie sporită pentru ca lampa să nu fie în raza de acţiune a caprelor. Altfel o pot dărâma şi aceasta poate ajunge în aşternut, care este foarte inflamabil. Căldura furnizată de lampă va atrage iezii foarte repede; astfel se vor usca mai uşor, prevenind hipotermia în perioadele foarte reci.
Dacă temperatura este foarte scăzută (sub punctul de îngheţ), vor fi afectate, în primul rând, urechile şi picioarele, care se vor înnegri. Când găsim iedul în hipotermie cu urechile şi picioarele reci şi ţepene, singurul lucru pe care îl putem face este să-l scufundăm într-o găleată cu apă caldă (nu fierbinte).
Imediat după uscarea iedului, cordonul ombilical se secţionează, la 5-6 cm distanţă de abdomen, cu o foarfecă aseptică şi se dezinfectează cu tinctură de iod sau cu apă oxigenată.
Mai multe detalii despre îngrijirea caprelor după fătare puteţi citi în revista Ferma – martie 2014.