Sprijinul cuplat este un ajutor substanțial pentru fermierul român! 2015 este primul an când se va plăti acest tip de subvenție. Fermierii care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate ar putea încasa o subvenție de 600 de euro/cap de vacă de lapte/an sau chiar mai mult. Cum s-a ajuns la această sumă?
Sprijinul cuplat a fost solicitat Comisiei Europene pentru 300.000 de capete de vaci de lapte și 35.000 de capete de vite de carne. Pentru vacile de lapte, suma negociată pe an este 250 de euro/cap de animal, iar pentru vitele de carne 300 de euro/cap de animal.
Pe lângă alte criterii de eligibilitate, există și unul care pare cel mai greu de îndeplinit de către crescătorii de bovine. Concret, ca să încaseze banii, fermierul trebuie să aibă animalele înscrise în Registrul genealogic al rasei.
Mulți dintre fermierii noștri au refuzat să-și înscrie animalele în Registrul genealogic. Sunt niște pași de urmat și primul este includerea bovinelor în controlul oficial al performanțelor (COP). Noi am cerut Comisiei Europene bani pentru 300.000 de capete. Ar fi eligibile doar 80.000 de capete de vaci de lapte.
Noi, crescătorii de bovine, am discutat cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu, și e mare păcat să pierdem o parte importantă din banii ăștia. Așa că, soluția ar fi să-i împărțim la câte animale sunt eligibile. Un fermier care îndeplinește condițiile ar putea primi 600 - 700 de euro/cap de animal/an, spune Iacob Boca, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș.
Dacă România a solicitat plata sprijinului cuplat pentru 300.000 de vaci de lapte înseamnă că bugetul pe care l-ar pune la dispoziție Comisia Europeană, pentru campania 2015, ar fi 75 de milioane de euro, în condițiile în care s-a stabilit ca un fermier român să primească 250 euro/vacă de lapte/an.
Dacă împărțim cele 75 de milioane de euro la 80.000 de capete eligibile, rezultă un cuantum al sprijinului cuplat de aproape patru ori mai mare decât suma negociată inițial.
La bovinele de carne, Comisia Europeană a aprobat plata sprijinului cuplat pentru 35.000 de capete, iar suma pusă la dispoziția fermierilor români este 10,5 milioane de euro, adică 300 de euro/cap de vită de carne/an.