Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

600 de euro/an subvenție? Cine sunt fermierii care ar putea încasa această sumă?

Publicat: 08 februarie 2016 - 14:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sprijinul cuplat este un ajutor substanțial pentru fermierul român!  2015 este primul an când se va plăti acest tip de subvenție. Fermierii care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate ar putea încasa o subvenție de 600 de euro/cap de vacă de lapte/an sau chiar mai mult. Cum s-a ajuns la această sumă?

Sprijinul cuplat a fost solicitat Comisiei Europene pentru 300.000 de capete de vaci de lapte și 35.000 de capete de vite de carne. Pentru vacile de lapte, suma negociată pe an este 250 de euro/cap de animal, iar pentru vitele de carne 300 de euro/cap de animal.

Pe lângă alte criterii de eligibilitate, există și unul care pare cel mai greu de îndeplinit de către crescătorii de bovine. Concret, ca să încaseze banii, fermierul trebuie să aibă animalele înscrise în Registrul genealogic al rasei.

Mulți dintre fermierii noștri au refuzat să-și înscrie animalele în Registrul genealogic. Sunt niște pași de urmat și primul este includerea bovinelor în controlul oficial al performanțelor (COP). Noi am cerut Comisiei Europene bani pentru 300.000 de capete. Ar fi eligibile doar 80.000 de capete de vaci de lapte.

Noi, crescătorii de bovine, am discutat cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu, și e mare păcat să pierdem o parte importantă din banii ăștia. Așa că, soluția ar fi să-i împărțim la câte animale sunt eligibile. Un fermier care îndeplinește condițiile ar putea primi 600 - 700 de euro/cap de animal/an, spune Iacob Boca, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș.

Dacă România a solicitat plata sprijinului cuplat pentru 300.000 de vaci de lapte înseamnă că bugetul pe care l-ar pune la dispoziție Comisia Europeană, pentru campania 2015, ar fi 75 de milioane de euro, în condițiile în care s-a stabilit ca un fermier român să primească 250 euro/vacă de lapte/an.

Dacă împărțim cele 75 de milioane de euro la 80.000 de capete eligibile, rezultă un cuantum al sprijinului cuplat de aproape patru ori mai mare decât suma negociată inițial.  

La bovinele de carne, Comisia Europeană a aprobat plata sprijinului cuplat pentru 35.000 de capete, iar suma pusă la dispoziția fermierilor români este 10,5 milioane de euro, adică 300 de euro/cap de vită de carne/an.

Vizualizat: 6832 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii