Adama
Vinasa Rompak

2018, ANUL ÎN CARE OAIA A FOST DUSĂ ÎN CURTEA MINISTRULUI DAEA!

Publicat: 31 decembrie 2018 - 13:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UN AN PLIN DE NEMULȚUMIRE ȘI FURIE PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Anul 2018 a însemnat pentru crescătorii de ovine din România o fugă disperată pentru cumpărarea berbecilor cu certificate de origine. Probabil, mai corect ar fi să spunem, pentru cumpărarea certificatelor de origine, pentru că bieții berbeci care au aceste acte sunt slabi și pricăjiți și amenință cu degenerarea turmele de mioare, spun oierii.

Un regulament european, nr. 1.012, obligatoriu pentru România din noiembrie 2018, legat de genetică, performanță, a dat peste cap lumea crescătorilor de ovine. Oierii au fost forțați să cumpere berbeci, inferiori celor pe care-i au în ferme. O situație cât se poate de absurdă. Dar berbecii, botezați pisici, găini, cocoși, etc. de ciobanii români, au fost cumpărați cu singurul scop ca aceștia să obțină subvenția europeană cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat. Odată ajunși în ferme, berbecii pricăjiți au fost izolați. Nici vorbă să fie folosiți la montă. Dar oierii i-au cumpărat ca să dețină un certificat de origine și să îndeplinească criteriul de eligibilitate, obligatoriu, pentru încasarea acestei subvenții, al cărei cuantum este cca 15 euro/cap de oaie pentru anul 2018. Concret, un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrul genealogic al rasei respective. Subvenția se încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), atât pentru berbec, cât și pentru femele.

Vânzarea heirupistă a berbecilor a dat loc unei afaceri bănoase. Crescătorii de ovine au acuzat că mulți dintre băieții deștepți din oierit au prins momentul. Aceștia ar fi cumpărat berbeci cu 150 de lei/bucata te miri de pe unde, i-au spălat cu câte un certificat de origine, i-au dat strălucire de rasă doar prin acea bucată de hârtie și l-au revândut cu 3.000 de lei bucata. O speculă! Forțarea oierilor să alerge ca disperații după niște berbeci pricăjiți a fost picătura care a umplut paharul furiei și a nemulțumirilor din oierit.

Pe 10 octombrie 2018, mai mulți crescători de ovine, cu cojoacele pe ei, au pichetat Ministerul Agriculturii. I-au tulburat liniștea ministrului Petre Daea, aducându-i doi berbeci chiar în curtea ministerului, chiar sub ferestrele cabinetului său și l-au făcut să întârzie la inaugurarea Zilei Produsului Românesc, zi de care e atât de mândru șeful de la Agricultură.

berbeci-coperta_b

Strigătele nemulțumite ale oierilor veniți din mai multe colțuri de țară în fața Ministerului Agriculturii, camerele de filmat, aparatele de fotografiat, ziariștii strânși stup, i-au întunecat ziua ministrului agriculturii. Daea a fost vizibil deranjat de vocile oierilor care acuzau că închide ochii la mafia din oierit și că sunt fraudate fondurile europene, că banii din subvenții s-ar duce doar spre anumite buzunare, în timp ce buzunarele celor mai mulți crescători de ovine din țara asta sună a pagubă.

Cei doi berbeci au fost aduși pentru a-i demonstra ministrului Daea cum arată un berbec cu certificat de origine, slab și vai și amar, pe lângă un berbec fără certificat de origine, neînscris în registrul genealogic, dar frumos, arătos și cântârind greutatea necesară pentru a fi declarat de rasă.

10-oct-ciobani_b

La protestul de la Ministerul Agriculturii, au fost cei trei oieri care au ajuns, în 2017, până la Bruxelles, în inima Europei, denunțând instituțiilor europene fraudele cu subvenția europeană din oierit. Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul din Sibiu și Ionică Sterp din Bihor. Ciobanilor care-și spun adevărați li s-au alăturat și alții, Ioan Suciu din Făgăraș, Alexandru Ciocaș din Bihor. Demonstrația cu berbeci s-a lăsat cu amenzi de la Direcția Sanitară Veterinară București pe motiv că Ghiță Ciobanul nu avea formular de mișcare pentru animale și sub pretext de ciumă africană.

Am cerut să se schimbe legea pășunilor, dar ce să se mai schimbe, dacă ea a fost dată și subvențiile le iau cine nu trebuie pe 10 ani de acum încolo? Ce facem noi? Noi în 10 ani murim. Noi suntem terminați. Deci e al 2-lea an deja în care pășunile au început să se dea politic, au început să se dea în gașcă, în mafie, în primării, la primari, la popi, la cine nu trebuie să se dea. Noi, ciobanii, suntem terminați. Nu numai noi, tot sectorul. În primul rând nu avem unde să pășunăm animalele. Noi, subvenție nu avem. Dacă cineva crede că cu subvenția ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pe cap de oaie, 20 de lei, putem să ținem o oaie sau să creștem ceva e o păcăleală. Se vând berbeci fără buletine de analiză, ne băgăm boala în oi. De unde-i cumpărăm? De la șefii de federații! Ăștia ne reprezintă pe noi! Sunt un grup, sunt câțiva care împreună cu Ministerul Agriculturii au alcătuit o mafie,  a declarat crescătorul de ovine Dan Petrescu, pe 10 octombrie 2018, la protestul din curtea Ministerului Agriculturii.  

Petre Daea le-a promis oierilor, în ziua protestului, că va dispune testarea tuturor berbecilor pentru care au fost eliberate certificate de origine. Astfel, se va vedea câți berbeci merită pe bună dreptate să fie numiți cu origine și să aibă un înscris care să le ateste originea. Ministrul agriculturii a mai spus că din 2019 niciun berbec nu se va mai vinde în România dacă nu are buletin de analiză. Așteptăm, să vedem dacă-și respectă promisiunea de ministru.

protest-10-oct-18_b

A doua chestiune urgentă pe agenda ministrului este schimbarea Legii pășunilor, în așa fel încât să fie eliminată posibilitatea de a fi atribuită, de către primării, celor care nu cresc sau dețin animale. A apărut Legea zootehniei, este în vigoare, și oarecum rezolvă această chestiune dureroasă pentru fermieri a pășunilor. Adică, pășunile vor fi atribuite direct crescătorilor de animale, atât de către primării, cât și de Agenția Domeniilor Statului.  

A mai rămas de făcut testarea berbecilor, genotiparea tuturor ovinelor, stoparea afacerilor suspecte din oierit, sprijinirea oierilor în negocierea prețurilor cu exportatorii de ovine în așa fel încât să nu-și mai aștepte banii pe marfă cu lunile și să nu mai fie nevoiți să-și vândă oile și mieii la prețuri de 4 lei pe kilogram.


Vizualizat: 2164 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii