UN AN PLIN DE NEMULȚUMIRE ȘI FURIE PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Anul 2018 a însemnat pentru crescătorii de ovine din România o fugă disperată pentru cumpărarea berbecilor cu certificate de origine. Probabil, mai corect ar fi să spunem, pentru cumpărarea certificatelor de origine, pentru că bieții berbeci care au aceste acte sunt slabi și pricăjiți și amenință cu degenerarea turmele de mioare, spun oierii.
Un regulament european, nr. 1.012, obligatoriu pentru România din noiembrie 2018, legat de genetică, performanță, a dat peste cap lumea crescătorilor de ovine. Oierii au fost forțați să cumpere berbeci, inferiori celor pe care-i au în ferme. O situație cât se poate de absurdă. Dar berbecii, botezați pisici, găini, cocoși, etc. de ciobanii români, au fost cumpărați cu singurul scop ca aceștia să obțină subvenția europeană cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat. Odată ajunși în ferme, berbecii pricăjiți au fost izolați. Nici vorbă să fie folosiți la montă. Dar oierii i-au cumpărat ca să dețină un certificat de origine și să îndeplinească criteriul de eligibilitate, obligatoriu, pentru încasarea acestei subvenții, al cărei cuantum este cca 15 euro/cap de oaie pentru anul 2018. Concret, un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrul genealogic al rasei respective. Subvenția se încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), atât pentru berbec, cât și pentru femele.
Vânzarea heirupistă a berbecilor a dat loc unei afaceri bănoase. Crescătorii de ovine au acuzat că mulți dintre băieții deștepți din oierit au prins momentul. Aceștia ar fi cumpărat berbeci cu 150 de lei/bucata te miri de pe unde, i-au spălat cu câte un certificat de origine, i-au dat strălucire de rasă doar prin acea bucată de hârtie și l-au revândut cu 3.000 de lei bucata. O speculă! Forțarea oierilor să alerge ca disperații după niște berbeci pricăjiți a fost picătura care a umplut paharul furiei și a nemulțumirilor din oierit.
Pe 10 octombrie 2018, mai mulți crescători de ovine, cu cojoacele pe ei, au pichetat Ministerul Agriculturii. I-au tulburat liniștea ministrului Petre Daea, aducându-i doi berbeci chiar în curtea ministerului, chiar sub ferestrele cabinetului său și l-au făcut să întârzie la inaugurarea Zilei Produsului Românesc, zi de care e atât de mândru șeful de la Agricultură.
Strigătele nemulțumite ale oierilor veniți din mai multe colțuri de țară în fața Ministerului Agriculturii, camerele de filmat, aparatele de fotografiat, ziariștii strânși stup, i-au întunecat ziua ministrului agriculturii. Daea a fost vizibil deranjat de vocile oierilor care acuzau că închide ochii la mafia din oierit și că sunt fraudate fondurile europene, că banii din subvenții s-ar duce doar spre anumite buzunare, în timp ce buzunarele celor mai mulți crescători de ovine din țara asta sună a pagubă.
Cei doi berbeci au fost aduși pentru a-i demonstra ministrului Daea cum arată un berbec cu certificat de origine, slab și vai și amar, pe lângă un berbec fără certificat de origine, neînscris în registrul genealogic, dar frumos, arătos și cântârind greutatea necesară pentru a fi declarat de rasă.
La protestul de la Ministerul Agriculturii, au fost cei trei oieri care au ajuns, în 2017, până la Bruxelles, în inima Europei, denunțând instituțiilor europene fraudele cu subvenția europeană din oierit. Dan Petrescu din Curtea de Argeș, Gheorghe Dănulețiu, Ghiță Ciobanul din Sibiu și Ionică Sterp din Bihor. Ciobanilor care-și spun adevărați li s-au alăturat și alții, Ioan Suciu din Făgăraș, Alexandru Ciocaș din Bihor. Demonstrația cu berbeci s-a lăsat cu amenzi de la Direcția Sanitară Veterinară București pe motiv că Ghiță Ciobanul nu avea formular de mișcare pentru animale și sub pretext de ciumă africană.
Am cerut să se schimbe legea pășunilor, dar ce să se mai schimbe, dacă ea a fost dată și subvențiile le iau cine nu trebuie pe 10 ani de acum încolo? Ce facem noi? Noi în 10 ani murim. Noi suntem terminați. Deci e al 2-lea an deja în care pășunile au început să se dea politic, au început să se dea în gașcă, în mafie, în primării, la primari, la popi, la cine nu trebuie să se dea. Noi, ciobanii, suntem terminați. Nu numai noi, tot sectorul. În primul rând nu avem unde să pășunăm animalele. Noi, subvenție nu avem. Dacă cineva crede că cu subvenția ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pe cap de oaie, 20 de lei, putem să ținem o oaie sau să creștem ceva e o păcăleală. Se vând berbeci fără buletine de analiză, ne băgăm boala în oi. De unde-i cumpărăm? De la șefii de federații! Ăștia ne reprezintă pe noi! Sunt un grup, sunt câțiva care împreună cu Ministerul Agriculturii au alcătuit o mafie, a declarat crescătorul de ovine Dan Petrescu, pe 10 octombrie 2018, la protestul din curtea Ministerului Agriculturii.
Petre Daea le-a promis oierilor, în ziua protestului, că va dispune testarea tuturor berbecilor pentru care au fost eliberate certificate de origine. Astfel, se va vedea câți berbeci merită pe bună dreptate să fie numiți cu origine și să aibă un înscris care să le ateste originea. Ministrul agriculturii a mai spus că din 2019 niciun berbec nu se va mai vinde în România dacă nu are buletin de analiză. Așteptăm, să vedem dacă-și respectă promisiunea de ministru.
A doua chestiune urgentă pe agenda ministrului este schimbarea Legii pășunilor, în așa fel încât să fie eliminată posibilitatea de a fi atribuită, de către primării, celor care nu cresc sau dețin animale. A apărut Legea zootehniei, este în vigoare, și oarecum rezolvă această chestiune dureroasă pentru fermieri a pășunilor. Adică, pășunile vor fi atribuite direct crescătorilor de animale, atât de către primării, cât și de Agenția Domeniilor Statului.
A mai rămas de făcut testarea berbecilor, genotiparea tuturor ovinelor, stoparea afacerilor suspecte din oierit, sprijinirea oierilor în negocierea prețurilor cu exportatorii de ovine în așa fel încât să nu-și mai aștepte banii pe marfă cu lunile și să nu mai fie nevoiți să-și vândă oile și mieii la prețuri de 4 lei pe kilogram.