Adama
Vinasa Rompak

18 cazuri de Bluetongue în jud. Botoşani. Ce să faceţi ca să preveniţi apariţia bolii?

Publicat: 23 septembrie 2015 - 14:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Veterinarii români au depistat, până în 18 septembrie 2015, 18 bovine infestate cu Boala Limbii Albastre (Bluetongue). Toate animalele bolnave sunt din judeţul Botoşani, în care anul trecut a fost un singur caz confirmat, deşi epidemia de Bluetongue a cuprins 32 de judeţe. Deocamdată sunt cazuri izolate şi situaţia este sub control. Ce trebuie să faceţi ca să preveniţi apariţia bolii?

Potrivit notificărilor Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE), până în 18 septembrie 2015, veterinarii din România au confirmat, în total, 18 bovine infestate (din 47 de animale suspectate) cu serotipul 4 al virusului Bluetongue, care a circulat şi anul trecut pe teritoriul ţării noastre, în trei comune din jud. Botoşani.

Cazurile de infestare cu Bluetongue confirmate de veterinarii români sunt în Bobuleşti -12 cazuri, Ştefăneşti - 2 bovine infestate, Bădiuţi - 4 bovine. Toate animalele provin din gospodăriile populaţiei. Potrivit ANSVSA, până în 15 septembrie boala fusese confirmată la 10 bovine, în 4 focare, din localitatea Bobuleşti şi în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 km, fiind interzisă ieşirea rumegătoarelor, cu excepţia animalelor destinate abatorizării.

 vaci,-ovine,-caprine_b

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice (de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre) şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

Din literatura de specialitate reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1,5– 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 km/zi. În Europa, în momentul de faţă, se presupune că virusul circulă în mai multe zone din partea de sud a continentului, ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Franţa și Ungaria, informează ANSVSA.

Potrivit datelor OIE, şi în Ungaria, până în 21 septembrie 2015, au fost diagnosticate 3 noi cazuri de Bluetongue la bovine, în 2 localităţi, pe lângă cele două cazuri de infestare la bovine confirmate deja, în timp ce în Franţa, numărul animalelor la care a fost confirmată boala până în 18 septmebrie 2015 a crescut cu 42 de bovine şi 3 ovine, din mai multe ferme din centrul ţării, după ce fuseseră deja diagnosticate cu Bluetongue 27 de bovine şi 6 ovine dintr-o fermă.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate, precizează ANSVSA.

Bluetongue nu se transmite la alte specii de animale sau la oameni. Boala poate fi tratată doar local, de aceea este extrem de importantă prevenirea bolii. Aceasta se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Măsuri pentru prevenirea apariţiei Bolii limbii albastre

Pentru prevenirea îmbolnăvirii animalelor, ANSVSA recomandă crescătorilor de animale să aplice următoarele măsuri:

- anunţarea medicului veterinar despre orice intenţie de cumpărare sau introducere de noi animale în exploataţie;
-observarea permanentă a bovinelor, ovinelor şi caprinelor pe care le deţin; orice modificare a stării de sănătate a animalelor va fi anunţată medicului veterinar;
-efectuarea curăţeniei în adăposturi şi în jurul acestora;
-aplicarea, pe pereţii adăpostului, de vopsele ce conţin substanţe repelente, care să ţină insectele la distanţă;
-instalarea la ferestrele adăposturilor de plase cu ochiuri mici, de 1-3 mm, aspersate cu insecticide, cu asigurarea ventilaţiei corespunzătoare;
-verificarea/repararea permanentă a instalaţiilor de adăpare şi prevenirea revărsarii de apă din jgheaburi, scurgerea apei din instalaţii;
-evacuarea eficientă a purinului şi dejecţiilor animalelor şi acoperirea acestora cu substanţe chimice;
-îndepărtarea gunoiului de grajd (care constituie un biotop favorabil dezvoltării insectelor) din apropierea adăpostului şi de pe platforma de gunoi şi efectuarea de dezinsecţii periodice;
-efectuarea de dezinsecţii periodice în adăposturi;
-tratamentul periodic ale bovinelor, ovinelor şi caprinelor cu substanţe insecticide sau insectifuge;
-între orele 18.00 şi 6.00, bovinele, ovinele şi caprinele să fie ţinute, pe cât posibil, în adăposturi;
-efectuarea operaţiunilor de îmbarcare/debarcare a animalelor destinate vanzării când atacul vectorilor este diminuat, cu mijloace de transport protejate împotriva insectelor (închidere etanşă, ventilaţie artificială forţată, etc.), cu respectarea măsurilor de bunăstare a animalelor;
-dezinsecţii ale mijloacelor de transport.

Vizualizat: 1215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Primele semne de Bluetongue fac şi primele victime. Ce spun crescătorii despre vaccinarea obligatorie?

Primele semne de Bluetongue fac şi primele victime. Ce spun crescătorii despre vaccinarea obligatorie?

Reapariţia Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în România loveşte dur în crescătorii de animale, mai ales în cei de ovine, care se bazează pe exportul de animale. Deocamdată au fost confirmate doar două focare, izolat, în estul ţării, la graniţa cu Republica Moldova, iar DSV şi crescătorii de animale din zonă au luat măsuri să ţină situaţia sub control, în linişte. Fermierii români se opun în continuare vaccinării obligatorii a tuturor efectivelor de animale, aşa cum au propus autorităţile.

Bluetongue în România, Ungaria şi Franţa!

Bluetongue în România, Ungaria şi Franţa!

Veterinarii din România au confirmat, săptămâna aceasta, prezenţa virusului Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în ţara noastră, la şase bovine din comuna Bobuleşti, jud. Botoşani. Alte cazuri de Bluetongue au fost confirmate de veterinari în ultimele două zile în ferme din Ungaria şi din Franţa, potrivit alertelor transmise de Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE).

Ultima oră! Consiliul Consultativ ANSVSA: Liderii fermierilor s-au opus categoric vaccinării împotriva bluetongue

Ultima oră! Consiliul Consultativ ANSVSA: Liderii fermierilor s-au opus categoric vaccinării împotriva bluetongue

Consiliul Consultativ al ANSVSA din care fac parte liderii fermierilor a dezbătut timp de două zile, luni și marți, vaccinarea împotriva bluetongue. Discuțiile nu au ajuns la un numitor comun. Programul de vaccinare a rămas în coadă de pește.

Liderii fermierilor despre vaccinarea împotriva bluetongue: ANSVSA să nu bifeze animalele noastre!

Liderii fermierilor despre vaccinarea împotriva bluetongue: ANSVSA să nu bifeze animalele noastre!

Liderii fermierilor se opun vehement proiectului de lege conceput de ANSVSA privind vaccinarea obligatorie împotriva bluetongue. Reprezentanții crescătorilor de animale cer să fie consultați!

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

România va cheltui peste 100 mil. euro din bani europeni şi din bugetul de stat pentru vaccinarea obligatorie împotriva Bluetongue a rumegătoarelor domestice, potrivit proiectului de HG pentru aprobarea Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue în România, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii