3.000 de crescători de ovine se pregătesc să ia cu asalt Bucureștiul! Protestul este programat pentru marți, 15 decembrie, ora 12, în fața Parlamentului României. Fermierii acuză Legea vânătorii că-i aduce la faliment și ucide tradiția creșterii oilor. Iată comunicatul Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Agrostar!
Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate și anume aceea că ”pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate pășuna”. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune:
(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie.
Astfel, legiuitorul nu face altceva decât să încalce flagrant dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituția României. Practic, agricultorilor care cresc animale ”li se suspendă dreptul de proprietate”. Prin acest act normativ, legiuitorul uită atributele conferite de dreptul de proprietate: posesia, folosinţa şi dispoziţia.
Totodată, lit.e a aceluiași articol dispune înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic, faună pe care legiuitorul a avut grijă să o definească, potrivit lit.m), art.1 din Legea 407/20016, faună de interes cinegetic - totalitatea exemplarelor din populaţiile din speciile de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, existente pe teritoriul României. Practic, dacă există doi iepuri sălbatici în cultură, nu mai poți face nimic.
Caricatură reușită, realizată de Ziarul de Iași
Nu în ultimul rând, legiuitorul s-a îngrijit și de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora. Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor și așa decapitalizați. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici. (Horațiu Raicu, secretar general Federația Agrostar)
Cu o zi înainte de protest, luni, 14 decembrie, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, discută într-o ședință, la ora 13, găsirea urgentă a unor soluții pentru Legea vânătorii, act contestat de fermieri. Președintele Comisiei, Nini Săpunaru, a invitat trei Federații să participe la ședință: Federația Crescătorilor de Ovine, ROMOVIS, Federația Oierilor de Munte, Federația PROOVIS, Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine.
Fermierii susțin că este tardivă decizia Comisiei pentru agricultură și nu vor să renunțe la protest.