Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

15 decembrie, zi de protest: Crescătorii de ovine ocupă Parlamentul României!

Publicat: 13 decembrie 2015 - 13:55
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

3.000 de crescători de ovine se pregătesc să ia cu asalt Bucureștiul! Protestul este programat pentru marți, 15 decembrie, ora 12, în fața Parlamentului României. Fermierii acuză Legea vânătorii că-i aduce la faliment și ucide tradiția creșterii oilor. Iată comunicatul Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Agrostar!

Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate și anume aceea că ”pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate pășuna”. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune:

(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie. 

Astfel, legiuitorul nu face altceva decât să încalce flagrant dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituția României. Practic, agricultorilor care cresc animale ”li se suspendă dreptul de proprietate”. Prin acest act normativ, legiuitorul uită atributele conferite de dreptul de proprietate: posesia, folosinţa şi dispoziţia.

Totodată, lit.e a aceluiași articol dispune înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic, faună pe care legiuitorul a avut grijă să o definească, potrivit lit.m), art.1 din Legea 407/20016, faună de interes cinegetic - totalitatea exemplarelor din populaţiile din speciile de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, existente pe teritoriul României.  Practic, dacă există doi iepuri sălbatici în cultură, nu mai poți face nimic.

caricatura-ziarul-de-iasi_b

Caricatură reușită, realizată de Ziarul de Iași

Nu în ultimul rând, legiuitorul s-a îngrijit și de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora. Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor și așa decapitalizați. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici. (Horațiu Raicu, secretar general Federația Agrostar)

Cu o zi înainte de protest, luni, 14 decembrie, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, discută într-o ședință, la ora 13, găsirea urgentă a unor soluții pentru Legea vânătorii, act contestat de fermieri. Președintele Comisiei, Nini Săpunaru, a invitat trei Federații să participe la ședință: Federația Crescătorilor de Ovine, ROMOVIS, Federația Oierilor de Munte, Federația PROOVIS, Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine.

Fermierii susțin că este tardivă decizia Comisiei pentru agricultură și nu vor să renunțe la protest.

Vizualizat: 1756 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

3.000 de crescători de ovine protestează în faţa Parlamentului, pe 15 decembrie

3.000 de crescători de ovine protestează în faţa Parlamentului, pe 15 decembrie

3.000 de crescători de ovine vor protesta pe 15 decembrie 2015 în faţa Parlamentului pentru a cere suspendarea legii vânătorii, anunţă Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (SNCOCR).

Protest: Crescătorii de ovine vor să iasă în stradă!

Protest: Crescătorii de ovine vor să iasă în stradă!

Fermierii români sunt nemulțumiți de Legea vânătorii care le permite vânătorilor să le împuște câinii de la stână și ale cărei prevederi îi dezavantajează, comunică Sindicatul Crescătorilor de Ovine din România.

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

08 iulie 2020 - 11:42

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță astăzi lansarea în data de 13 iulie 2020 a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Sub-măsura 4.2 – “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de totală de 12.930.334 euro, informează MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

08 iulie 2020 - 10:31

ANUNȚAȚI ÎN 24 DE ORE MEDICUL VETERINAR! Crescătorii de animale sunt sancționați de Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu amenzi de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

07 iulie 2020 - 21:19

DESPĂGUBIRI PENTRU LAPTE, CARNE. ANIMALE PLĂTITE LA PREȚUL PIEȚEI. Crescătorii de animale din România sunt despăgubiți la prețul pieței, atât pentru animalele sacrificate, cât și pentru pagubele colaterale, lapte, carne, etc. în cazul în care sacrificarea animalelor s-a făcut din cauza unor boli, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

FERMIER UCIS DE TAUR!

FERMIER UCIS DE TAUR!

07 iulie 2020 - 12:34

TRAGEDIE. Un taur furios a omorât luni seara un bărbat și a rănit grav un altul, animalul fiind, în cele din urmă, împușcat. S-a întâmplat la o fermă din comuna Săvădisla din județul Cluj, a confirmat pentru Mediafax primarul localității, Tamas Gebe.

S-A DUS VREMEA CÂND ȚĂRANUL ÎȘI VINDEA PORCUL DIN BĂTĂTURĂ!

S-A DUS VREMEA CÂND ȚĂRANUL ÎȘI VINDEA PORCUL DIN BĂTĂTURĂ!

07 iulie 2020 - 10:59

LEGEA PORCULUI! Țăranii pot să crească porci, dar să nu-i vândă. Țăranii pot să crească porci, dar cu respectarea unor măsuri de biosecuritate. Vremea când țăranii vindeau câte un porc din bătătură s-a dus. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că răul cel mai mare îl fac cei care plimbă porcii din poartă-n poartă, numiți de șeful MADR samsari. Ei sunt cei care ar răspândi pesta porcină africană. Legea porcului, în pregătire, va stabili câți porci pot să crească țăranii, ce reguli să respecte.

MINISTRUL OROS: DIN MULTE FERME S-AU VÂNDUT MAI MULȚI BERBECI DECÂT OI MAME ERAU!

MINISTRUL OROS: DIN MULTE FERME S-AU VÂNDUT MAI MULȚI BERBECI DECÂT OI MAME ERAU!

07 iulie 2020 - 09:36

CU BERBECII LA VERIFICAT! Din multe ferme de ovine, s-au vândut mai mulți berbeci decât oi mame erau. Scandalul iscat în jurul berbecilor cu certificate de origine suspecte trebuie să se stingă, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Pentru ca discuțiile din oierit în jurul acestui subiect să fie încheiate, un procent de 3% din berbecii înscriși în registrele genealogice, cu certificate de origine, este supus anul acesta genotipării și testelor de filiație. Niciun berbec nu se mai vinde fără să fie genotipat.

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

OFICIAL MADR! ACTE ȘI CONDIȚII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

06 iulie 2020 - 19:45

SCHEMĂ NOUĂ DE AJUTOR DE STAT. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial proiectul Ordonanței de Urgență pentru schema de ajutor acordată fermierilor care au avut pierderi din cauza secetei extreme din acest an. Fermierii care nu au depus cererea unică la APIA pentru subvențiile aferente acestui an nu se încadrează pentru plata ajutorului la secetă.

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

LIBER LA EXPORTUL DE OVINE VII!

06 iulie 2020 - 19:21

VOCEA FERMIERULUI. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de ovine îngrijorați că exportul de ovine vii ar fi suspendat. Samsarii, intermediarii, cei care achiziționează miei pentru export ar fi răspândit zvonuri că exportul de ovine vii s-a închis pentru a scădea prețul pe kilogramul în viu la mieii pentru export.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
patru
|
12. 23, 2015. Wednesday 17:25

pe cand legea crescatorului de animale ? cu cap si coada .initiatorii acestei legi ar fii trebuit sa aibe o replica la tv ori s-au rahatit de frica tarlei ?

2.
mihai bogdan
|
12. 14, 2015. Monday 06:49

sigur ca ciobanii sunt detanjati de aceasta lege intrycat nu mai pot intra pe camp cu oile iarna distrugand culturile agricole ale fermierilor.Nicaieri in aceasta ljme nu mai vezi oi pe camp printre culturile agricole.Sigur ciobanii si au cumparat strategic cate 1-2 ha in mijlocul campului unde" pasc" cateva sute sau mii de oi......de fapt in culturile din jurul acestor hectare.Si cand sunt prinsi motiveaza ca "au scapat oile" asta daca nu devin deosebit de agresivi amenintand fermierii cu moartea.daca cineva poate sa mi arate o singura tara in Europa unde mai vezi oi pe camp fara gard electric si toate celelalte conditii eu pot fi de acord cu modificarea legii.

1.
fermierrul
|
12. 13, 2015. Sunday 15:29

MA TATA MAAA, TINE MA NU LASA, TINE MA TATA MA SI NU LASA SA-SI BATA JOC DE MUNCA MEA SI DE MINE SI DE TINE

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii