Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

15 decembrie, zi de protest: Crescătorii de ovine ocupă Parlamentul României!

Publicat: 13 decembrie 2015 - 13:55
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

3.000 de crescători de ovine se pregătesc să ia cu asalt Bucureștiul! Protestul este programat pentru marți, 15 decembrie, ora 12, în fața Parlamentului României. Fermierii acuză Legea vânătorii că-i aduce la faliment și ucide tradiția creșterii oilor. Iată comunicatul Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Agrostar!

Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate și anume aceea că ”pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate pășuna”. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune:

(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: … c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie. 

Astfel, legiuitorul nu face altceva decât să încalce flagrant dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituția României. Practic, agricultorilor care cresc animale ”li se suspendă dreptul de proprietate”. Prin acest act normativ, legiuitorul uită atributele conferite de dreptul de proprietate: posesia, folosinţa şi dispoziţia.

Totodată, lit.e a aceluiași articol dispune înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic, faună pe care legiuitorul a avut grijă să o definească, potrivit lit.m), art.1 din Legea 407/20016, faună de interes cinegetic - totalitatea exemplarelor din populaţiile din speciile de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, existente pe teritoriul României.  Practic, dacă există doi iepuri sălbatici în cultură, nu mai poți face nimic.

caricatura-ziarul-de-iasi_b

Caricatură reușită, realizată de Ziarul de Iași

Nu în ultimul rând, legiuitorul s-a îngrijit și de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora. Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor și așa decapitalizați. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici. (Horațiu Raicu, secretar general Federația Agrostar)

Cu o zi înainte de protest, luni, 14 decembrie, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, discută într-o ședință, la ora 13, găsirea urgentă a unor soluții pentru Legea vânătorii, act contestat de fermieri. Președintele Comisiei, Nini Săpunaru, a invitat trei Federații să participe la ședință: Federația Crescătorilor de Ovine, ROMOVIS, Federația Oierilor de Munte, Federația PROOVIS, Federația Crescătorilor de Ovine și Caprine.

Fermierii susțin că este tardivă decizia Comisiei pentru agricultură și nu vor să renunțe la protest.

Vizualizat: 1672 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
patru
|
12. 23, 2015. Wednesday 17:25

pe cand legea crescatorului de animale ? cu cap si coada .initiatorii acestei legi ar fii trebuit sa aibe o replica la tv ori s-au rahatit de frica tarlei ?

2.
mihai bogdan
|
12. 14, 2015. Monday 06:49

sigur ca ciobanii sunt detanjati de aceasta lege intrycat nu mai pot intra pe camp cu oile iarna distrugand culturile agricole ale fermierilor.Nicaieri in aceasta ljme nu mai vezi oi pe camp printre culturile agricole.Sigur ciobanii si au cumparat strategic cate 1-2 ha in mijlocul campului unde" pasc" cateva sute sau mii de oi......de fapt in culturile din jurul acestor hectare.Si cand sunt prinsi motiveaza ca "au scapat oile" asta daca nu devin deosebit de agresivi amenintand fermierii cu moartea.daca cineva poate sa mi arate o singura tara in Europa unde mai vezi oi pe camp fara gard electric si toate celelalte conditii eu pot fi de acord cu modificarea legii.

1.
fermierrul
|
12. 13, 2015. Sunday 15:29

MA TATA MAAA, TINE MA NU LASA, TINE MA TATA MA SI NU LASA SA-SI BATA JOC DE MUNCA MEA SI DE MINE SI DE TINE

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii