România este pe locul șase în clasamentul suprafețelor agricole utilizate la nivelul statelor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, există un randament redus al producției agricole, iar acesta limitează dezvoltarea sectorului agricol românesc. Unul dintre principalele motive ale lipsei de randament este nivelul scăzut de dotare tehnologică, respectiv al digitalizării fermelor românești.
Practica statelor dezvoltate din punct de vedere al competitivității agricole ne arată că digitalizarea activității fermierilor este cea mai rapidă modalitate de a optimiza costurile și procesele și de a crește randamentul producției. Un software de utimă generație de management al fermelor permite agricultorilor, cu doar câteva click-uri, să planifice, să monitorizeze și să analizeze, cu ușurință, toate activitățile agricole și financiare. Astfel, rezultatele se vor vedea ȋn maxim doi ani de utilizare a unei platforme digitale, care implică efort și costuri minime.
Acțiuni precum cultivarea terenului, plantarea, protecția culturilor, fertilizarea, irigarea sau recoltarea sunt gestionate mult mai ușor, cu ajutorul unei platforme dedicate. Spre exemplu, software-ul AGRIVI, care include bune practici pentru peste 200 de culturi, monitorizează permanent condițiile meteorologice de pe câmpuri și ȋi alertează pe fermieri în cazul în care există risc de vreme rea, dăunători și boli, astfel ȋncât aceștia ȋși vor putea reconfigura și adapta activitatea pentru a face față noilor provocări.
O platformă inteligentă va fi de mare ajutor și ȋn ceea ce privește inventarul și resursele umane. Fermierii vor ști, ȋn timp real, de câți angajați permanenți și lucrători sezonieri are nevoie și care este starea stocurilor din depozite și silozuri. Vor fi evitate blocajele cauzate de lipsa mâinii de lucru și cele de inventar, fiind asigurat un rulaj optim al tuturor operațiunilor.
Analizele și rapoartele financiare sunt, de asemenea, incluse ȋntr-un software performant, precum cel de la AGRIVI. Prin intermediul său, pot fi desemnate sarcini personalului, analizată performanța producției, ȋn raport cu obiectivele setate, dar și ȋntocmite rapoarte de vânzări/ȋncasări. Ȋn același timp, managerii fermelor vor primi alerte legate de facturi, fie că este vorba despre plăți sau ȋncasări, pentru a menține un cashflow pozitiv.
Astfel, software-ul AGRIVI ȋi ajută pe fermieri să evite cele trei mari categorii de pierderi anuale.