Adama
Vinasa Rompak

Fermierii campioni la rapiță din Transilvania

Publicat: 28 septembrie 2023 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semănat din această toamnă, se pregătesc deja de primele intervenții în culturi, nu înainte însă de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecută în propriile ferme, precum și ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezintă fermierii campioni din județele Brașov, Cluj, Covasna și Mureș.

Primul fermier campion din Transilvania este domnul Gabor Lehel. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Sântionlunca, județul Covasna, lucrează 180 ha de teren, dintre care rapiță, hibridul PT303 Sclerotinia Protector, a semănat pe 40 ha și a obținut o producție de 5.350 kg/ha. “Am semănat rapița pe parcele unde am avut culturi de grâu și cartof. Imediat cum am recoltat grâul sau cartofii, terenul a fost discuit, apoi lăsat așa aproximativ o lună, apoi pregătit și am semănat, în data de 20 august. În toamnă am făcut două treceri cu erbicid și două cu insecticid. În ceea ce privește fertilizarea, am aplicat mai întâi îngrășăminte complexe – 200 kg/ha, apoi în primăvară am dat nitrocalcar, mai întâi 300 kg/ha, apoi 200 kg/ha. În primăvară am avut mai multe treceri cu insecticide, cred că au fost 4 treceri, am aplicat și două îngrășăminte foliare pe bază de bor sau sulf, iar la înflorit am aplicat și un fungicid. Producția a fost foarte bună, am fost mulțumit și de aceea anul acesta am semănat tot PT303 pe 40 ha”, a declarat fermierul campion.

Gabor Lehel-_b

Domnul Peter Kiss-Bartha este următorul fermier campion din Transilvania. Acesta este din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, lucrează 500 ha și a obținut o producție de 5.250 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector. “Am avut 115 ha cu rapiță semănată după grâu, astfel că am intrat cu discul, cred că în două treceri, iar la pregătirea patului germinativ am aplicat îngrășăminte 5.10.15 – 300 kg/ha, după care am semănat în perioada 20-25 august. În toamnă am aplicat un insecticid și un regulator de creștere cu tebuconazol. În primăvară, în jurul datei de 20 martie, am fertilizat cu nitrocalcar – 250 kg/ha, apoi am aplicat insecticid, îngrășământ foliar pe bază de bor și microelemente, dar și tebuconazol. La final de aprilie am mai fertilizat o dată cu nitrocalcar – 150 kg/ha, iar la înflorit am mai aplicat un fungicid. Am recoltat în 18-19 iulie, o producție foarte bună, pot spune că hibridul s-a comportat bine. Toamna asta am semănat deja 40 ha de rapiță cu hibrizi Pioneer, a și răsărit și arată bine. Am ales din nou hibridul PT303, dar și alți 5 hibrizi în testare”, a punctat domnul Kiss-Bartha.

Kiss Bartha Peter-_b

În județul Mureș își desfășoară activitatea următorul fermier campion, domnul Ciprian Bîrlean. Acesta a obținut producții foarte bune la rapiță, respectiv 5.180 kg/ha cu hibridul PT298/Agileși 4.900 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector.

Birlean Ciprian-_b

Domnul Istvan Bartok din Tîrgul Secuiesc, județul Covasna, a devenit fermier campion la rapiță datorită hibridului PT303 Sclerotinia Protector care i-a oferit o producție de 4.900 kg/ha.“Lucrez 242 ha, am avut rapiță pe 12 ha și am semănat după cartof. Am pregătit terenul, apoi am fertilizat cu îngrășăminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha, apoi am semănat, însă înainte am efectuat o lucrare cu freza, așa este dotată mașina de semănat. Semănatul a avut loc în jurul datei de 25 august, iar în toamnă am erbicidat și am administrat un îngrășământ foliar pe bază de alge. În primăvară am aplicat îngrășământ foliar pe bază de bor, iar la final de aprilie, început de mai, am fertilizat cu îngrășământ pe bază de sulf – 300 kg/ha. Am administrat Korvetto și trei treceri cu insecticid. Atât am administrat și am recoltat între 15-20 august. Pot spune că hibridul PT303 s-a comportat excepțional, de aceea l-am semănat și în această toamnă pe 14 ha, a răsărit și arată foarte bine”, a afirmat fermierul campion.

Bartok Istvan-_b

Următorul fermier campion a ales tot hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a recoltat 4.730 kg/ha. Este vorba despre domnul Botond Csegzi din Bălăușeri, județul Mureș. “Lucrăm 180 ha, rapiță am avut 20 ha și am semănat după grâu și orz. După recoltarea cerealelor terenul a fost arat, apoi am intervenit cu discul într-o trecere, am împrăștiat îngrășământ triplu 15 - 280 kg/ha, apoi am efectuat o lucrare cu grapa rotativă și am semănat până în data de 5 septembrie. În toamnă doar am erbicidat, apoi în primăvară mai întâi am aplicat un insecticid, în jurul datei de 10 martie am fertilizat cu 300 kg/ha de îngrășământ 20.20.0, apoi la final de martie am administrat un insecticid împotriva gândacului lucios. La începutul lunii mai, am fertilizat din nou, de această dată cu azotat de amoniu – 250 kg/ha, după care, atunci când aproximativ 70% din flori erau căzute, am administrat un fungicid și un insecticid. Recoltatul a avut loc între 12 și 14 iulie și pot spune că am obținut o producție foarte bună”, a precizat domnul Csegzi. Acesta a mai adăugat faptul că la finalul recoltării, media obținută pe fermă a fost mai mare, respectiv 4.945 kg/ha, a fost mulțumit de acest rezultat, motiv pentru care anul acesta a ales doar hibrizi Pioneer - PT303, PT298 și PT314 și a semănat 18 ha.

Csegzi Botond-_b

Fermier campion a devenit în acest an și domnul ing. Ioan Benea din localitatea Hărman, județul Brașov, care a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector și a obținut o producție de    4.630 kg/ha.

Benea Ioan-_b

Tot în județul Brașov își desfășoară activitatea și următorul fermier campion, domnul Cristian Nan. Acesta lucrează 260 ha, rapiță a avut pe 50 ha și a obținut cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector o producție de 4.600 kg/ha. “Am semănat rapița după grâu, astfel că am scarificat și am semănat până în data de 20 august, atunci am și fertilizat cu îngrășământ triplu 15 și sulf – 250 kg/ha și am aplicat și un îngrășământ foliar pe bază de bor. În toamnă am aplicat un insecticid, după caz am și erbicidat unde a fost nevoie, dar am aplicat și un tratament cu fungicid ce are și rol de regulator de creștere. În martie am aplicat 200 kg/ha de uree, am mai administrat și un îngrășământ foliar pe bază de bor, dar și un insecticid. Au mai urmat și două intervenții cu fungicid și insecticid, la una dintre intervenții am adăugat și îngrășământ foliar pe bază de bor și a mai fost o fertilizare la înflorit cu sulfat de amoniu – 200 kg/ha. Am recoltat după data de       25 iulie, media obținută pe fermă a fost de 4.600 kg/ha, un rezultat bun în final. În această toamnă am semănat rapiță pe 100 ha, am ales hibrizii PT303 și PT298 care în acest moment se prezintă foarte bine”, a declarat fermierul campion.

Nan Cristian-_b

În județul Cluj, localitatea Viișoara, fermier campion a devenit domnul George Mursoi. Acesta lucrează 2.000 ha, rapiță a semănat pe 370 ha, iar pentru 80 ha ales hibrizii PT303 Sclerotinia ProtectorșiPT298/Agile care i-au oferit o producție de 4.000 kg/ha. “Planta premergătoare pentru rapiță a fost grâul. De aceea terenul a fost dezmiriștit, apoi lucrat cu combinatorul și la pregătirea lui am și fertilizat cu 300 kg/ha de îngrășăminte complexe cu sulf și magneziu. Am semănat în jur de 15 august, apoi am intrat cu un tăvălug și am erbicidat. La răsărit, în stadiul de 2-4 frunze, am aplicat un insecticid și un graminicid, la ceva timp a mai fost nevoie de un insecticid, iar în faza de 6-8 frunze am aplicat un fungicid care are și rol de regulator de creștere, dar și îngrășământ foliar pe bază de bor. În primăvară am început cu fertilizatul, la început de martie am aplicat uree - 150 kg/ha, apoi am aplicat un insecticid și un fungicid, după aceea am aplicat erbicidul Korvetto. La alungirea tijei am fertilizat din nou       150 kg/ha de uree, la apariția butonului floral am administrat un îngrășământ foliar, precum și un fungicid și un insecticid prietenos cu albinele. La înflorirea deplină am mai dat un biostimulator, împreună cu un fungicid și un insecticid. Am recoltat în jurul datei de 10 iulie și am fost destul de mulțumiți de producția obținută și am achiziționat și anul acesta hibridul PT315 pentru 40 ha”, a precizat domnul Mursoi.

Mursoi George-_b

Vizualizat: 1179 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii