Adama
Agreena
AGRICOVER

Doru Petricică este câştigătorul concursului Made in Romania lansat de MALAGROW!

Publicat: 19 ianuarie 2022 - 07:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Doru Petricică, din Vădăstriţa, jud. Olt, este câştigătorul concursului „Made in Romania”, lansat de Malagrow la începutul acestui an, pentru a susţine producătorii agricoli români şi tehnologiile inovatoare.

Doru Petricică (1)_b

Doru Petricică face agricultură din 2015, după ce a lucrat opt ani în Marea Britanie, într-o fermă horticolă. Cu banii şi experienţa acumulate acolo şi cu cunoştinţele din facultatea de la Craiova, a hotărât să se întoarcă în România şi să facă agricultură la el acasă, unde părinţii săi aveau deja un solar de 1.300 mp. A investit o parte din bani ca să extindă afacerea familiei, iar în 2016 a accesat şi un proiect cu fonduri europene pentru tineri fermieri, în valoare de 40.000 euro, şi a reuşit să crească suprafaţa cu solarii cu 2.000 mp. Apoi, din fonduri proprii s-a mai extins cu peste 2.000 mp de solarii.

Acum lucrează puţin peste 7 ha de teren, din care 6.600 mp sunt solarii. Pe restul pune grâu şi porumb. Are 10 solarii, de la 400 mp la 2.000 mp, în care cultivă tomate Zadurella şi Sandoline, ardei kapia Kaptur şi Kaprima şi ardei gras Maradonna şi Blancina.

 

5 kg pe plantă la tomate şi 2,5-3 kg pe plantă la ardei


Tânărul fermier din Olt spune că s-a orientat spre cele trei culturi pentru că „ăsta este specificul zonei”. Anul acesta vrea să încerce şi salată verde, pentru care a început semănatul în solar la jumătatea lunii decembrie.

În 2021 a recoltat în jur de 5 kg pe plantă la tomate şi 2,5-3 kg pe plantă la ardeiul gras şi kapia. Cea mai profitabilă cultură i se pare cea de tomate. Cea mai mare producţie a fost de aproape 25 kg/mp, într-un singur ciclu. De anul viitor, va avea 3.300 mp cu tomate. „Până acum am mers cu ciclu lung la roşii, dar, de anul viitor, o să merg cu un singur ciclu scurt, până la jumătatea lui iulie, apoi pun ardei kapia”, spune Doru Petricică. În 15-20 ianuarie începe semănatul, plantează după 15 martie şi recoltează primele roşii la sfârşitul lunii mai.

 

„Cel mai important e răsadul, apoi cum îngrijim şi hrănim”


Cum a reuşit să obţină aceste producţii? De doi ani, Doru Petricică utilizează în ferma sa tehnologia şi produsele Malagrow, de la producerea răsadurilor, până la recoltat. „Cel mai important este răsadul, apoi, cum îngrijim şi hrănim plantele”, spune tânărul legumicultor din Olt. Acesta produce anual 33.000-35.000 de răsaduri.

 

Doar produse omologate


La răsaduri folosim turba M-Peat; la erbicidare, pentru a reduce efectele stresului cauzat plantelor, am folosit Megafol; la plantat, la prima irigare - Radifarm, pentru rădăcini puternice. După o săptămână de la plantat, aplicăm îngrăşămintele din gama Master, în diferite combinaţii de azot, fosfor, potasiu, în funcţie de faza de dezvoltare a plantelor. De exemplu, Master 15.5.30 ajută floarea. Apoi, după ce planta leagă, aplicăm pe rând, de două ori, Master 20.20.20, apoi, o dată, Master 15.5.30 şi tot aşa, până înainte de recoltat”, explică Doru Petricică.

A mai folosit şi biostimulatorii MC Cream şi Benefit, precum şi noul produs NanoTac, un adjuvant care are efect insecticid, atât în solar, cât şi la cultura de grâu, împotriva afidelor spicelor de grâu.

Folosim doar produse omologate şi mergem după o reţetă impusă de Mega Image. Totul e controlat, se fac teste de sol, de apă, pentru reziduuri”, adaugă tânărul legumicultor.

 Doru Petricică (2)_b


Alături de fermier, pas cu pas


Doru Petricică spune că a aflat de produsele Malagrow de la Gabi Dănciulescu, care acum este director comercial Malagrow România, şi foloseşte doar produsele lor din mai multe motive: „Mi s-au părut mai bune produsele decât cele pe care le foloseam înainte, plus că relaţia cu cei de la Malagrow este foarte bună. Vin în fermă, ne dau sfaturi, produsele ajung foarte repede, când avem vreo problemă, îi sunăm şi le povestim şi ne spun ce produs să aplicăm”.

 

Cea mai grea parte, vânzarea


Tânărul legumicultor susţine că cel mai greu pentru el a fost partea de vânzare a producţiei. Acum doi ani a intrat în programul „Gusturi româneşti” de la Mega Image. Supermarketul acceptă tomate de minimum 3 cm diametru, ardei gras de minimum 5 cm diametru, iar ardei kapia de minimum 14 cm lungime. Mai vinde o parte din producţie şi unui depozit engross din zonă, iar ce nu se încadrează în aceste dimensiuni, duce la piaţa de gros de la Bucureşti sau din Pucheni.

 

Și tu poți deveni fermier „Made in Romania” alături de Malagrow! Beneficiază de expertiza specialiștilor companiei! https://malagrow.ro/

 

MESAJ PENTRU TINERI


Doru Petricică, tânăr legumicultor din judeţul Olt, are u mesaj clar pentru tinerii care vor să se apuce de agricultură : „În primul rând, să aibă răbdare, iar dacă au răbdare, vin şi beneficiile. Să fie încrezători că se poate trăi din agricultură, să se gândească şi cum produc şi unde vând marfa, dar să se fie conştienţi că nu se pot îmbogăţi peste noapte din agricultură”.

 

un articol de MALAGROW

Mai multe pe această temă www.malagrow.ro/made-in-romania

 

Vizualizat: 660 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ca-n poveşti...

Ca-n poveşti...
- Fiica mea, când ţi-am spus să vii acasă precum Cenuşăreasa, m-am gândit că vei veni la ora 24:00, nu că vei veni cu un singur pantof şi fără rochie! Detalii