Doru Petricică, din Vădăstriţa, jud. Olt, este câştigătorul concursului „Made in Romania”, lansat de Malagrow la începutul acestui an, pentru a susţine producătorii agricoli români şi tehnologiile inovatoare.
Doru Petricică face agricultură din 2015, după ce a lucrat opt ani în Marea Britanie, într-o fermă horticolă. Cu banii şi experienţa acumulate acolo şi cu cunoştinţele din facultatea de la Craiova, a hotărât să se întoarcă în România şi să facă agricultură la el acasă, unde părinţii săi aveau deja un solar de 1.300 mp. A investit o parte din bani ca să extindă afacerea familiei, iar în 2016 a accesat şi un proiect cu fonduri europene pentru tineri fermieri, în valoare de 40.000 euro, şi a reuşit să crească suprafaţa cu solarii cu 2.000 mp. Apoi, din fonduri proprii s-a mai extins cu peste 2.000 mp de solarii.
Acum lucrează puţin peste 7 ha de teren, din care 6.600 mp sunt solarii. Pe restul pune grâu şi porumb. Are 10 solarii, de la 400 mp la 2.000 mp, în care cultivă tomate Zadurella şi Sandoline, ardei kapia Kaptur şi Kaprima şi ardei gras Maradonna şi Blancina.
Tânărul fermier din Olt spune că s-a orientat spre cele trei culturi pentru că „ăsta este specificul zonei”. Anul acesta vrea să încerce şi salată verde, pentru care a început semănatul în solar la jumătatea lunii decembrie.
În 2021 a recoltat în jur de 5 kg pe plantă la tomate şi 2,5-3 kg pe plantă la ardeiul gras şi kapia. Cea mai profitabilă cultură i se pare cea de tomate. Cea mai mare producţie a fost de aproape 25 kg/mp, într-un singur ciclu. De anul viitor, va avea 3.300 mp cu tomate. „Până acum am mers cu ciclu lung la roşii, dar, de anul viitor, o să merg cu un singur ciclu scurt, până la jumătatea lui iulie, apoi pun ardei kapia”, spune Doru Petricică. În 15-20 ianuarie începe semănatul, plantează după 15 martie şi recoltează primele roşii la sfârşitul lunii mai.
Cum a reuşit să obţină aceste producţii? De doi ani, Doru Petricică utilizează în ferma sa tehnologia şi produsele Malagrow, de la producerea răsadurilor, până la recoltat. „Cel mai important este răsadul, apoi, cum îngrijim şi hrănim plantele”, spune tânărul legumicultor din Olt. Acesta produce anual 33.000-35.000 de răsaduri.
„La răsaduri folosim turba M-Peat; la erbicidare, pentru a reduce efectele stresului cauzat plantelor, am folosit Megafol; la plantat, la prima irigare - Radifarm, pentru rădăcini puternice. După o săptămână de la plantat, aplicăm îngrăşămintele din gama Master, în diferite combinaţii de azot, fosfor, potasiu, în funcţie de faza de dezvoltare a plantelor. De exemplu, Master 15.5.30 ajută floarea. Apoi, după ce planta leagă, aplicăm pe rând, de două ori, Master 20.20.20, apoi, o dată, Master 15.5.30 şi tot aşa, până înainte de recoltat”, explică Doru Petricică.
A mai folosit şi biostimulatorii MC Cream şi Benefit, precum şi noul produs NanoTac, un adjuvant care are efect insecticid, atât în solar, cât şi la cultura de grâu, împotriva afidelor spicelor de grâu.
Folosim doar produse omologate şi mergem după o reţetă impusă de Mega Image. Totul e controlat, se fac teste de sol, de apă, pentru reziduuri”, adaugă tânărul legumicultor.
Doru Petricică spune că a aflat de produsele Malagrow de la Gabi Dănciulescu, care acum este director comercial Malagrow România, şi foloseşte doar produsele lor din mai multe motive: „Mi s-au părut mai bune produsele decât cele pe care le foloseam înainte, plus că relaţia cu cei de la Malagrow este foarte bună. Vin în fermă, ne dau sfaturi, produsele ajung foarte repede, când avem vreo problemă, îi sunăm şi le povestim şi ne spun ce produs să aplicăm”.
Tânărul legumicultor susţine că cel mai greu pentru el a fost partea de vânzare a producţiei. Acum doi ani a intrat în programul „Gusturi româneşti” de la Mega Image. Supermarketul acceptă tomate de minimum 3 cm diametru, ardei gras de minimum 5 cm diametru, iar ardei kapia de minimum 14 cm lungime. Mai vinde o parte din producţie şi unui depozit engross din zonă, iar ce nu se încadrează în aceste dimensiuni, duce la piaţa de gros de la Bucureşti sau din Pucheni.
Și tu poți deveni fermier „Made in Romania” alături de Malagrow! Beneficiază de expertiza specialiștilor companiei! https://malagrow.ro/
Doru Petricică, tânăr legumicultor din judeţul Olt, are u mesaj clar pentru tinerii care vor să se apuce de agricultură : „În primul rând, să aibă răbdare, iar dacă au răbdare, vin şi beneficiile. Să fie încrezători că se poate trăi din agricultură, să se gândească şi cum produc şi unde vând marfa, dar să se fie conştienţi că nu se pot îmbogăţi peste noapte din agricultură”.
un articol de MALAGROW
Mai multe pe această temă www.malagrow.ro/made-in-romania