„Răsadurile sănătoase şi viguroase au un impact extraordinar asupra fermei, sunt esenţiale pentru o recoltă bogată de legume, sunt sâmburele care dezvoltă ferma”, spune Gabriel Dănciulescu, director comercial Malagrow România.
Planul tehnologic pe care Malagrow îl propune fermierilor acoperă toate fazele culturii, de la producerea răsadurilor şi înrădăcinare, până la coacere. Gabriel Dănciulescu, el însuşi producător de legume, a explicat care sunt principalele aspecte la care fermierii trebuie să fie atenţi, ce greşeli frecvente trebuie să evite şi ce produse pot folosi pentru a obţine răsaduri sănătoase şi viguroase.
1. Seminţe certificate, fără boli. „În primul rând, seminţele trebuie să fie de la un distribuitor autorizat şi de încredere, cu germinaţie foarte bună şi cu certificat de garanţie”.
2. Substratul pentru producerea răsadurilor. „Le recomandăm fermierilor substratul de turbă pentru producerea răsadurilor M-PeatMPS 1, cu adaos de îngrăşământ Starter 14-16-18+Te (1,5 kg/mc), pe care Malagrow îl comercializează de anul trecut. Produsul trebuie folosit fără adaos de îngrăşăminte. Fermierii care au adăugat surplus de îngrăşământ au cauzat arsuri plantelor. Granulaţia substratului în care producem răsadurile este, de asemenea, importantă. Turba M-PeatMPS 1 are granulaţie de 0-6 mm, agent de umectare şi pH 5,6”.
3. Udarea substratului. „Mulţi fermieri nu udă turba înainte de a o pune în alveole sau tăviţe. Udarea are rol de afânare. Dacă turba nu este udată, rădăcina răsadului o să fie ştrangulată de presiunea substratului. Recomandăm ca la un sac de turbă M-PeatMPS 1 de 280 de litri sau 50-55 de kilograme, fermierii să adauge între 15-20 litri de apă: se amestecă, se lasă jumătate de oră, după care turba se pune în tăviţe sau alveole, fără să se preseze.”
4. Mediul de producere a răsadurilor „trebuie să fie cât mai steril, altfel riscăm să avem o infecţie, care cauzează probleme pentru dezvoltarea răsadurilor. Cel mai bun dezinfectat în răsadniţă este soarele. După ce am terminat un ciclu de producţie a răsadurilor, ideal ar fi să scoatem tot din răsadniţă şi să lăsăm soarele să intre.”
”Un răsad sănătos şi viguros are un impact de 20-30%, din punct de vedere financiar, pentru recolta din fermă. Prima producţie, primul etaj care se recoltează, iese întotdeauna pe piaţă la un preţ de vânzare foarte mare” - GABRIEL DĂNCIULESCU, Director comercial Malagrow România
5. Calitatea apei de irigat. „Pentru producerea în condiţii de siguranţă a răsadurilor, merită să analizăm şi parametrii apei utilizate pentru irigare. În cazul producerii răsadurilor, valoarea EC (conductibilitate electrică) nu ar trebui să depăşească 0,6-0,7 milliSiemens/cm”.
6. Temperatura. „Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care fermierii le fac este că nu controlează temperatura în mediul de producere a răsadurilor. Temperatura din răsadniţă are un impact foarte mare asupra plantelor, trebuie să fie constantă şi specifică fiecărui tip de plantă”.
7. Dezvoltarea rădăcinii. „Începând cu a treia săptămână de la semănat, în majoritatea cazurilor va fi nevoie de aplicarea unui îngrăşământ hidrosolubil. În acest scop, recomandăm produsele Master şi Radifarm din portofoliul Malagrow”.
RADIFARM este un biostimulator ce conţine azot, potasiu, zinc, carbon organic şi alte extracte vegetale şi care activează genele responsabile pentru creşterea rădăcinilor. Utilizând Radifarm, activitatea acestor grupuri de gene va fi de 21 de ori mai intensă.
8. Condiţii de stres. „Protecţia răsadurilor împotriva fungilor sau dăunătorilor poate fi suplimentată cu un amestec din îngrăşăminte foliare şi substanţe de condiţionare. Astfel, pe lângă tratamentul fitosanitar, se poate aplica un amestec din Kendal şi Megafol de la Malagrow, care reduce efectele negative cauzate de un mediu slab luminat, situaţie cu care producătorii de legume se întâlnesc frecvent. Pentru orice condiţie de stres asupra răsadurilor - frig, cald, un tratament greşit - putem folosi Megafol, iar pentru imunizarea plantei putem utiliza Kendal”.
MEGAFOL este un biostimulator ce conţine aminoacizi, proteine, betaină, vitamine şi substanţe nutritive special concepute pentru a stimula regenerarea plantelor şi a ajuta plantele să facă faţă factorilor de stres, precum îngheţul, seceta, grindina, vântul puternic, arsurile provocate de razele UV sau anumite erbicide. Utilizarea regulată stimulează creşterea vegetativă echilibrată şi contribuie la creşterea randamentului, respectiv reduce pierderile.
KENDAL este un biostimulator cu o compoziţie specială, ce întăreşte rezistenţa naturală a plantelor. În varianta specială pentru rădăcini, Kendal Root, produsul facilitează păstrarea vitalităţii culturii, întăreşte rezistenţa fizică a rădăcinilor şi stimulează creşterea şi dezvoltarea unor noi rădăcini, chiar şi în caz de condiţii nefavorabile pentru creştere sau sol infestat cu nematozi.
9. Protecţia împotriva dăunătorilor. „Dacă avem o infecţie cu Tuta absoluta sau tripşi în răsaduri, putem folosi şi NanoTac, respectând exact specificaţiile producătorului. Nu mărim niciodată doza, pentru că răsadurile sunt mai fragile”.
NANOTAC EC este un adjuvant ce acţionează exclusiv prin contact fizic: soluţia NanoTac EC dizolvată şi pulverizată acoperă rapid dăunătorii, iar după evaporarea apei din compoziţie, formează o pânză ce fixează şi sufocă insectele. Datorită acţiunii fizice, nu se formează rezistenţă la produs.
10. Plantarea. „Pentru a preveni efectele negative ale stresului suferit de plante, cu o seară înainte de plantare ar trebui să facem un tratament foliar cu Megafol şi Kendal. În ziua plantării, la prima irigare, se aplică Radifarm, 0,5 l pe 1.000 mp, iar la 7 zile de la plantare, intervenim cu Master13.40.13 combinat cu Viva.
Nu se recomandă fortifierea suplimentară a răsadurilor, dacă plantarea este întârziată. Dacă plantăm răsaduri prea dezvoltate, care au deja flori, în prima fază, acestea vor cădea, din cauza stresului, ceeea ce înseamnă că pierdem prima recoltă”.
un articol de VIOLETA MÂŢ
Mai multe pe această temă www.malagrow.ro/made-in-romania