Adama
Vinasa Rompak

Cum pregatim din timp campania de toamna pentru cereale paioase?

Publicat: 17 iulie 2024 - 16:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Alegerea tratamentului semintelor potrivit – factorii de care trebuie sa tii seama in acest an

Campania de recoltat pentru sezonul 2024 a inceput, principalul focus este acum ca fermierii sa traga linie: sa analizeze tehnologia aplicata si rezultatele obtinute.

Intr-un sezon 2023/2024 cu extrem de multe provocari pentru fermieri este foarte important sa pregatim si sezonul urmator din timp si sa evitam unele piedici pentru o campanie de succes in sezonul urmator.
Una dintre provocari poate fi reprezentata de lipsa aplicarii unor tratamente cu fungicide, mai ales la tratamentul 3 unde au fost precipitatii: fuzarioza daca nu a fost bine tratata se poate propaga prin samanta daca se pastreaza samanta pentru sezonul urmator.
Un tratament al semintelor subdozat sau cu masini necalibrate sau cu produse neomologate poate sa permita propagarea diferitelor tipuri de taciune si maluri, aceste boli neputand fi controlate decat prin tratamentul semintelor. Sortarea, calibrarea si analiza semitelor va fi cruciala pentru un un start bun in campania din toamna.

banner_full MD_b

Syngenta propune un portofoliu complet pentru tratamentul semintelor de cereale, recomandarea nr.1 a specialistilor companiei fiind Print_Austral_n. Acesta oferă protecție pentru principalii dăunători de sol: viermii-sârmă și larvele de Zabrus. Efectul gazos (volatilitatea ridicată care se eliberează în condiții de umiditate datorită formulării sub formă de microcapsule) al substanței active teflutrin, mult mai pronunțat decât la oricare alt piretroid, face ca vaporii să creeze un halou de mari dimensiuni în jurul seminței care protejează sămânța și distruge o mare parte din dăunătorii din sol. De asemenea, vaporii pătrund și în galeriile făcute de larvele de Zabrus,
Print_Austral_n,  fiind singurul tratament insecto-fungicid al semințelor cu omologare la acest dăunător.

La combaterea bolilor, Print_Austral_nare un spectru foarte larg, mai ales că are omologare și la combaterea Septoria nodorum, unde nu multe produse de pe piață au această omologare. În plus față de acțiunea de contact la suprafața bobului și în sol, componenta fungică fludioxonil are un efect penetrant, pătrunzând în comisura bobului și în coleoptil. Alte boli combătute cu succes de Print_Austral_nla grâu și la orz: mălură, fusarioză, mucegaiul de zăpadă, sfâșierea frunzelor de orz și tăciunele îmbrăcat al orzului.

Print_Austral_noferă și un efect fitotonic culturii de cereale, materializat printr-o vigoare sporită, uniformitate la răsărire și înrădăcinare mai puternică.
Pentru o bună acoperire a semințelor, produsul Print_Austral_nse aplică numai împreună cu un adjuvant (AG 40R), care este primit gratuit în pachetul comercial. Adjuvantul are rolul de a îmbunătăți aderența produsului pe sămânță, reducând astfel seminificativ praful de pe semințele tratate. Adjuvantul AG 40R are și rolul de a intensifica culoarea semințelor tratate, are un efect de adeziv - ajută la fixarea lui Print_Austral_npe suprafața seminței. De asemenea, acesta ajută la îmbunătățirea fluxului semințelor în semănătoare (nu se mai lipesc între ele), la reducerea timpului de uscare a semințelor tratate și asigură o mai bună repartiție a lui Print_Austral_npe suprafața semințelor. Studiile realizate de către Syngenta demonstrează faptul că prezența adjuvantului AG 40R reduce cantitatea de praf produs cu 60% și prezența substanței active teflutrin în praf cu 71%, reducând semnificativ pierderile de produs și crește protecția operatorilor și a mediului înconjurător.
Rețeta pentru soluția de tratat semințe este: minim 4-5 litri de apă la care adăugăm 5L Austral® Plus/tona de semințe, plus 1-1,25 L de adjuvant AG 40R /tona de semințe.

Daca fermierii doresc sa aplice doar tratament cu fungicid, sau au nevoie de un partener pentru o schema complexa de tratament, si aici Syngenta are o oferta completa: 3 fungicide: VIBRANCE_-«_Duo_CMYK_npentru tratament premium cu doua substante active, o protectie excelenta si efect de inradacinare abundenta, CELEST_EXTRA_050_FS_RGB_n, doua substante active cu un excelent raport calitate-pret si Print_Dividend_FM_RGB_npentru segmentul de baza. Toate cele 3 produse fungicide au adjuvantul inclus in produs prin tehnologia patentata de Syngenta: Formula M™. Este un complex de adjuvanti, surfactant si coformulanti care ajuta la acoperirea mai buna cu solutie a semintei, mai aderenta – deci mai putin praf emis la tratamentul care este si mai rapid, iar semintele au o culoare rosie mult mai intensa.

Pentru mai multe detalii privitoare la intregul portofoliu pentru tratamentul semintelor, puteti accesa site-ul Syngenta: https://www.syngenta.ro/products/search/crop-protection/type/tratament-samanta-4566

Vizualizat: 632 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Corteva Agriscience a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești

Corteva Agriscience a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești

12 decembrie 2024 - 11:44

Pe 11 decembrie, compania internațională de știință și tehnologie agricolă Corteva Agriscience a organizat la București o dezbatere și prezentări pentru reprezentanții mass-media, concentrându-se pe rolul inovației în asigurarea securității pentru fermierii români, atât în prezent, cât și în viitor.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Redefinirea sănătății solului pentru un viitor sustenabil

Redefinirea sănătății solului pentru un viitor sustenabil

05 decembrie 2024 - 10:41

Solul reprezintă fundația de bază pe care se sprijină sistemele alimentare ale lumii — un ecosistem viu și vibrant care susține culturile, hrănește animalele și sprijină miliarde de oameni.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii