Pe 15 octombrie, dată la care este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeilor din Mediul Rural, Corteva a anunţat câştigătoarele celei de-a doua ediţii a programului TalentA, dedicat femeilor care lucrează în agricultură.
În 2021, 33 de femei care lucrează în agricultură şi locuiesc în zone rurale sau sunt studente în cadrul Universităților Agricole s-au înscris în programul TalentA dezvoltat de Corteva Agriscience. Acestea au participat la cursurile gratuite de dezvoltare a competențelor, care le-au oferit posibilitatea de a înțelege, învăța și practica conceptele, procesele și instrumentele necesare în dezvoltarea unei afaceri în Agri-Business.
Programul TalentA pentru acest an a fost lansat de Corteva Agriscience pe 4 iunie 2021. Derulat pe parcursul a 4 luni, programul de training a constat în 18 cursuri segmentate în două module: 10 cursuri de Business și 8 cursuri Agri-Business, construite si susținute de o echipă formată din 7 experți Corteva, în colaborare cu 9 consultanți ai companiei Star Performining. Toate cele 18 cursuri s-au desfăşurat online, în perioada iulie-septembrie, şi au inclus 65 de lecţii de business, 47 lecţii de agri-business, 112 filme educative, 18 webinarii şi 18 teste.
Conceptele din modulul de Business au oferit sprijin în dezvoltarea competenţelor manageriale pentru conducerea unei afaceri, iar conceptele modulului de Agri-Business au ajutat în extinderea cunoștințelor despre culturile de rapiță, porumb, floarea soarelui, cereale, viţă de vie, cartof şi, în premieră în acest an, despre nutriţie animală.
La finalul curusilor, în cea de-a doua etapă a programului, participantele au elaborat proiecte de afaceri în sectorul agricol, urmărind să respecte obiectivele de sustenabilitate ale Corteva Agriscience: îmbunătăţirea securităţii alimentare, asigurarea accesului la apă potabilă în comunități, susţinerea consumului responsabil, combaterea schimbărilor climatice şi conservarea ecosistemelor.
Proiectele au fost analizate de o comisie formată din 5 experți Corteva și 3 consultanți Star Performining, care au decis câştigătoarele programului TalentA ediţia 2021:
Premiul I - 6.000 USD: COSMINA SOCEA
Studentă la Facultatea de Horticultură din Iaşi, Cosmina Socea vrea să pună pe picioare o afacere de procesare a alunelor de pădure, în satul Popeşti, comuna Girov, jud. Neamţ. Firma pe care o administrează, SC Poieni Fructe de Pădure SRL, exploatează o plantaţie de 20 de hectare şi o pepinieră de alun.
Foto: Maria Cîrjă, director marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova, Cosmina Socea, Monica Sorribas, marketing leader pentru Europa şi vicepreşedinte Corteva Agriscience
Premiul II - 5.000 USD: CORINA OPREA
Corina Oprea vrea să dezvolte afacerea pomicolă a familiei sale din Voineşti, jud. Dâmboviţa, o cunoscută zonă pomicolă a ţării. Sub numele de “Crăiţa merelor” se ascunde o afacere de familie ce îmbină tradiţia, inovaţia şi sustenabilitatea. Ca să îşi dezvolte afacerea, produc şi suc de mere, mere uscate, iar, mai nou, şi clătite din piure de mere. De asemenea, organizează, pentru clienţii lor, excursii în livadă. Le spun clienţilor povestea merelor de Voineşti şi îi învaţă pe aceştia cum se cultivă merele, cum se culeg, dar şi cum să păstreze fructele peste iarnă, pentru a reduce risipa alimentară. Mai nou, organizează şi şedinţe foto în livada de meri şi au surprinzător de multe cereri de la diferiţi clienţi. „Este un pic de efort în plus pentru cei care se ocupă cu agricultura, dar noi, femeile, nu doar că putem să facem faţă, dar avem şi creativitatea necesară pentru a pune în practică chiar şi cele mai nebuneşti idei”, spune Corina Oprea.
Foto: Maria Cîrjă, director marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova, Corina Oprea, Radu Stănescu, managing partner Star Performining
Premiul III - 4.000 USD: DIANA RABA şi MIRELA POPA
Diana Raba, conferenţiar la Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAMVB Timişoara, şi Mirela Popa, au realizat un proiect prin care urmăresc să dezvolte o gamă artizanală de conserve din legume şi fructe obţinute exclusiv din materii prime naturale, venind astfel în sprijinul producătorilor locali prin valorificarea materiilor prime horticole din zona de vest a ţării, inclusiv a fructelor din zona spontană a Banatului de Munte.
Foto: Foto: Maria Cîrjă, director marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova, Diana Raba, Radu Stănescu, managing partner Star Performining
Premiul special, în valoare de 1.500 USD, oferit de Star Performining, partenerul Corteva: ŞEFANIA LEOVEANU
Ştefania Leoveanu îşi doreşte să înfiinţeze o plantaţie de căpşuni pe 1 ha, în satul Soreni din jud. Dolj.
Foto: Maria Cîrjă, director marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova, Ştefania Leoveanu, Radu Stănescu, managing partner Star Performining
La evenimentul de decernare a premiilor programului TalentA 2021, desfăşurat pe 15 octombrie la Crown Plaza din Bucureşti, a fost organizată şi o dezbatere despre rolul femeilor în agricultură. Au vorbit despre experienţa lor, despre provocări, realizări şi proiecte Monica Sorribas, marketing leader pentru Europa şi vicepreşedinte Corteva Agriscience, Maria Cîrjă, director marketing Corteva Agriscience România și Republica Moldova, Aurelia Vişinescu, director general şi co-proprietar Domeniile Săhăteni, Andreea Roşca, administrator crama şi pensiunea „La Butoaie” şi Gabriela Rizescu, director marketing Alcedo.
De asemenea, Jean Philippe Riffat, Commercial Unit Leader Corteva Eastern Europe şi Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience în România şi Republica Moldova au prezentat rezultatele financiare ale companiei în prima jumătate din 2021 şi noutăţile pe care le va aduce Corteva pentru fermierii români în 2022.