Biostimularea culturilor de cereale păioase și de rapiță !
Biostimulatorii au un impact pozitiv asupra diferitelor faze de dezvoltare și creștere a culturilor, fapt demonstrat prin numeroase cercetări agricole. Biostimulatorii stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor pe întregul ciclu de viață al culturii de la germinația semințelor până la maturitate într-un număr mare de moduri:
Cum se diferențiază biostimulatorii de inputurile tradiționale?
Pentru a ajuta culturile de cereale de toamnă (grâu, orz, triticale, secară) și de rapiță să se refacă după perioada de iarnă și să aibă un start bun, recomandăm aplicarea, odată cu primul tratament a unui biostimulator. PHYSIOCROP este un produs fertilizant cu efect biostimulator. Aplicarea foliară a PHYSIOCROP, în doză de 1,0-1,5 l/ha ajută cultura să depășească momentele de stres, astfel: are o acțiune de stimulare a plantei pentru economisirea energiei în timpul sintezei proteice; reduce stresul abiotic, ajută la revenirea rapidă a culturii după sezonul rece, în cazul secetei, schimbărilor de temperatură, dar și în cazul bolilor sau efectelor fitotoxice provocate de tratamentele cu produse de protecția plantelor; Crește gradul de dezvoltare al rădăcinilor și viteza de absorbție al nutrienților; crește metabolismul azotului.
Un alt produs recomandat este NUTRI-PHITE PGA, un biostimulator și un complex nutritiv brevetat, unic, pentru maximizarea absorbției azotului și o mai bună dezvoltare a rădăcinilor. Crește absorbția, sinteza și utilizarea îngrășămintelor, ducând la o mai bună instalare și creștere, dar și la o producție și calitate superioară. NUTRI-PHITE® PGA este un produs conceput pentru a crește eficiența fertilizării. NUTRI-PHITE® PGA asigură culturii cantitatea de fosfor necesară în fazele critice (imediat după răsărire, înainte de înflorit) atunci când plantele nu pot utiliza în mod eficient rezerva de fosfor din sol.
Pentru a atinge niveluri de producție ridicate, nu trebuie neglijată aplicarea unui biostimulator la culturile de grâu, orz, secară sau rapiță și la al doilea tratament. Pe fondul necesității de a utiliza cât mai bine îngrășămintele aplicate, utilizarea unui biostimulator care crește gradul de utilizare al acestora este mai mult decât binevenită.
Astfel, ROUTER - un produs fertilizant cu efect biostimulator crește viteza de distribuție a fotoasimilatelor către bob, viteza de absorbție a nutrienților și stimulează creșterea și dezvoltarea boabelor. Datorită formulării sale speciale și îmbogățirii cu microelemente specifice, este imediat absorbit de către plante. Conține aminoacizi liberi, zaharuri și microelemente cu rol în absorbție și translocare.
În plus, aplicarea biostimulatorului ROUTER la culturile de cereale și rapiță reduce stresul abiotic, ajută la revenirea rapidă a culturii în cazul secetei, schimbărilor de temperatură dar și în cazul bolilor sau efectelor fitotoxice provocate de tratamentele cu produse de protecția plantelor. ROUTER crește calitatea producției, deoarece stimulează sinteza compușilor aromatici, polifenolici, antioxidanți precum și a altor compuși organici ce au un rol important din punct de vedere organoleptic; cu un impact puternic asupra productivității. ROUTER stimulează creșterea și dezvoltarea boabelor.
Un alt produs recomandat este SAMPPI - un îngrășământ pentru aplicare foliară, recomandat în cadrul tehnologiilor intensive de cultură a cerealelor. Produsul conține macroelemente, microelemente sub formă chelatată și substanțe organice. Plantele pot absorbi ușor compușii SAMPPI. Substanțele organice și adjuvantul cresc efectul îngrășământului aplicat. Acizii organici sunt elemente naturale ale metabolismului plantei, zaharurile furnizează energie celulelor și pentru transportul nutrienților în plantă. SAMPPI este un îngrășământ eficient ce furnizează elemente nutritive și asigură calitatea recoltei. Produsul previne instalarea bolilor fiziologice și stimulează menținerea unei stări fitosanitare corespunzătoare.
Includeți în cadrul programelor de tratamente și cel puțin un biostimulator – astfel asigurați o pornire rapidă în vegetație, dezvoltarea unui sistem radicular mai puternic, o absorbție mai bună a îngrășămintelor și în final o producție mai ridicată.
Pentru mai multe detalii referitoare la utilizarea biostimulatorilor contactează un reprezentant AGRII sau vizitează site-ul www.agrii.ro
Un articol de
Dr. Ing. Valerian IȘTOC
Business Development Director, Agrii România